Helsingin kaunein panimo nousee Viikkiin

Kauan Helsingin Viikissä tyhjänä seisoneeseen vanhaan kasvihuoneeseen Gardeniaan on tullut uutta elämää. Nyt keväällä viisi vuotta täyttävän, alun perin Tuusulaan perustetun CoolHead Brew –pienpanimon värit näkyvät jo Gardeniassa ja paikassa toimii jo panimon taproomikin laajoine terasseineen. Pääsimme kurkistamaan tulevan panimon puolelle ja jututtamaan CoolHeadin Pietari Kruusia, Aleksi Saikkosta ja Rasmus Suikkia Gardenian suunnitelmista.

CoolHead Brew:n Pietari Kruus, Rasmus Suikki ja Aleksi Saikkonen

Taproom jo auki!

Vaikka panimo ei vielä ole paikallaan, Gardeniassa on jo reippaasti elämää. Vappuna avattu taproom houkutteli heti runsaasti kävijöitä ja aurinkoisessa säässä paikan edessä oleva terassi on hyvä paikka nautiskella oluita. – Meillä on kaksi eri terassia, kertoo CoolHeadin Aleksi Saikkonen. – Nyt auki on pääasiassa Gardenian edessä oleva terassi ja myöhemmin avautuu kunnolla Gardenian eteläisellä puolella oleva iso terassi, johon paistaa aurinko melkein koko päivän.

Taproomin ravintolapäällikön Rasmun Suikin mukaan olutvalikoima tulee olemaan monipuolinen.  – Ihmiset tulevat tänne CoolHeadin oluiden takia, joten ne ovat tietysti pääosassa, mutta koska CoolHead on tehnyt lukuisia kollaboraatioita ympäri maailmaa ja näin olemme tutustuneet hyvinkin erilaisiin pienpanimoihin, niin näitä kaikkia kaveripanimoitamme hyödynnämme hanavalikoimassa, pyrimme siihen että oluenystävälle on aina jotain uutta maistettavana. Tämän lisäksi myymme toki myös olutta mukaan ja haluamme siinäkin varmistaa, että meillä on aina jotain kiinnostavaa tarjolla. Sijaitsemme helposti bussimatkan päässä, joten täältä voi tulla hakemaan isonkin valikoiman tuotteita ja nauttia samalla oluesta paikan päällä. Nyt myymme taproomissa oluita 5.5 %:n asti ja uuden panimon auetessa saamme luvat myös vahvojen oluiden ulosmyyntiin. CoolHeadin tavoite onkin, että myynnistä noin 20 % tapahtuu taproomin ulosmyynnin kautta.  Myyntiin on tulossa myös growlereita.

Nälkäisenä ei taproomissa tarvitse olla, koska kesän ajan yhteistyötä tehdään ravintolayritys Storyn kanssa, joka avaa kesäkeittiön ja -terassin Gardeniaan. Storyn hapanjuureen leivottuja, pohjoismaalaiseen makuun tehtyjä pizzoja saa taproomista 28.5. alkaen.

Gardenia on myös oiva paikka järjestää erilaisia tapahtumia ja niitä on Saikkosen mukaan tulossa. – Aikaisemmin Korjaamolla järjestetyt olutfestivaalimme tulevat siirtymään tänne ja sen lisäksi on suunnitelmissa saada tänne tulevaisuudessa sekä keikkoja että muuta ohjelmaa.  Gardenia, paikan terassi ja sen sijainti tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia sekä paikallisiin tapahtumiin että kansainvälisiin festareihin. Suunnittelemme jääkiekon MM-kisojen loppupelien sekä jalkapallon EM-kisojen katsomoa taproomin terassille. Lisäksi meillä tulee olemaan erillinen, vuokrattava saunaosasto, jota voi mahdollisuuksien mukaan myös yhdistää tapahtumiin – tämä avautuu vuonna 2022.

Paikalliset ovat Suikin ja Saikkosen mukaan ottaneet CoolHeadin erittäin hyvin vastaan ja palaute on ollut hyvin positiivista. – Meillä on ollut alusta asti hyvin paljon viikkiläisiä asiakkaita. Asiakaskuntamme on hyvin kirjavaa, alueella asuu paljon lapsiperheitä ja täällä on työpaikkoja, joten asiakaskuntaa riittää.

Uusi panimo Gardenian keskiössä

CoolHeadin uusi panimo tulee sijaitsemaan Gardenian rakennuksen keskellä, jolloin sen ympäri voi kävellä vaikka olutlasi kädessä. – Haluamme että kävijät näkevät miten olutta tehdään, Saikkonen kertoo. – Anniskelualue ulottuu koko rakennukseen, ja panimo rakennetaan niin, että oluentekoa voi tarkastella lineaarisesti mallastuksesta tölkitykseen.  Panimon seinät ovat lasia, joten näkymä on vaikuttava.

Gardenian panimolle on tulossa täysin uudet panimolaitteet ja se mahdollistaa entistä monipuolisemmin erikokoisten oluterien panemisen. CoolHeadin tuotekehityksestä vastaavan Pietari Kruusin mukaan uudessa panimossa voidaan tehdä hyvinkin pieniä kokeilueriä kuten myös tuottaa kauppavahvuisia, isoja vakiotuotteita. – Haluamme olla kokeellinen panimo. Meidät tunnetaan hedelmää ja marjaa pursuavista hapanoluistamme, reippaasti kuivahumaloiduista, utuisista NEIPA-oluistamme ja vahvoista, jälkiruokamaisista tuhdeista stouteistamme, mutta kokeilemme koko ajan myös muita oluttyylejä. Uusi panimo ja sen yhteydessä oleva taproom mahdollistaa sen, että voimme tarjota laajemman kattauksen erilaisia oluttyylejä, ja katsoa, miten kävijälle maistuu.

Uusi panimo aloittaa toimintansa syksyn aikana. Kruusin mukaan pyritään tekemään panimotoiminnan siirto kitkattomasti niin, että kuluttaja ei siirtoa edes huomaa. -Tuotantomäärä tulee tänä vuonna olemaan kokonaisuudessaan 300 000 litraa ja ensi vuonna hiukan päälle. Panostamme uudessa panimossa entistä enemmän parempiin työoloihin – siihen että oluenteko olisi helpompaa, hauskempaa ja vaivattomampaa, painottaa Kruus. – Eräkoot tulevat olemaan joustavia, odotan, että voi oikeasti tehdä ihan millaisia oluita vaan, koska eräkoko voi olla hyvinkin pieni. Näin vain mielikuvitus on rajana oluenteossa. Itse haaveilen vaikka savuoluen teosta. Panostamme uuden panimon kautta vielä entistä enemmän tasalaatuisuuteen.  Teemme myös tulevaisuudessa entistä enemmän lager-oluita, varsinkin taproomin tarpeisiin. Täytyyhän ravintolassa lagerhana olla!

Osa CoolHeadin tuotannosta on mennyt vientiin ja vaikka korona tätä hieman vähensikin, edelleen panimon oluita saa noin kymmenestä maasta Euroopasta. Vientiä on tarkoitus kehittää edelleen ja avata uusia markkinoita, kun pandemia hellittää.

Pitkän aikavälin tavoite on Pietari Kruusin mukaan myös kehittää erilaisia alkoholittomia tuotteita. – Voin vihjata, että jotain hedelmiin liittyvää on tulossa, mutta vielä en lupaa koska.

Jo nyt keväällä on tarjolla paljon mielenkiintoisia uutuuksia –  Uutena teemme esimerkiksi hieman erilaisen smoothie sour –sarjan, jota saa vaan vain taproomista – ensimmäinen julkaistiin nyt perjantaina. Pyrimme tekemään tänne muutenkin paljon sellaista, jota ei muualla saa, joten kannattaa todellakin tulla paikan päälle, päättää Kruus.

CoolHead Brew – CoolHead Brew on vuonna 2016 toimintansa aloittanut pienpanimo joka tunnetaan erityisesti hapanoluistaan. Tällä hetkellä CoolHead Brew :n panimo sijaitsee Tuusulassa.

Gardenia – Talvipuutarha Gardenian rakennukset ovat Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy’n suunnittelemat ja ne ovat valmistuneet vuonna 2001. Alkuperäiset arkkitehdit ovat mukana myös muutosprosessissa. Gardenian päärakennuksen alkuperäinen toiminta loppui marraskuussa 2015.

Kuvat:Aniko Lehtinen, paitsi Gardenian ilmakuva CoolHead Brew:n tiedote.

Lue lisää:

CoolHead Brew muuttaa Helsinkiin – Viikin Gardenia saa uuden käyttötarkoituksen

Pienpanimoliiton jäsenpanimot: CoolHead Brew