Vierailulla Aura-tislaamolla Kroatiassa

Istrian niemimaalla Kroatiassa törmäsin kerrassaan omalaatuiseen likööriin, joka vei kielen mennessään, mutta josta äkkiseltään löytyi todella vähän tietoa ainakaan kielillä, joita osaan lukea. Kyseessä on teranino, perinteinen mausteinen punaviinilikööri, jota ei valitettavasti vielä kukaan tuo Suomeen.

Teranino valmistetaan kroatialaisesta teran-punaviinistä lisäämällä siihen rommia, hedelmiä ja mausteita kuten kanelia, anista, vaniljaa ja fenkolia. Tarkka resepti on tietenkin jokaisen valmistajan suuri salaisuus, mutta tuloksena on herkullisen pehmeä, samaan aikaan hieman väkevöityä viiniä ja glögiä muistuttava makumaailma. Voisin kuvitella teranino-pohjaisten glögien olevan aika kova jouluhitti jonain tulevana vuonna jahka se leviää tänne pohjoiseen.

nainen tekee likööriä

Uuden liköörituttavuuden inspiroimana lähdin tutustumaan suurimpaan istrialaiseen tislaamoon, Aura Distilleryyn Buzetissa, Istrian pohjoisosassa.

Aura valmistaa paljon muutakin kuin teraninoa; maustettujen brandyjen sarjasta löytyy valtava valikoima eksoottisia makuja kuten oliivi, misteli, johanneksenleipäpuu ja punamarjankukka. Brandyn ja liköörien lisäksi tislaamo valmistaa hilloja ja muita perinnetuotteita, sekä palkittuja Karbun-ginejä, joista löytyy myös tryffeleillä maustettu versio.