Video: Viskikokemus Edinburghin sydämessä – Scotch Whisky Experience

Olutposti kävi tutustumassa skottitislaamoiden yhteiseen lippulaivaan, Scotch Whisky Experienceen Edinburghissa.

Scotch Whisky Experience on elämyksellinen kierros, jossa käydään läpi skottiviskin koko tarina pellolta lasiin. Osa kierroksesta istutaan isossa tynnyrissä, joka kulkee läpi viskin valmistusprosessin kuin huvipuistolaite. Tynnyriajelulla oppaana toimii edesmennyt tislaamomestari Douglas McIntyre, jonka haamu kiertää projektorin avulla mukana vaiheesta toiseen kertomassa viskinvalmistuksen salat. Hieman lapsellista, mutta varsin viihdyttävää!

Huvipuistomaisen osuuden jälkeen asiantunteva opas kierrättää turistiryhmän läpi muutaman huoneen. Ensin teatteriin, jossa valtavalla screenillä hyvin visuaalisesti kerrotaan Skotlannin viskialueista ja niiden eroista. Kaikille jaetaan kortit, joita rapsuttamalla voi haistella eri alueille ominaisia tuoksuja, kuten sitrusta ja karamellia. Sen jälkeen siirrytään toiseen huoneeseen, jossa istutaan pöydän ääreen oppimaan skottiviskien historiasta. Video on jälleen tärkeässä roolissa, ja pöytien edessä on pienissä koloissa viskipullot, joihin heijastetaan upeilla hologrammeilla välillä lieskoja, välillä ilotulitteita ja milloin mitäkin. Tämän vaiheen lopussa osallistujat saavat valita haluavatko viskin Highlandilta, Islaylta, Speysidelta, Lowlandilta vai kenties blended-viskin.

Kolmannessa huoneessa on kuitenkin jotain paljon vaikuttavampaa kuin tähän asti nähdyt teknologian ihmeet: maailman suurin skottiviskien kokoelma. Hyllymetrejä riittää, sillä viskejä on kaiken kaikkiaan 3384 erilaista. Kokoelman aloitti brasilialainen Claive Vidiz, joka kerrytti 35 vuoden aikana kokoelmaansa n. 3500 viskiä, kunnes skotlantilainen tislaamojätti Diageo osti kokoelman takaisin kotiin Skotlantiin. Kokoelmahuoneessa opas kertoo myös tarkemmin viskin haistelusta ja maistelusta, sekä vielä tarkemmin kustakin viskistä, mitä tarjolla on.

Neljäs ja viimeinen huone pitää sisällään… lisää viskiä! Kokoelma ei nimittäin enää mahdu sitä varten rakennettuun vitriinihuoneeseen, vaan baarina toimivassa tilassa on valtava hyllykkö, johon on valikoitu kaikkein erikoisimmat pullot. Itse pullotteet eivät välttämättä ole kaikkein merkittävimpiä, vaan pääosassa ovat itse pullot. Pulloja löytyy posliiniterrieristä kaappikelloon. On shakkisettiä, on säkkipillinsoittajaa. Yksi erikoisimmista on kuitenkin setti miniatyyripulloja, jotka ovat joskus tulleet kylkiäisinä jonkun Barbie-tyylisen nuken kanssa. Pullot ovat varmaan alle senttilitran tilavuudeltaan, mutta kuitenkin leluvalmistaja on pitänyt hyvänä ideana laittaa niihin sisään ihka-aitoa väkevää alkoholia.

Elämys jatkuu baarin puolella, jossa on tarjolla lisää tietoa seinien tauluissa, pieniä interaktiivisia pelejä sekä tietenkin rahaa vastaan lisää viskiä sitä haluaville. Myös ravintola löytyy, mutta se jäi tällä kertaa testaamatta. Ulos mennään matkamuistomyymälän kautta, mistä mukaan voi tarttua viskien sekä niihin liittyvien tavaroiden ja kirjallisuuden lisäksi kaikkea skotlantilaista tartaaneista kermakaramelleihin.

Katso video!

Videolla Scotch Whisky Experiencen Julie Trevisan-Hunter kertoo videolla niin Scotch Whisky Experiencestä kuin skotlantilaisen viskin nykytuulista ja tulevaisuudestakin.

Kuvat: Scotch Whisky Experience
Video ja teksti: Harri Soinila

Helsinki Distilling Companyn maailmanluokan viskikellari