Bryggeri Helsingille oma ravintola Berliiniin

Helsingissä toimiva panimoravintola Bryggeri Helsinki avaa uuden ravintolan Berliiniin. Parhaillaan Helsingissä 5-vuotisjuhliaan viettävän Bryggerin suomalais-saksalainen olutravintola tulee Prenzlauer Bergin kaupunginosaan.

Bryggeri Helsinki on toiminut viisi vuotta nykyisellä paikallaan ja nyt sen kasvumahdollisuudet ovat ravintolan puolelta käytetty, kun taas panimon puolella on vielä käyttämätöntä kapasiteettia jäljellä. Bryggeri Helsingin toiminnasta vastaavan Rakuuna Olut Oy:n hallitus onkin päättänyt perustaa ravintolan Saksan pääkaupunkiin Berliiniin. Valmis ravintolakiinteistö löytyi Berliinin Prenzlauer Bergin kaupunginosasta osoitteesta Göhrenerstrasse 5. Sisällä ravintolassa on 100 asiakaspaikkaa sekä ulkona vielä lisäksi noin 50 terassipaikkaa.

Berliinin Bryggerin ravintolatoiminnasta vastaa saksalaisyritys, josta Rakuuna Olut omistaa puolet. Ravintola- ja panimoyrittäjä Pekka Kääriäinen sekä kaksi muuta suomalaista liikemiestä ovat yrityksessä vähemmistöosakkaina.

”Vuokrasopimuksen teimme viime viikolla. Tiloissa on valmis kalusto, joten pääsemme aloittamaan toiminnan varsin nopeasti pienen pintaremontin ja lupien saamisen jälkeen. Uskon, että vietämme avajaisia pian juhannuksen jälkeen”, Kääriäinen sanoo. Ravintolayhtiön toimitusjohtajina ovat Pekka Kääriäinen ja Berliinissä asuva Niina Tanskanen-Raack. Ravintolasta ja keittiöstä vastaa Ismo Piispanen.

Kääriäisen perheen omistama Euro-Laukku Oy perusti vastikään Berliiniin pääasiassa juomien maahantuontia Saksaan ja muualle Keski-Eurooppaan harjoittavan Finnische Getränkehandel & Import GmbH -yrityksen, joka tulee sijoittumaan Bryggerin yhteyteen.

Ravintolaan on tulossa tarjolle laaja suomalaisten panimojuomien ja tisleiden kattaus yhdistettyinä pohjoisiin ruokiin ja raaka-aineisiin. Kääriäinen kertoo, että tilat voidaan tarvittaessa yhdistää ja kokonaisuutta käyttää varsin joustavasti asiakastiloina. ”Uuden ravintolan tarkoituksena on kokeilla Bryggeri Helsingin ravintolakonseptia ulkomailla sekä saada lisämyyntiä ja vientiä oman panimon tuotteille. Koko konsepti toteutetaan osana laajempaa suomalaisten pienvalmistajien vientihanketta”, Kääriäinen perustelee.

Rakuuna Oluen tuotteita on jo aiempina vuosina viety tapahtumiin Saksaan mm. Frankfurtiin, Müncheniin, Nürnbergiin ja Berliiniin. Vastaanotto on ollut hyvä ja yhtiön valmistamista oluista on pidetty. ”Valitsimme kuitenkin Bryggeri Helsingin Saksan-konseptin aloituspaikaksi Berliinin, koska kaupungissa on laaja ja uudistuva asiakaskunta. Lisäksi Berliini kasvaa tällä hetkellä voimakkaasti, joten myös uusia asiakkaita on suhteellisen helppo saada”, Kääriäinen perustelee.

Berliinin Prenzlauer Berg on viihtyisä ja elävä kulttuurikaupunginosa Pankowin alueella. Se tunnetaan kahviloista, ravintoloista ja putiikeista sekä vehreistä kaduista ja aukioista. Bryggeri Helsinki sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä. Raitiovaunupysäkit ovat lähellä. Lyhyen kävelymatkan päässä ovat Prenzlauer Alleen S-bahn-asema ja Eberswalder Strassen metroasema sekä suosittu kulttuurikeskus Kulturbrauerei (suom. Kulttuuripanimo).

Kuva: Markus Heinonen