Käsityöoluiden aarrekartta opastaa Tallinnan terasseille

Etelänaapurimme makumaailman kärkeen ovat nousseet paikalliset pienpanimot ja niiden taidokkaat käsityöoluet. Tallinnan terassien parhaat maut on helppo löytää Flavours of Estonian laatiman aarrekartan avulla.

Viron pienpanimobuumi käynnistyi neljä vuotta sitten. Maassa toimii 30 pienpanimoa, joiden lisäksi oluita valmistuttaa koko joukko kiertolaispanimoita. Pelkästään tänä vuonna Viron käsityöoluiden tekijät ovat tuoneet markkinoille parisataa uutta olutta.

Seuraava askel Viron olutvallankumouksessa on oluen ja ruoan yhdistäminen. Vuosittaisen Viron 50 parasta ravintolaa -äänestyksen järjestävä Eesti Maitsed – Flavours of Estonia on tarttunut haasteeseen tuomalla Tallinnassa esille maan käsityöoluiden parhaimmiston yhdistettyinä laadukkaisiin keittiöihin.

Aarrekartta avaa maltaisen löytöretken

Lomakauden ollessa parhaimmillaan yksitoista terassiravintolaa Tallinnan Vanhassakaupungissa tarjoaa katsauksen Viron pienpanimoiden maailmaan. Kukin ravintola on saanut kumppanikseen yhden Viron parhaista pienpanimoista, jolle se on luonut makuparit tyylinsä mukaan.

Huippukokit ovat luoneet valloittavia makupareja. Tarjolla on niin arkiruokaa kuin gourmet-kokkien taidonnäytteitä. Yhteistä kaikille on se, että käsityöoluet sopivat niiden pareiksi – niin nautiskeluun kuin ruokien kanssa maisteltaviksi.

– Viron pienpanimobuumi tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia ruokaravintoloille. Oluen ja ruoan yhdistäminen on meillä vielä melko uutta, mutta nyt Tallinnassa on tarjolla loistava kattaus olut-ruokapareja, kertoo Eesti Maitsed -hankkeen johtaja Aivar Hanson.

Hanson on ylpeä, että nimenomaan terassiravintolat ovat lähteneet mukaan kokeiluun, josta on tarkoitus tehdä jokakesäinen perinne.

– Mukana on Viron ravintoloiden kärkikaartia, kuten Tchaikovsky, Ribe, Bocca, Chedi ja Mekk sekä useita tuoreita tulokkaita. Niitä kaikkia yhdistää rohkeus kokeilla uusia makuja sekä vahva usko pienpanimoidemme laatuun ja tasoon, Hanson esittelee.

Pienpanimoiden aarrekartta Tallinnan terasseilla jatkuu syyskuulle saakka.

Yksitoista pienpanimoa ja yhtä monta terassiravintolaa

Lehe Pruulikoda ja Clayhills, Pikk 13

Tinkimätöntä olutta juuri oikeassa paikassa. Lasissa viisi erilaista Lehe-panimon olutta, joista General Nikolai India Pale Ale on gastropub Clayhillsin nimikko-olut.

Hiiumaa Pruulikoda ja Mekk, Suur-Karja 17

Yhdessä teemme Virosta suuremman! Tarjolla on kolme olutta Hiidenmaan saarella vastikään toimintansa aloittaneen käsityöpanimon valikoimasta. Ne maistuvat erityisesti MEKKser-annosten kera.

Kochi Pruulikoda ja Kalambuur, Toompuiestee 8

Pienestä syntyy kaunis makujen liitto. Tallinnan D-terminaalin kupeessa toimiva Koch-ravintolapanimo rantautuu sisemmälle kaupunkiin. Pieni 35-paikkainen Kalambuur tarjoaa kotoisen miljöön makuelämyksille. Sopii erityisesti kalaruoista pitäville.

Põhjala ja Bocca & Chedi, Olevimägi 9 / Sulevimägi 1

Aistikas makujen tanssi lasissa ja lautasella. Vuosi toisensa perään Tallinnan ravintolaäänestysten kärkeen sijoittuvat Bocca ja Chedi tarjoavat makuhermoja hiveleviä kokemuksia maan arvostetuimman pienpanimon kaverina. Todellinen makujen ilotulitus.

Käbliku pruulikoda ja Ribe, Vene 7

Värikylläinen makuelämys. Kymmenen vuotta täyttävä Ribe on yksi Tallinnan ravintolaelämän klassikoista. Riben palkittu keittiö tarjoaa värikkään makupaletin kahdella Käblikun käsityöoluella.

Sori Brewing ja Rae, Raekoja plats 10

Huumoria lasissa ja laatua lautasella. Suomalaiskaverusten Tallinnaan perustama panimo esittäytyy nyt neljällä ruokaoluella. Sama konstailematon olut, joka sopii maisteluun, löytääkin uuden kaverin herkullisesta ruoasta.

Õllenaut ja The Seafood Bar, Viru 23

Olutvallankumouksen lähteillä. Viron pienpanimobuumin edelläkävijä tuo oluensa uuden kalaravintolan herkkujen kaveriksi. Neljän oluen ja annoksen makupareista löytää moni uuden ystävän.

Purtse pruulikoda ja Tchaikovsky, Vene 9

Villin herkulliset idän maut. Itä-Virunmaalta saapuvan Purtsen oluet luovat uudet sävelet Tchaikovskyn kuuluisaan kattaukseen. Oluissa esiin nousevat maanläheiset ja perinteiset maut kohoavat Tchaikovskyn keittiössä uudelle tasolle luoden kansainvälisen kokonaisuuden.

Pruulikoda Õllevõlur ja Scheeli Restoran, Vana Turg 2

Alussa olivat olut, leipä ja lautanen. Olut tehtiin kotona. Vilja nousi maasta, kala järvestä ja riista metsästä. Õllevõlur ja Scheeli kunnioittavat Viron vanhoja olut- ja ruokaperinteitä olut-ruokapareillaan. Yksinkertainen on myös maukasta.

Tanker ja D.O.M., Kinga 1

Uusien makujen ja aromien metsästäjät. Tanker on yksi ennakkoluulottomimmista Viron uusista pienpanimoista. Kun oluentekijän kekseliäisyys yhdistyy D.O.M:in kokkien innovatiivisuuteen, syntyy perushampurilaisestakin ennen kokematon makupommi.

Muddis Õllevabrik ja Burger & Ribi, Viru 27

Kuin luodut toisilleen. Burgeri ja olut on pistämätön makupari. Muddisin neljä olutta maistuvat pulled porkin, kanankoipien ja ribsien kanssa. Kevyttä ja tukevaa, kaikkea samaan aikaan lautasella ja lasissa.

 

Kuva Lauri Laan