Vuoden ravintola 2022 on panimoravintola Nolla

Suomen Gastronomien Seuran valitsema Vuoden ravintola 2022 on helsinkiläinen Nolla. Nollan osana toimii myös Mamu Brewing -panimo. Gastronomit perustelevat valintaansa Nollan kekseliäisyydellä ja taidokkuudella, jossa asiakkaalle välittyy koko palveluketjun yhteistyö.

Idea Nollasta syntyi, kun Luka Balać, Carlos Henriques ja Albert Franch Sunyer halusivat kehittää ravintola-alaa ympäristöystävällisemmäksi. Vuonna 2016 alkunsa saanut Nolla on näyttänyt, että kestävän kehityksen periaatteiden mukaan toimiminen onnistuu ilman, että tarjotun ruoan herkullisuudesta, palvelun laadusta ja muista ravintolatoiminnan tärkeistä elementeistä tarvitsee tinkiä.

– Nollan kehittymistä on ollut ilahduttavaa seurata. Valitsit sitten lasillisen tiskillä pieteetillä valmistettujen näppipalojen kera tai täyden illalliskokemuksen juomineen, niin ravintolan osaamisesta saa nauttia aina sisäänkäynnistä laskun maksamiseen asti. Nolla tarjoaa asiakkailleen kovatasoisen, täysvaltaisen ja huolettoman nautinnon, kertoo Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski.

– Nollan konsepti on rakentunut kestävän kehityksen arvojen ympärille ja niiden mukaan toimiminen on meille itsestäänselvyys. Emme ole koskaan valmiita, ja siksi pyrimme kehittämään toimintaamme jatkossakin. Olisikin ihan mahtavaa nähdä, että tulevaisuudessa kestävä kehitys ja kiertotalous olisivat ravintola-alalla niin arkipäiväisiä asioita, ettei niitä tarvitsisi erikseen edes korostaa, kuvailee ravintoloitsija Luka Balać.

Tekemällä laajaa yhteistyötä suoraan sekä tuottajien, suunnittelijoiden että insinöörien ja arkkitehtien kanssa Nolla pyrkii vähentämään jätettä raaka-aineista ja pakkausmateriaaleista lähtien vesi- ja energiatehokkuuden minimointiin saakka. – On ollut mahtavaa huomata, että kestävä kehitys ei tarkoita kompromisseja ruoan laatuun. Tarjoamme vieraillemme annoksia, joissa eteläeurooppalaiset juuremme näkyvät ja lähituotetut sesonkiraaka-aineet pääsevät loistamaan, Balać selvittää.

Ytimekäs juomalista on mietitty ja valittu ympäristöä kunnioittaen. Persoonallisen lisän tuovat oman panimon, Mamu Brewingin, oluet. Nolla hemmottelee myös alkoholittoman ruokajuoman ystäviä itsetehdyillä, mehupohjasilla vaihtoehdoillaan.

– Meillä on ilo tehdä yhteistyötä monien pienten viinitilojen ja tuottajien kanssa, jotka jakavat arvomme. On mukava ilahduttaa Nollan vieraita laadukkailla viineillä, joilla on mielenkiintoinen tarina. Panimotoimintaan päädyimme sattuman kautta, mutta omien oluiden kehittäminen on ollut valtavan mielenkiintoista. Valmistamme paikan päällä vivahteikkaita ja pääosin matalan alkoholipitoisuuden oluita, jotka sopivat hyvin yhteen Nollan ruoan kanssa, Balać kertoo.

Nollan Luka Balać, Albert Franch Sunyer ja Carlos Henriques.

– Vuoden ravintolan titteli on koko Nollan perheelle ihan valtava kunnia. Tämä on meille kiitos jo tehdystä työstä ja osoitus siitä, että olemme oikealla tiellä. Lämmin kiitos siis kaikille Nollan vieraille ja ystäville, omalle Nolla-perheellemme, yhteistyötuottajillemme sekä tietysti Suomen Gastronomien Seuralle tästä tunnustuksesta, Balać riemuitsee.

Taustatietoa tunnustuksesta

Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa. Suomen vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Nolla on 34. tunnustuksen saanut ravintola. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Lähde: Tiedote, Suomen Gastronominen Seura

Kuvat: Suomen Gastronominen Seura/Nikola Tomevski

Olutkuva: Anikó Lehtinen

Mamu Brewing – uusi panimo Helsingin Fredrikinkadulla