mainos

Viikon cocktail: Samppa Kangasjärvelän Jack Rose calvadosista

Calvados on oiva juoma sellaisenaan, mutta taipuu myös hyvin cocktaileihin. Baarimestari Samppa Kangasjärvelä kertoo calvadosin käytöstä cocktaileissa ja vinkkaa sopivan reseptinkin!

”Calvados taipuu hyvin monenlaisten cocktailien valmistukseen. Sen maku on raikas ja hedelmäinen, ja näin sitä voi käyttää kaikissa juomatyypeissä. Pitkät omenaiset juomat ovat oma suosikkini calvadoksesta ja oma tyttöystäväni pitää calvadoksesta myös soodan kanssa. Calvados on ehkä Suomessa vielä enemmän digestiivijuoma, mutta maailmalla calvadosista tehdään jo yhä enemmän myös cocktaileja. Meillä Marski Barissa calvadosta menee myös ravintolan puolella vaikka kahvin kera, mutta itse ehdottaisin, että mitäs jos sen kahvin ja calvadosin yhdistäisi suoraan vaikka kahvipohjaiseksi cocktailiksi?

Tässä tekemäni calvadosjuoma on nimeltään Jack Rose, joka on ollut 1920-luvulla suosittu juoma. Cocktail on ollut myös kirjailija Ernest Hemingwayn suosikki, ja se löytyy myös kirjailijan teoksesta Ja aurinko nousee. Euroopassa calvadosta ja Yhdysvalloissa samanlaista omenatislettä, apple jackia, käytettiin silloin paljon cocktaileissa ja tämä cocktail on ollut monelle tuttu. Tässä moderni versio, jossa hedelmäisyyttä on hieman korostettu vadelmasiirapilla ja bitterillä.”

Jack Rose

  • 5 cl Calvados Boulard XO
  • 3 cl limemehu
  • 1 cl grenadine
  • 1 cl vadelmacordial
  • 1 cl munanvalkuainen
  • 3 tippaa Peychauds bitteriä

Ravista kuivana ja jäiden kera. Tuplasiivilöi pieneen jalalliseen lasiin.

Ole oma baarimikkosi, tee itse cordial ja siirappi Sampan ohjeella:

Vadelmacordial:

  • 1000 ml vettä
  • 1000 g sokeria
  • 700 g vadelmia
  • 50 g maitohappoa

Lisää kaikki muut ainesosat, paitsi maitohappo vakumointipussiin. Hauduta sousvidessä 52 -asteessa kaksi tuntia. Puristele marjat pussissa ja suodata tiuhanharsoliinan läpi. Lisää suodatuksen jälkeen maitohappo ja sekoita.

Grenadiini

  • 1000 ml tuoretta granaattiomenamehua
  • 1000 g sokeria

Lämmitä ainesosat, kunnes sokeri on liuennut mehuun. Anna viilentyä ja tämän jälkeen siirappi onkin käyttövalmis!

Katso myös absintti-cocktail!

Viikon cocktail: Matias Pietarisen Green Swizzle