Viking Malt Groupin uusi mallastamo panostaa energiatehokkuuteen

Uudessa mallastamossa lämmöntuotanto, kylmälaitos ja lämpöpumppujärjestelmä integroidaan uudella tavalla yhdeksi kokonaisuudeksi.

Viking Maltin mallastamon energiakokonaisuus tuottaa samanaikaisesti lämpöä ja jäähdytystä.  Myös mallastamon sivutuotteena syntyvä ohrapöly ja -kuori käytetään uudelleen energiantuotannon polttoaineena. Mikäli hukkalämpöä tai sivutuotetta ei ole saatavilla, energia tuotetaan pääsääntöisesti pelleteillä. Projektin tuottaa energia- ja vesiratkaisuja tarjoava Adven Group.

mallastamo

Viking Maltin nykyisen mallastamon laari

”Maailmanlaajuisesti huippuluokan mallastamolla voimme taata kilpailukyvyn ja tuotannon säilymisen Suomessa pitkälle tulevaisuuteen. Esimerkiksi hukkalämmön hyödyntäminen on ehdottomasti ratkaisu, johon myös poliittisesti tullaan tulevaisuudessa ohjaamaan”, kertoo Viking Maltin projektipäällikkö Mika Mäkelä yhtiön tiedotteessa.

Näin mallastamosta tehdään poikkeuksellisen energiatehokas ja vähäpäästöinen:

  • Hukkalämpö otetaan tehokkaasti talteen.
  • Adven käyttää energian tuottamiseen mallastamossa ylijäävää ohran kuorta ja pölyä, jolla on vähäinen ravintoarvo.
  • Lämmöntuotanto, kylmälaitos ja lämpöpumppujärjestelmä integroidaan yhdeksi kokonaisuudeksi, joka tuottaa samanaikaisesti lämpöä ja jäähdytystä.
  • Energiaratkaisu on automatisoitu – tarkan säädettävyyden avulla energiaa voidaan tuottaa mahdollisimman tehokkaasti

”Hukkalämmön talteenotto on yksi merkittävistä trendeistä energia-alalla. Prosesseista etsitään ne kohdat, joista lämmön saa talteen ja uudelleenkäyttöön. Vähähiilisyyden tahtotila ja lämpöpumpputeknologian kehittyminen ohjaavat kohti hukkalämmön talteenottoa energiaratkaisuna nyt ja varmasti myös tulevaisuudessa”, kertoo Adven Groupin myyntipäällikkö Hanna Litendahl.

Pippo-Kujalan uudelle teollisuusalueelle nouseva mallastamo maksaa 90 miljoonaa euroa. Tehtaan tuotantokapasiteetti tulee olemaan noin 85 000 tonnia mallasta vuodessa. Suunnitelman mukaan uusi tehdas aloittaa tuotannon vuonna 2023. Tehdas tuottaa maltaita panimoiden ohella myös elintarviketeollisuuden käyttöön.

Viking Malt Groupilla on mallastuotantoa viidessä maassa: Suomen lisäksi mallastamot sijaitsevat Ruotsissa, Tanskassa, Liettuassa sekä kaksi tuotantolaitosta Puolassa. Tuotantokapasiteetti on yhteensä yli 600 000 tonnia vuodessa ja yhtiön liikevaihto on n. 250 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää noin 260 henkilöä. Viking Malt on Skandinavian suurin mallastamo, viidenneksi suurin Euroopassa ja 9. maailmassa. Yhtiö on maailman suurin erikoismaltaiden valmistaja. Viking Malt Groupin omistavat Polttimo (62,5 %) ja Svenska Lantmännen (37,5 %).

Lähde ja kuva: Viking Malt/Adven

Mallastamo – ohran ja panimon välillä 1/2

Mallastamo – ohran ja panimon välillä 2/2