Vuoden Olutravintola 2023 on helsinkiläinen Juova Hanahuone

Helsinki Beer Festival nimesi tänä vuonna Vuoden olutravintolaksi helsinkiläisen Juova Hanahuoneen. Juova on vuonna 2021 avautunut, pienpanimoiden yhteisomistama olutravintola. Vuoden olutravintolan valitsi Helsinki Beer Festivalin koolle kutsuma asiantuntijaraati.

”Juova Hanahuone on vajaassa kahdessa vuodessa lunastanut paikkansa olutravintoloiden kentässä. Sen agendalla on kotimaisen olutkulttuurin laajamittainen edistäminen, ja sen se tekee modernilla otteella”, raati kiittää.

Juova on poikkeuksellinen hanke: yhteistyössä on mukana seitsemän suomalaista pienpanimoa. Hanahuoneen 25 hanaa on varattu CoolHead Brew’n, Etko Brewingin, Panimoyhtiö Tujun, Tired Uncle Brewingin, Mallasseppien ja Olarin Panimon oluille. Alun perin seitsikkoon kuului oululainen Maistila, mutta sen jäätyä tauolle vuodenvaihteessa 2022-23 mukaan kutsuttiin Sonnisaari Panimo niin ikään Oulusta. Lisäksi tiiviissä yhteistyössä ovat mukana Pien ja Imbibe International. Raati kiittääkin Juovaa onnistuneesta kokonaisuudesta, jonka tärkein osa-alue on monipuolinen kattaus tuoreita kotimaisia oluita, joita ei muualta välttämättä saa.

Ravintolan sijainti Kaisaniemessä, keskellä Helsinkiä ja opiskelijoiden kulkureitillä, tekee siitä helposti lähestyttävän. Myös sisustus on kutsuva: ei suurella rahalla tehty vaan jokaisen panimon oma loosi ilmentää sen tyyliä. Juovassa on helppo viihtyä niin olutharrastajan kuin satunnaisen oluen – tai muiden hyvien juomien – ystävänkin.

Raadin perustelujen mukaan Juovan palvelu on luontevaa, jopa erinomaiseksi kehuttua. Henkilökunta on sekoitus Suomen kokeneimpia oluentarjoilijoita ja nuorta polvea, ja osaa suositella niin tuoreimmat uutuudet kuin maistiaiset niille, joille olut on uusi tuttavuus. Erityismaininnan saa Juovan aktiivisuus Untappdin käytössä: kaikki kilpailijat voisivat ottaa mallia päivitystahdista.

”Olin yllättynyt tittelistä, olemme nuori ravintola vielä. Olen tietysti hyvin iloinen ja otettu, tämä on hieno palkinto”, Juova Hanahuoneen ravintolapäällikkö Sami Ylävaara toteaa.

Ravintolan taustavaikuttajiin lukeutuu Jyrki Peltonen, mies myös Helsinki Beer Festivalin takana. Muun muassa liiketilan löytymisestä ja persoonallisesta sisustuksesta on kiittäminen Peltosta.

Helsinki Beer Festivalin Vuoden olutravintolan valitsivat Anikó Lehtinen, Mariaana Nelimarkka, Jarkko Nikkanen, Hannu Nikulainen ja Sakari Nupponen.

Lähde: Helsinki Beer Festival -tiedote, kuvat Anikó Lehtinen

Hanahuone Juova syntyi pienpanimoiden yhteistyössä