Väistyvä EBCU:n puheenjohtaja Henri Reuchlin: Olutkoulutus kunniaan osana olutkulttuurin kehitystä

Henri Reuchlin on toiminut kahdeksan vuotta EBCU:n eli European Beer Consumers Unionin puheenjohtajana. Reuchlinin aikana EBCU on voimakkaasti pyrkinyt viestimään olemassaolostaan ulospäin sekä sisarorganisaatiohin, panimoihin että oluenkuluttajiin päin ja Reuchlin on toiminut itse uudenlaisen olutjärjestön lähettiläänä.

Nyt kahdeksan vuoden jälkeen hän jättää puheenjohtajuuden hyvillä mielin. -” Olen saanut EBCU:a näkyvämmäksi myös ihmisille, jotka eivät ole tienneet järjestöstämme aikaisemmin. Olen nähnyt olutkulttuurin nousun, vaikka olenkin sitä mieltä, että siinä on vielä paljon tekemistä. Puheenjohtajuuden jälkeen minut pitää kiireisenä oma olutkouluni, jossa opetetaan sekä oluen ammattilaisia että oluesta kiinnostuneita kuluttajia toimimaan oluen kanssa. Näin jatkan uraani oluen parissa myös EBCU:n jälkeen”, Reuchlin kertoo.

Rakkauden juomiin Reuchlin on oppinut jo kotona, koska hänen isänsä oli suuri viinin ystävän. Reuchilinia ovatkin kiinnostaneet aina käymispohjaiset juomat ja hiiva on oluessakin hänen ylin kiinnostuksen kohteensa. Yliopistossa opiskellessaan hän oli taipumassa viinipuolelle, mutta sitten paljon matkustava huonetoveri maistatti hänelle laajan valikoiman belgialaisia oluita. Tästä alkoi Reuchlinin olutrakkaus. – ”Huomasin oluen olevan hyvin kompleksinen juoma, jossa kaikki raaka-aineet antavat oman makunsa juomaan. Hiiva kiinnosti ja edelleen kiinnostaa oluen raaka-aineista eniten, sen avulla voi luoda muuten täysin samalaisista raaka-aineista täysin erilaisia oluita.”

Reuchlin päätti luoda uransa oluen parissa. –” Hain yliopiston jälkeen Heinekenillekin töihin, mutta valitettavasti työhaastattelussa poljin pyörälläni joen väärää puolta. Kun saavuin panimon kohdalle, huomasin että minä olen joen vasemmalla, ja he joen oikealla puolella. En sitten päässyt panimolle töihin.”

Reuchlin teki uraa erilaisten kuljetusyhtiöiden palveluksessa, jossa hän oli paljon tekemisissä isojen panimoiden kanssa. – ”Tästä on ollut huomattavasti hyötyä myös EBCU:n puheenjohtajana, koska tiedän miten isot panimot toimivat. Olen edustanut kuluttajia EBCU:ssa ja meidän piirimme kuuluvat sekä isot ja pienet panimot. Itse olen aina ollut hieman enemmän pienien puolella, vaikka tein töitä isojen panimoiden kanssa”, kertoo Reuchlin. –”Meillä Alankomaissa olutkulttuuri katosi välillä kokonaan, kun vaalea lager valtasi markkinat. Muut oluttyylit kuihtuivat ja vasta nyt noin 25 vuotta sitten meillä alkoi nousta pienpanimoita, jotka panivat muutakin kuin lager-olutta. Kehitys on hieman samaa kuin Suomessakin, mutta eri syistä. Tällä hetkellä Alankomaissa on yli 200 panimoa ja saman verran kiertolaispanimona toimivia yrityksiä. Oluita tulee tasaiseen tahtiin ja oluttyylit ovat hyvinkin monipuolisia ja monimuotoisia.”

Reuchlin sanoo olevansa onnellinen tästä kehityksestä, koska hän on ollut sitä mieltä, että vaikka Alankomaissa on useita hyvin vahvoja olutbrändejä, niin oluen imago on ollut heikko. — â€“ ”Itse työskentelen nyt nimenomaan olutkoulutuksen parissa, koska haluan näin kehittää olutkulttuuria eteenpäin ja saada ihmiset kiinnostumaan oluesta. Meidän täytyy myös muistaa, että olutkulttuurin kehittäminen onnistuu vain, kun muistamme myös kaupalliset realiteetit.—  Omassa olutkoulussani keskitytään tuotetiedon lisäksi myös tietoon, joka auttaa sekä oluen myyjiä ja tarjoilijoita. Vaikka puheenjohtajuuteni EBCU:ssa loppuu marraskuussa, kun uusi puheenjohtaja valitaan, haluan olla tukemassa järjestöä sen työssä, koska koen järjestön työn hyvin tärkeäksi. Olen puheenjohtajana saanut kokea monenlaista, mutta yksi suurimpia olutelämyksiäni oli viimekesäinen tuomarointini Sahdin SM-kilpailuissa Suomessa. Olen aina halunnut nähdä sahtikilpailut ja olen hyvin onnellinen tästä kokemuksesta. Sahti juomana on hyvin mielenkiintoinen, osaksi juuri siksi että oluen lempiraaka-aineeni hiiva on sahdin valmistuksessa niin tärkeä ja makua-antava. Sahtituomaroinnin lisäksi pääsin kokemaan myös suomalaisen saunan ja suomalaisten runsaan vieraanvaraisuuden, kiitos siitä Suomi!”

EBCU eli European Beer Consumers Union on oluenkuluttajien eurooppalainen edunvalvontajärjestö. Se perustettu 1990 ja jäseniä yli 200 000 noin 15 maasta. Suurin jäsenjärjestö Iso-Britannian CAMRA (Campaign for Real Ale). EBCU edistää olutharrastajien etua Euroopan unionissa, seuraa olutmarkkinoiden kansainvälistä tilaa ja tarvittaessa antaa lausuntoja jäsenjärjestöjen paikallisista haasteista. Samalla järjestö jakaa tietoa olutkulttuurin kehittämiseksi sekä organisoi oluttuomareiden pätevyyden tunnistamista. Suomen Olutliitto on EBCU:n jäsen. — Kirjoittaja on Olutliiton puheenjohtaja.

Olutpostin tuottaja Mikko Hentunen esitteli Henri Reuchlinille Olutposti-lehden elokuun alussa. Lehden jokaisessa numerossa mukana myös Olutliiton palsta.

Kuvat: Anikó Lehtinen. Yläkuvassa Henri Reuchlinin kanssa Maria Markus.