Joulupöytään herkullinen kolmen suklaan portterisuklaakakku

Kokeile oluella maustettua kolmen suklaan kakkua. Tähän seuraksi lasi hyvää olutta, niin joulun jälkiruoka on siinä!

Tämän kakun voi tehdä hyvissä ajoin ennen joulua tai viimeistään edellisenä päivänä, koska kakku on parempaa jos sen antaa levätä yön yli. Kakku säilyy useita päiviä kylmässä. Tarjoa jouluaterian päätteeksi tai uuden vuoden juhlissa.

Jouluinen vaahterasiirappi- ja suklaakakku

  • 150 g tummaa suklaata
  • 50 g maitosuklaata
  • 200 g voita
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl kookospalmu/ruokosokeria
  • 1 dl vaahterasiirappia
  • hyppysellinen kanelia
  • 1 tl raastettua appelsiininkuorta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 rkl portteria
  • 2 rkl perunajauhoja

Koristeeksi:

  • 50 g valkoista suklaata
  • 50 g maitosuklaata
  • 1 dl murskattuja suolamanteleita.

Laita leivinpaperia irtopohjavuokaan niin että leivinpaperi tulee reilusti yli. Sulata suklaat ja voi vesihauteessa. Vaahdota sokeri, vaahterasiirappi ja kananmunat, lisää voisuklaaseos norona koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi olut ja sitten perunajauho siivilöiden. Kaada vuokaan.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 15-25 minuuttia, kunnes kakku on keskeltä hieman tutiseva (tarkista välillä). Malta jäähdyttää kunnolla.

Sulata koristelusuklaat erikseen ja vedä vapaalla kädellä viivoja viileän kakun päälle. Viimeistele ripottelemalla suolamantelimurska päälle.

Koska kakussa on hauskaa toffeisuutta vaahterasiirapin ansiosta, vähän raikkautta appelsiininkuoresta ja jouluista makua mausteista, olueksi kannattaa tarjota joko tuhdin paahteinen imperial stout, kirpeän hedelmäinen marja-lambic tai sour ale. Myös tuhti barley wine viihtyy kakun seurassa. Tarjoile kakun kanssa nautittava olut joko aromilaseissa tai jälkiruokaviinilaseissa. Pullollisen olutta voi jakaa kolmeen osaan jälkiruoan kanssa tarjoiltaessa.

Kuvat Anikó Lehtinen

Jos et ole makean ystävä, kokeile jälkiruuaksi olut ja juusto -tastingia:

Joulukalenterin 8. luukku: Olutreissun olut ja juusto -tasting