Viikon cocktail: Matias Pietarisen Green Swizzle

Absintti ei ole yleinen cocktailin raaka-aine, vaikka siitä saa vaikka mitä! Baarimestari Matias Pietarinen Chihuahua Julep -cocktailbaarista kertoi Tislepostille absintin käytöstä cocktaileissa reseptiehdotuksen kera.

Baarimestari Matias Pietarinen:

”Absintti on nykyään varsin epätavallinen raaka-aine cocktaileissa, joskin se on monenkin klassikko cocktailin selkäranka kuten Sazerac, Death in the Afternoon & Corpse Reviver No.2. Yleensä absinttia ei käytetä juomasekoituksessa pääalkoholina, vaan sen käyttötarkoitus on tuoda cocktailiin syvyyttä tai aromikkuutta. Poikkeuksia toki löytyy, kuten Absinthe Frappé, jossa absintti on pääroolissa.

Kuten moni vanha alkoholi, niin absinttikin on alkujaan kehitetty lääkkeeksi ennen kuin siitä on tullut nautintoaine. Kyseisen alkoholin pääpiirteisiin kuuluu vaaleanvihertävä olemus, sekä se että siinä on käytetty koiruohoa, anista ja fenkolia mausteena. Absintti on ollut kielletty monissa maissa ja osaltaan sen kieltäminen on vaikuttanut sen tunnettavuuteen ja käyttöön cocktailin raaka-aineena.

Pohtiessani minkä juomasekoituksen valitsisin, niin mieleeni muistui Green Swizzle- cocktail, tuo karibialainen unohdettu helmi, jossa vaalea rommi, absintti, barbadoslainen Falernum-makusiirappi ja tuore lime kohtaavat. Jäämurskalla tarjoiltava juomasekoitus on hedelmäinen ja runsas vaalean rommin myötä, aromaattinen absintin sekä sopivan mausteinen ja makea falernumin-siirapin ansiosta.

Alkuperäisesti cocktail valmistettiin ”swizzle”tikun avulla, jota käsien välissä pyörittämällä sekoitettiin raaka-aineet keskenään ja saatiin aikaansa se, että cocktail viileni. Jos haluat tehdä saman efektin, voit myös käyttää cocktailin valmistamiseen baarilusikkaa tai pitkävartista lusikkaa, mutta pidä huoli siitä, että valmistusprosessin aikana juoma viilenee kunnolla ja saa tarpeeksi jäistä tulevaa sulavettä.”

Green Swizzle

  • 4 cl vaalea rommi
  • 0,5 cl absintti
  • 2 cl tuorepuristettua limemehua
  • 2,5 cl Falernum –siirappia (limemantelisiirappi)
  • Lasi: Highball/Collins (pitkä lasi)
  • Koriste: Tuore minttutupsu

Rakenna juoma kaatamalla ainesosat vuorotellen lasiin jäiden päälle. Sekoita, koristele ja nauti.

Julkaistu Olutposti 3/2021 -lehdessä.