CAN CAN Pale Ale – hatunnosto alumiinitölkille

Neljä pienpanimoa yhdisti voimansa ympäristön puolesta: CoolHead Brew, Maku Brewing, Pyynikin Käsityöläispanimo ja Fat Lizard Brewing Co. lanseeraavat yhteisen CAN CAN Pale Ale -oluen, joka on saatavilla vain tölkistä.

Hatunnostoon alumiinitölkille on selkeä syy: tölkki on paitsi ympäristötietoisen oluen ystävän valinta, mutta myös pakkausmuoto, jossa olut säilyy parhaiten. Pakatun oluen vihollisia ovat etenkin happi ja UV-säteily, ja tölkki tarjoaa ylivertaisen suojan molempia vastaan. Säilyvyysero korostuu varsinkin voimakkaasti humaloiduissa oluissa.

Kunnianhimoisten pienpanimoiden mahdollisuudet uudistaa tuotantoaan muuttuivat, kun Kanadalainen Cask ja yhdysvaltalainen Wild Goose toivat markkinoille järkevänhintaisia ja -kokoisia tölkityslaitteita pienempienkin ammattilaistalojen tarpeisiin.

Tölkin edut ovat kaikkien neljän pienpanimon edustajan mielestä kiistattomat. Tölkin kierrätys on huomattavasti helpompaa ja tuotantoketjun jalanjälki pienenee. Esimerkiksi tölkkien kuljettaminen tuottaa kolmanneksen vähemmän päästöjä verrattuna lasipulloihin. Ravintoloiden tarve hankkia jäähdytettävää tilaa tuotteille vähenee, unohtamatta sitä, miten paljon vähemmän energiaa joudutaan käyttämään tölkin jäähdyttämiseen, kun turhaa massaa ei tarvitse kylmentää.

Tölkin rynnistys markkinoiden vetovoimaisimmaksi pakkausmuodoksi ei ole vain suomalainen ilmiö, vaan Yhdysvalloissa jopa omanlaisella lasipullollaan ulkoista brändiään rakentaneet Lagunitas ja Anchor Brewing ovat ottaneet tölkin klassikkopullonsa rinnalle.

Tänään torstaina lanseerattava— kollaboraatio-olut CAN CAN New England Pale Ale on tekijöiden mukaan raikas ja mehuisa Vermont-tyylinen pale ale.

Lanseerauksessa One Pint Pubissa on mukana myös Spent Grain Lab, jonka mäskipohjaisesta ruokatarjonnasta OlutPOSTI kertoi heinäkuussa.