HOK-Elanto OlutHuoneet 30 vuotta ja olutkulttuurin muutos

HOK-Elannon OlutHuone-perheen alku ajoittuu keväälle 1990 jolloin Hyvinkäälle perustettiin ensimmäinen William K. -olutravintola. Seuraavana vuonna avautuivat Helsingin ensimmäiset mannereurooppalaista olutkulttuuria esittelevät William K. -ravintolat Mannerheimintielle ja Annankadulle.

Olutposti haastatteli videolle kahta pioneeria, joista OlutHuone Kaislan ravintolapäällikkö Petri Loponen on ollut mukana ensimmäisen OlutHuoneen, Hyvinkään William K.:n avaamisesta saakka. OlutHuone Ratamon ravintolapäällikkö Vessu Juvonen on ollut olutkuviossa 90-luvun lopulta saakka. Millainen oli ravintolamaailma aikoinaan ja millainen se on nyt? Siitä ja monesta muusta mielenkiintoisesta aiheesta puhutaan alla olevalla videolla.

HOK-Elannon OlutHuoneet 

OlutravintolaAmsterdam on merihenkinen pubi, jonka nimen innoittajana on toiminut ravintolan lähellä sijaitseva Ruoholahden kanava. Pubia on käytetty kuvauspaikkana Aki Kaurismäen elokuvassa Laitakaupungin valot ja siellä on kuvattu myös tv-sarjaa Downshiftaajat.
Amsterdamin ovet avattiin 23.3.2001. Ravintolan sisustus on alun perin Sakke Järvenpään käsialaa. Purjeet ikkunoissa, laivojen pienoismallit, seinällä roikkuva pyörä kynttilänjalkoineen sekä Jari Litmasen pelipaita kuuluvat alkuperäiseen sisustukseen. Myös baaritiski on alkuperäinen, mutta se on saanut uuden maalin ja somisteeksi tyylitellyt Amsterdam-logot. Perusoluiden ja klassikoiden lisäksi tarjolla on muun muassa hollantilaisia erikoisuuksia.
Amsterdam  Itämerenkuja 1 C, 00180 Helsinki

OlutravintolaAngleterre on vuosikymmeniä Kalevankadun ja Fredrikinkadun kulmassa toiminut Helsingin vanhin brittipubi. Tarina kertoo, että Suomeen muuttanut englantilainen herrasmies avasi vuonna 1910 Helsingin Kluuvissa ranskalaista ruokaa tarjoavan ruokaravintolan, jonka nimesi Angleterreksi kunnioittaakseen kotimaataan. Angleterre tarkoittaa ranskaksi Englantia. 1955 ravintola siirtyi Kluuvista Kamppiin nykyiselle sijainnilleen ja 1976 Elanto muutti ravintolan brittipubiksi.  Tarjolla on perinteisten brittiherkkujen lisäksi useita kotimaisten pienpanimoiden tuotteita sekä tynnyrissä kypsyvää, hiilihapotonta, käsin pumpattavaa elävää olutta eli real alea.

Angleterre Fredrikinkatu 47, 00100 Helsinki

OlutravintolaJoutsen sijaitsee Hyvinkään ytimessä, rautatieaseman läheisyydessä. Ravintolan ovet avattiin vappuhulinassa vuonna 2009. Pubin syntyyn olivat vaikuttamassa ravintola-alan paikalliset ammattilaiset Teemu Iivonen ja Mikko Lamminen. Joutsenesta tuli nopeasti Hyvinkään kulttuuripiirien bluesvoittoinen suosikkipaikka jonka asiakaskunta on niin nuoria kuin varttuneempiakin oluiden ystäviä. Pieni muutoksia ja remontteja on tehty vuosien varrella mutta ravintolan sisustus on alkuperäisessä kuosissaan. Olutvalikoima elää ja kasvaa asiakkaiden toiveiden ja ajan trendien mukaan.
Joutsen  Hämeenkatu 3, 05800 Hyvinkää

OlutravintolaKaisla on perustettu 1997 Kluuvin Fennia-korttelissa. Ravintolalla on kaksi sisäänkäyntiä. Vilhonkadulta sekä Vuorikadulta. Kaisla on yksi Suomen suurimmista pubeista. Alussa ravintolassa oli 70 paikkaa – nykyään tilaa on 385 oluen ystävälle. Valikoima on kasvanut 15 hanasta ja 50 pullo-oluesta nykymittoihin: 39 hanaolutta ja 200 pullo-olutta.  Alkuaikoina painopiste oli tšekkiläisissä oluissa, sitten Kaisla niitti mainetta Helsingin parhaana belgiolutpaikkana. Nykyisin ravintola tunnetaan myös kotimaisista pienpanimo-oluista. Tiedoksi, että Suomen ensimmäinen IPA-oluiden teemaviikko järjestettiin Kaislassa jo vuonna 2005
Kaisla Vilhonkatu 4, 00100 Helsinki

OlutravintolaKitty´s Public House sijaitsee Saarisen pihalla, Eliel Saarisen suunnittelemassa talossa Citykäytävässä.  Kitty’s perustettiin ravintola Poppamiehen paikalle vuonna 2007 ja se edustaa brittipubitunnelmaa. Hämärä valaistus, loosit ja suoraan tynnyristä pumpattava real ale ovat ravintolan tuotemerkki. Usein vaihtuvat hanaoluet ja pullo-oluiden kattava valikoima ovat myös pubin henki. Kotimaiset oluet ovat tasavertaisina brittioluiden rinnalla. Kitty’sissä tehtiin mittava remontti vuonna 2018.
Kitty´s Public House Keskuskatu 6, 00100 Helsinki

OlutravintolaKonepaja on vuonna 2018 avattu uudentyyppinen OlutHuone, jossa perinteisen olutvalikoiman rinnalle on tuotu erikoiskahvit, terveyspainotteiset juomat ja laaja viinivalikoima. Myös alkoholittomien oluiden valikoima on runsas. Ravintola sijoittuu urbaaniin miljööseen keskellä Pasilan konepajan aluetta Vallilassa. Konepajatoiminnan päätyttyä ympäristöstä on muodostunut trendikäs asuin- ja toimisto- rakennusalue, jonka ainutlaatuinen historia on jätetty henkiin entisöimällä vanhoja tehdashalleja.
Konepaja Konepajankatu 1 00510 Helsinki

OlutravintolaKuikka sijaitsee Kalliossa Helsinginkadulla, lähellä Linnanmäkeä. Vuonna 1999 perustetussa Kuikassa historia huokuu belgialaisista kirkonpenkeistä ja ikkunoiden lyijykoristeista. Kuikka on alkuperäisessä asussaan. Keskiaikaisuutta huokuvan kivisen ja kuparisen baaritiskin sekä joutsenkaulaisten hanojen takaa löytyy kattava valikoima oluita ja siidereitä. Ravintolan perustamisen aikaan Kuikka oli tunnettu belgialaisista juomistaan, mutta nyttemmin lasiin kaadetaan useimmin kotimaisten pienpanimoiden erikoisoluita. Kuikan hana- ja pullovalikoima on sangen universaali.
Kuikka Helsinginkatu 32, 00530 Helsinki

OlutravintolaØlhus on helsinkiläinen olutravintolaperhe, joka tarjoaa pohjoismaisten pienpanimoiden oluita. Vuonna 2014 avatut ravintolat ovat erikoistuneet kukin oman maansa tuotteisiin: Ølhus København tarjoaa tanskalaisten taidonnäytteitä, Ølhus Stockholmista löytyvät länsinaapurin panimoherkut, ja Ølhus Helsingin valikoimassa ovat kotimaiset käsityöoluet. Olutvalikoima elää ravintoloissa joka viikko. Viime aikoina oluissa ovat korostuneet trendikkäät hapanoluet, joiden valikoima alkaa olla sangen mittava. Pohjoismaisia makuja on saatavana oluen lisäksi nyt myös entistä enemmän siiderin, viskin ja cocktailien muodossa. Ravintoloiden teema näkyy sisustuksessa. Esimerkiksi Ølhus Københavnin salin keskellä komeilee pronssinen alkuperäisen kokoinen kopio Kööpenhaminan kuuluisasta Pieni Merenneito -patsaasta.
Ølhus København Kalevankatu 3, 00100 Helsinki
Ølhus Helsinki Mannerheimintie 104, 00250 Helsinki
Ølhus Stockholm  Annankatu 27, 00100 Helsinki

OlutravintolaPoseidon liittyi OlutHuoneiden perheeseen vuonna 2003. Ravintola on Katajanokalla ikoninen, sillä samalla paikalla on ollut baareja ja kahviloita jo lähes 100 vuoden ajan. Kreikkalaiseen meren jumalaan viittaava nimikin on kulkenut mukana 80-luvulta asti. OlutHuone avattiin aluksi nimellä Pivnice Poseidon, tšekkiläisenä olutravintolana. Nykyään olutvalikoimaan kuuluu runsaasti erilaisia kotimaisia pienpanimoherkkuja sekä sopivasti mausteena isompien panimoiden tuotteita. Oluen ja muiden juomien seuraksi on tarjolla myös pientä naposteltavaa.
Poseidon Kruunuvuorenkatu 1, 00160 Helsinki

OlutravintolaRatamo on tuorein tulokas OlutHuoneiden joukossa. Se sijaitsee kauppakeskus Mall of Triplassa Pasilassa. Ratamo edustaa uudenlaista olutravintolakulttuuria, jossa panostetaan oluiden lisäksi myös muun muassa luomuviineihin, alkoholittomiin oluisiin ja siidereihin sekä erikoiskahveihin. Vaihtuvassa kattauksessa on mukana muun muassa hapanoluita, maistuvia porttereita, pale aleja ja IPA-oluita. Kahdessa kerroksessa toimivassa Ratamossa voi katsella kaupungin sykettä lasillisen äärellä. Etelään avautuva terassi Pasilan asema-aukiolla tarjoaa aurinkoisen hetken aseman vilinää seuraten.
Ratamo Mall of Tripla
Pasilan asema-aukio 1, 00520 Helsinki

OlutravintolaBierhuis Rotterdam avattiin vuonna 2006 entisen linja-autoaseman kohdalle Kampin kauppakeskuksen 1. kerrokseen. Rotterdamin iso terassi on tullut osaksi kesäistä Kamppia. Ravintolan meriaiheinen sisustus on pysynyt koko matkan samana. Olutvalikoimaa on sen sijaan laajennettu vuosien saatossa sekä hana- että pullotuotteiden osalta. Rotterdamin erikoisuutena ovat hollantilaiset oluet, mutta valikoimasta löytyy myös kattava otos muita kansainvälisiä ja kotimaisia makuja.
Rotterdam Tennispalatsin aukio 4, 00100 Helsinki

OlutravintolaSailor`s avattiin veden ääreen vuonna 2000. Vanhan öljysataman tilalle rakennettu Herttoniemenranta on muuttunut sen ympärillä vuosien saatossa alueeksi, jossa on sopivasti elämää sekä rauhallinen tunnelma. Sisustuksen ravintolalle suunnitteli Sleepy Sleepersistäkin tuttu Sakke Järvenpää, ja Sailor’s on pysynyt pientä fiksausta lukuun ottamatta samanlaisena avauksesta lähtien. Kesäisin käytössä on tilava terassi jossa aurinko paistaa aamusta iltaan. Laivalahden venesatamaan aukeava näkymä on yksi kaupungin kauneimmista ja tiskiltä saa tilattua erilaisia juomia maailman eri laidoilta. Valikoimaa piristetään aina silloin tällöin vierashanoilla, ja viime vuosina erityisesti kotimaisia pienpanimotuotteita on tullut mukaan entistä enemmän.
Sailor’s Laivalahdenkaari 29, 00810 Helsinki

OlutravintolaWilliam K. -olutravintolan ensimmäinen liikeidea ajoittuu vuoteen 1989. Inspiraatio lähti alun perin hollantilaisista “bruin caféista”, ruskeista kahviloista, joiden perinteikäs tunnelma syntyy tupakansavun värjäämistä seinistä, tummasta puusta sekä isännän ottein asiakkaista huolehtivasta henkilökunnasta. William K. sai lopulta vaikutteita tämän lisäksi laajemminkin Keski-Euroopan olutkulttuurista.
Kesäkuussa 1991 ovensa avannut William K. Mannerheimintie on Helsingin olutravintoloiden edelläkävijä, jonka laaja olutvalikoima, tummasävyinen panelointi ja lasienpesualtaat olivat jotain ennen näkemätöntä Suomessa. William K. Sello avattiin Espoossa vuonna 2003 ja William K. Kurvi Sörnäisissä vuonna 2005.
William K. Mannerheimintie Mannerheimintie 72, 00250 Helsinki
William K. Kurvi Helsinginkatu 2, 00500 Helsinki
William K. Sello Kauppakeskus Sello Leppävaarankatu 3–9, 02600 Espoo

HOK-Elanto OlutHuoneet löytyvät myös Olutpostin suositusta Oluttutkasta

Video: cyde
Kuvat: HOK-Elanto
Lähde: HOK-Elanto

Lisää historiaa. Olutposti haastatteli 3.12.2018 eläkkeelle siirtyvää HOK-Elanto ravintolatoimen johtajaa Jouko Heinosta.

Haastattelussa HOK-Elannon ravintolapuolen toimialajohtaja Jouko Heinonen

Perinteinen Finnish Craft Beer Revolution -tapahtuma aloittaa tänään HOK-Elannon olutravintoloissa

Kauppakeskusten olutbaarit, onko niistä mihinkään?

Videoesittelyssä tuorein Olutposti-lehti numero 3/2020

 

HOK oluithuoneet mainos