Hävikkileivästä I-olutta joukkorahoituksella

Suomen ensimmäisen hävikkiruokaravintolan viime vuonna Helsingin Lapinlahteen perustanut From Waste to Taste -hanke pelastaa viikoittain tuhansia kiloja ruokaa. Leipää riittää kuitenkin myös jatkojalostettavaksi, ja se sopii oluen raaka-aineeksi.

Kaikelle hävikkileivälle ei ole löytynyt ottajaa, joten hanke heitti haasteen Brewniverselle, joka lähtee yhdessä From Waste to Tasten kanssa tekemään hävikkileivästä olutta. Leipäolut toteutetaan tänään käynnistyvän joukkorahoituskampanjan avulla.

From Waste to Taste taistelee ilmastonmuutosta vastaan

Suomalaisessa elintarvikeketjussa haaskataan syömäkelpoista ruokaa vuosittain jopa 460 miljoonaa kiloa. Leipä on suurin yksittäinen hävikkituote, ja sitä jää tällä hetkellä hävikkiin niin paljon, etteivät edes ruoka-aputoimijat tai hevostallit pysty ottamaan kaikkea vastaan.

Suomen ensimmäisen hävikkiruokaravintolan, ravintola Loopin, viime vuonna perustanut From Waste to Taste taistelee ilmastonmuutosta vastaan pelastamalla viikottain tuhansia kiloja ruokaa, joka on vaarassa joutua hukkaan. Hankkeen Food Resque -auto lähtee joka aamu kierrokselle lähialueen kauppoihin ja pelastetusta ruoasta Loopin kokkitiimi loihtii herkullista gourmet-tason ravintolaruokaa. Noin 70-80 prosenttia pelastetusta ruoasta toimitetaan hyväntekeväisyyteen ruoka-aputoimijoille.

Leipäolutta Amsterdamin malliin

Idea hävikkileivästä tehtävästä oluesta syntyi vierailulla Amsterdamissa sijaitsevaan hävikkiruokaravintolaan, jonka tuotevalikoimista leipäolutta löytyi. From Waste to Tasten tiimi haastoi viime syksynä olutkoulutuksia järjestävän Brewniversen kokeilemaan, miten oluen valmistaminen hävikkileivästä onnistuu.

Ensimmäiset testierät onnistuivat hyvin ja nyt leipäoluen valmistusta halutaan laajentaa ja tarjota kaikille halukkaille tilaisuus osallistua tähän kokeiluun.

– Hävikkileivästä tehtävän oluen avulla on tarkoitus myös puhua ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta ja ruokahävikin pienentämisestä hauskalla tavalla laajemmalle— yleisölle, ja erityisesti myös sille kohderyhmälle, joka ei perinteisesti ympäristöasioista ole kiinnostunut, toteaa From Waste to Taste ry:n hankepäällikkö Johanna Kohvakka.

Wasted-oluen alkoholipitoisuus on alle 2,8 tilavuusprosenttia eli se luokitellaan elintarvikkeeksi, ei alkoholijuomaksi. Valviran ohjeistuksen mukaan ykkösolutta ei kuitenkaan myydä alle 18-vuotiaille.

Joukkorahoituskampanja käynnistyy nyt

Hanke rahoitetaan joukkorahoituskampanjan avulla Mesenaatti.me -palvelussa. Joukkorahoituskampanja alkaa 19. maaliskuuta ja päättyy 7. toukokuuta 2017.

Tuotevalikoimasta löytyy Wasted-oluen ja oheistuotteiden lisäksi niin olutkurssia, -brunssia kuin VIP-klubiakin. Hanke toteutuu, mikäli se saa kokoon vähintään 10 000 euroa. Tuotteet ovat noudettavissa Lapinlahdesta hävikkiruokaravintola Loopin tiloista kampanjan päätyttyä ilmoitettuna ajankohtana ja tapahtumista ilmoitetaan erikseen sekä sähköpostilla että hankkeen FB-sivulla.