Grillikausi on alkanut ja mikäpä parempi grillausyhdistelmä kuin hampurilainen ja olut. Tässä Olutpostin vinkit maukkaisiin hampurilaisiin, tietysti olutsuositusten kera.
Klassinen juustohampurilainen on hyvä vaihtoehto, mutta kannattaa välillä vähän sekoittaa pakkaa ja järjestää burgeri & bisse-bileet, jossa voi tarjota jokaiselle mahdollisuuden koota oman hampurilaisensa lisukkeineen. Samalla voi laittaa tarjolle erilaisia oluita, joita voi maistella burgereiden kanssa.
Koska hampurilaisessa on paljon erilaisia makuja, rasvaa ja suolaa, niin kannattaa valita maisteltavaksi oluita, jotka ovat hieman vahvempia sekä maultaan että alkoholiprosentiltaan. Näin ruuan ja juoman maut kannattelevat toisiaan eikä oluen maku katoa hampurilaisen alle. Runsassuolaisen hampurilaisen kanssa sopivat myös hieman makeat ja maltaiset oluet, tuhdin rasvaista makua taas leikkaavat voimakkaasti humaloidut oluet.
Kokeile vaikka näitä oluita:
- IPA
- NEIPA
- Pils
- Saison
- Red ale
- APA
- Lager
Tee hampurilaisbuffa grillaamalla erilaisia pihvejä vaikka jauhelihasta ja kanasta, unohtamatta kasvissyöjiä. Kasaa kuumat pihvit, erilaisia kastikkeita, juustoja, kasviksia ja briossisämpylät pöydälle ja kutsu kaverit tekemään omat hampurilaisensa.
Kokeile:
- Jauhelihapihvin kanssa sinihomejuustoa, olutkaramellisoitunutta sipulia, itse tehtyä olutketsuppia, pekonimajoneesia ja uunikuivattuja tomaatteja.
- Mausteisen kananlihapihvin kanssa käy hyvin cheddarjuusto, poltetut paprikat, avokadotomaattitahna, korianteri ja chiliketsuppi.
- Papukasvispihvien kanssa voit yhdistää savuista mantelitahnaa, yrttioliiviöljyä ja suolapaahdettuja kasviksia.
Jauhelihapihvien kera:
Olutkaramellisoitu sipuli
- Noin 5 sipulia renkaiksi leikattuna
- 2 rkl hunajaa
- —½ dl brown ale-olutta
- Öljyä paistamiseen
Kuumenna öljy ja kuullota sipulit. Lisää olut ja hunaja, anna karamellisoitua keskilämmöllä sekoittaen välillä.
Itse tehty ketsuppi (noin 5 dl)
- 1 kg tomaatteja lohkottuna (poista kannat)
- 1 iso sipuli silputtuna
- 2 isoa valkosipulinkynttä pienittynä
- 1 sellerinvarsi paloiteltuna
- 1 dl viinietikkaa
- 1 dl palmu- tai ruokosokeria
- 1 dl makeaa ale-olutta (vaikka belgialaista vaaleaa ale-olutta) tai omenamehua
- Kuivattua chiliä maun mukaan
- 0,5 tl jauhettua maustepippuria
- 0,5 tl kanelia
- 0,5 tl jauhettua korianteria
- 2 tl suolaa
- Mustapippuria
Kuumenna kasarissa viinietikka ja sokeri. Lisää sitten kasvikset, mehu/olut ja mausteet. Anna kiehua keskilämmöllä noin 40 minuuttia ja soseuta seos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kuumenna uudelleen ja kiehuta kunnes paksuuntunut (noin 30-40 minuuttia).— Kun laitat hieman lisää chiliä, niin ketsuppi on erinomainen myös kanahampurilaisen kanssa.
Pekonimajoneesi
- 250 g pekonia siivuina
- 2 dl majoneesia
Laita pekoni siivuina kylmään uuniin leivinpaperin päälle, ja laita uuni päälle 200-asteeseen. Paahda pekonit rapeiksi, noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja murustele tai leikkaa pieniksi paloiksi. Sekoita majoneesiin ja laita tarjolle.
Uunikuivatut tomaatit
- 5 tomaattia
Viipaloi tomaatit ohuiksi siivuiksi. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle, niin etteivät siivut kosketa toisiaan. Laita uuniin noin 150 asteeseen ja tue puulusikalla uuniluukku hieman raolleen. Anna kypsyä kunnes ne ovat hieman nahkeita. Voit kääntää siivuja välillä.
Kokeile lihahampurilaisen seuraksi: IPA, APA, Pils
Kanahampurilaisen kanssa:
Poltetut paprikat
- 3 punaista paprikaa
Leikkaa paprikat leveiksi suikaleiksi. Kuumenna paistinpannu ja anna paprikoiden hieman palaa kuivalla pannulla. Ole varovainen, etteivät mustu liiaksi.
Oluella maustettu tomaattiavokadokastike
- 2 kypsää avokadoa
- —½ sitruunan mehu
- 1 valkosipulinkynsi
- tippa Tabascoa
- 1/2 dl belgialaistyylistä vehnäolutta
- —½ dl valutettuja, pieneksi pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja
Kuori ja paloittele avokadot. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, mausta suolalla ja pippurilla.— Laita hetkeksi jääkaappiin.
Kokeile kanahampurilaisen kanssa: NEIPA, lager, pale ale
Kasvishampurilaisen kanssa:
Savumantelitahna
- 2 dl mantelilastuja
- 1 rkl grillimaustetta
- 2 tl soijakastiketta
- 2 tl vaahterasiirappia
- Hyppysellinen savupaprikajauhetta ja suolaa
- 2 tl vettä
- 1 dl kokonaisia manteleita
- 1,5 dl mantelimaitoa
Sekoita kulhossa mantelilastut, mausteet, soija, siirappi ja vesi. Kuumenna uuni 160 asteeseen. Levitä mantelit tasaisesti leivinpaperille pellille. Paahda noin 10-25 minuuttia kunnes lastut ovat hieman paahtuneet (ole varovainen, lastut palavat nopeasti). Laita lastut, mantelimaito ja kokonaiset mantelit tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Voit maustaa kastiketta myös hieman chilillä.
Oluinen minttu-oliivitahna
- 1 valkosipulikynsi pienittynä
- 1 kesäsipuli varsineen hienonnettuna
- 1 dl kivettömiä mustia oliiveja pienittynä
- 1 dl hienonnettua tuoretta minttua
- 1 dl oliiviöljyä
- 3 rkl lager-olutta
- Suolaa, mustapippuria
Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja pyöräytä kastikkeeksi. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Suolapaahdetut kasvikset
- —½ kesäkurpitsa
- 1 paprika
- 1 rkl isokiteistä suolaa
- 3 rkl oliiviöljyä
Viipaloi kasvikset ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita suola ja öljy ja voitele kasvikset sillä. Paahda uunissa 180-asteessa, kunnes kasvikset ovat nahkeita.
Kokeile kasvishampurilaisen kanssa: Lager, pale ale, saison, red ale
Kastikkeista ja lisukkeista tulee noin neljälle.