Hanahuone Juova syntyi pienpanimoiden yhteistyössä

Helsingin keskustan Kaisaniemeen nousee täysin uudenlainen taproom, kun toukokuun 20. päivä aukeaa Hanahuone Juova.

Kyseessä on seitsemän suomalaisen pienpanimon ja yhden maahantuojan yhteinen taproom, jossa pääsee maistamaan suoraan hanasta myös niiden panimoiden oluita, joita on harvemmin Helsingissä saatavilla tässä laajuudessaan.

Hanahuone Juovan takaa löytyy hahmoja mm. Olarin Panimosta ja Maistilasta. Olutposti kävi paikan päällä katsomassa Juovan rakentamista ja jututtamassa projektin puuhamiehiä Ville Leinoa ja Jyrki Peltosta. Soitimme myös Ouluun ja kyselimme aiheesta Maistilan Joni ja Riku Harjulta.

Olarin Panimon Ville Leino

Millainen on Juova?

– Halusimme tehdä jotain hieman erilaista, kertoo Olarin Panimon Ville Leino. – Tämän tyyppistä ravintolaa ei oikein Suomessa ole ja meitä kiinnosti tehdä jotain uutta. Juovaan valikoitui mukaan pienpanimoita, joiden saatavuus voi olla hieman huonompi Helsingissä tai jotka tekevät nyt trendikkäitä oluita. Meiltä saa varsinkin mm.  NEIPAa ja hapanoluita, mutta laajasti tietysti myös muita oluttyylejä. Panimoina mukana ovat Maistila, CoolHead Brew, Etko Brewing, Panimoyhtiö Tuju, Tired Uncle Brewing Co, Mallassepät, Olarin Panimo ja venäläisia oluita maahantuova Imbibe International.  Halusimme että kaikki panimot ovat hieman erilaisia, jolloin kuluttajalla on todella monipuolinen valikoima oluita juodakseen.

Juova -nimen on keksinyt Leinon itävaltalainen vaimo ja hanahuoneen logon visuaalisen ilmeen takana on Maistilan Riku Harju, jonka mielestä Juova onkin napakka ja sopivasti soljuva suomalainen nimi.  – Koko nimemme on Juova Hanahuone, kertoo Leino. – Tällä nimellä meidät löytää myös mm. Untappd:sta.

Projektin puuhamiehenä on toiminut myös Jyrki Peltonen, joka löysi entisen Steam Coffee –kahvilan tilan Kaisaniemenkadulta. Hanahuoneen kalustus on Peltosen käsialaa ja se onkin ilahduttavan moninainen. Jokainen panimo saa omanlaisensa loosin, joka on myös nimetty panimon mukaan. Maistilan kulmauksessa on luvassa panimosta tuttua oranssia väriä, Imbibe–oluiden loosi on kultaisen purppura ja CoolHead Brew:n taas totutun värikäs. – Näin oluenystävät voivat vinkata toisilleen suoraan, että nähdään vaikka ”Tired Uncle:ssa”, vinkkaa Peltonen.

Mukavan sokkeloisessa ravintolassa on yhteensä 160 asiakaspaikkaa ja terassilla vielä 27 paikkaa lisää. Juovan takatilassa on oma, Olarin Panimon mukaan brändätty ”luolansa”, jonka voi vuokrata myös erikseen yksityistilaisuuksiin. Luolassa on baaritiski, jossa myyntiä ei yksityistilaisuuksista poiketen ole, vaan kuluttaja voi istua molemmin puolin tiskiä nauttimassa oluttaan.  – Yksityistilaisuuksissa taas voidaan toimittaa luolabaariin oma hanansa, josta asiakkaat voivat itse laskea oluensa, vinkkaa Peltonen.

Juovan hurja juomavalikoima

Juovan Hanahuoneessa on hanoja melkoinen määrä, 26 kappaletta ja niistä suurin osa on varattu mukana oleville panimoille. Tämän lisäksi mukaan otetaan myös vierashanoja ja onpa Juovassa yksi viskihanakin. – Tarkoitus on, että hanoista saa sellaisia tuotteita, joita ei näiltä panimoilta oikein Helsingissä pääse muuten maistamaan, kertoo Leino.  – Emme ole puhtaasti oluthuone, vaan meillä on myös erittäin tasokas, Carsin & Friendsin Jasu Sohlbergin suunnittelema viinivalikoima ja laadukkaita cocktaileja. Ei pidä unohtaa myöskään hyvää kahvia, joka tulee Fiskars Coffee Roasteryltä. Oluessa emme unohda myöskään laadukkaita pienpanimo-oluita maahantuovia tahoja, kuten Pientä, jolla on vakiohana Juovassa.

Viskivalikoima on melkoinen, ja sen on suunnitellut Edringtonin viskilähettiläs Jarkko Nikkanen, Maistilan Jonin avustuksella. –Tarkoitus on, että valikoimissa on aina parikymmentä erilaista viskiä, kertoo Harju.  – Kymmenisen erilaista pulloa vakiovalikoimaa ja loput vaihtuvia, välillä hieman harvinaisempiakin pullotteita.

Maistilan Riku ja Joni Harju

Juovassa on oivan juomavalikoiman lisäksi saatavilla erilaista naposteltavaa, kuten tapaksia ja baariruokaa, jota voi nauttia pitkin päivää iltaan asti. Hanahuone tavoittelee urbaania asiakaskuntaa, joita kiinnostavat hyvät juomat ja rento meininki. Vastapäätä olevan elokuvateatterin uskotaan tuovan viikolla asiakkaita ja alueella olevat lukuisat muut ravintolat lisäävät hyvää asiakaskiertoa.  – Juova on auki viikonloppuisin puolelta päivästä yökahteen ja viikolla iltapäivästä iltaan, kertoo Leino. – Pyrimme olemaan houkutteleva vaihtoehto niin valikoimaltamme, sisustukselta kuin hinnoiltakin myös kaikille after work –asiakkaille, turisteille ja muille kaupungissa liikkujille.

Leino kertoo Juovan hyödyntävän panimoiden kontakteja tapahtumien järjestämisessä ja mm. Olarin Panimolta tuttuja DJ-vierailuja on luvassa. Myös panimot itse järjestävät valikoidusti Juovassa lanseerauksia ja omia tapahtumiaan.  Lisäksi on tulossa erilaisia viski-, olut- ja muita tastingeja. Maistilan Joni Harjun mukaan tulevaisuudessa suuri osa Maistilan panimon Helsingin tastingeistä tullaan järjestämään Juovassa.

Oluita saa hanavalikoiman lisäksi ostaa myös mukaan ja esim. Maistilan ja Tujun kohdalla tämä tarkoittaa, että näiden panimoiden saatavuus on huomattavasti parempaa kuin ennen. Erillisessä ulosmyyntikaapissa pyritään pitää laajaa valikoimaa, koska alueella liikkuu myös paljon töistä kotiin matkaavia.

Yhteistyössä panimoiden kanssa

Juova Hanahuonetta on työstetty alkuvuodesta asti, ja vaikka luulisi, että näin monen panimon kanssa projekti olisi melkoista säätämistä, niin Leinon ja Harjun veljesten mukaan kaikki on mennyt mainiosti. – Suomalaisten pienpanimoiden kanssa on yleensä rentoa tehdä yhteistyötä ja se näkyi myös tässä, kertovat Harjut ja Leino komppaa. – Kaikki on mennyt vallan mainiosti ja hyvässä hengessä.

Maistilan panimolle Juova on hyvä paikka lisätä saatavuutta Helsingin alueella. – Panimomme oluet tunnetaan hyvin myös täällä, kertoo panimon Joni Harju, mutta saatavuus on ollut heikompaa, koska keskitymme voimakkaasti paikalliseen myyntiin kotikaupungissamme Oulussa. Nyt voimme vinkata kaikille helsinkiläisille paikan, mistä oluita saa sekä paikan päällä että mukaan. – Ei meille olisi ollut realistista perustaa hanahuonetta Ouluun, jatkaa Riku Harju. – Nyt meillä on Helsingissä tukikohta, jossa oluttamme on aina hanassa.

– Kokonaisuudessaan haluamme tarjota paikan, missä voi rennosti maistella suomalaisia, Helsingissä harvemmin saatavilla olevia oluita hauskassa miljöössä, kiteyttää Ville Leino. – Meille on tärkeää tarjota jokaisesta juomaryhmästä erinomainen valikoima, näin saamme ihmiset viihtymään.

Juova Hanahuone aukeaa 20.5.

Arkisin klo 13–24, viikonloppuisin klo 12–02 (kunhan ravintolarajoitukset poistuvat).

Kaisaniemenkatu 3, 00100 Helsinki.

Kuvat: Aniko Lehtinen, paitsi logokuva Riku Harju