Kirja-arvio: Stan Hieronymus – Brew Like a Monk

Kotiolutposti-kirjoittajamme Erkki Ukkola nyt luostariolutkirjallisuuden parissa.

Netti on pullollaan kotiolutta koskevaa tietoa ja kotipanija löytääkin useimmiten tarvitsemansa tiedon muutamalla klikkauksella. Toisinaan on kuitenkin syytä pitää taukoa ruutuajasta ja tarttua perinteiseen kirjaan. Tässä sarjassa Kotiolutposti esittelee alan kirjallisuuden klassikoita, jotka tarjoavat hyvää perustietoa ja uusia näkökulmia myös kokeneemmille harrastajille.

Stan Hieronymus – Brew Like a Monk; Trappist, abbey, and strong belgian ales and how to brew them

Riittääkö luostarioluen valmistamiseen pitkä parta, kaapu ja eristäytyminen nykymaailman materialistisesta menosta? Näillä pääsee varmasti pitkälle, mutta jokainen itseään kunnioittava kotipanija kaivaa tuekseen vielä kirjallista materiaalia ja viisaampien neuvoja. Onneksi yhdysvaltalainen, oluesta neljättä vuosikymmentä kirjoittanut Stan Hieronymus on koonnut kattavan tietopaketin aiheesta teokseensa Brew Like a Monk.

Kuten hyvä trappistiolut, on tämä vuonna ensimmäistä kertaa 2005 ilmestynyt kirja ikääntynyt hienosti. Trappisti- ja luostariolut sekä yleisestikin vahvemmat belgioluet vaikuttavat olevan immuuneja oluttrendien heilahteluille, ja vuosisatojen panimoperinne on omalla tavallaan aina muodissa. Kotipanijalle ne tarjoavat helposti lähestyttävän, mutta jatkuvaa kehittymistä mahdollistavan näkökulman harrastukseen.

Poikkeuksena moniin kotiolutkirjoihin verrattuna Hieronymus lähestyy kirjan teemoja etenkin panimoiden taustalla olevien ihmisten ja heidän tarinoidensa kautta. Pitkiä panimoperinteitä kunnioittaen kirja lähtee liikkeelle rauhalliseen tahtiin edeten belgialaisten trappisti- ja luostaripanimoiden esittelyjen kautta yhdysvaltalaisiin panimoihin, jotka ovat ammentaneet inspiraatiota ensiksi mainituista. Historia ja perinteet ovat olennainen osa monien belgioluttyylien maailmaa, joten lähestymistavan ymmärtää hyvin. Tekstin sekaan ripotellut kuvat ja reseptit pitävät kiinnostuksen korkeana myös niillä, jotka haluaisivat päästä jo suoraan asiaan.

Kirjan jälkimmäinen puolisko siirtää alkupuolen teoriaa käytäntöön myös kotipanijaa hyödyttävällä tavalla. Hieronymus esittelee maltaiden, humalalajikkeiden ja etenkin belgioluissa tärkeiden hiivakantojen ominaisuuksia pieteetillä. Myös tyyleille olennaiset sokerin käyttö ja pullokäyminen käsitellään kirjassa huolellisesti. Jälleen kerran ääneen pääsevät sekä alan ammattilaiset että kilpailuissa menestyneet kotipanijat. Ja koska ainesosien suhteen ei ole absoluuttisia totuuksia, antaa kirja äänen myös vaihtoehtoisille näkökulmille.

Brew Like a Monk toimii erinomaisena lähdeteoksena omien belgioluiden suunnitteluun, sillä tietoa on tarjolla runsaasti. Oli kyse sitten dubbelista, tripelistä tai quadista, antavat kirjan reseptit ja taulukot inspiraatiota ja arvokkaita vertailukohtia harrastajan hyödyksi. Kirjan englanti on selkeää ja helppolukuista, joten suomalaisen peruskoulupohjan (ja tarvittaessa käännössoftan) avulla pärjää varsin mainiosti.

Myös modernimpien oluttyylien ystävän kannattaa silloin tällöin tehdä henkinen luostarireissu ja tutustua elävään kulttuurihistoriaan trappisti- tai luostariolutlasillisen kautta. Brew Like a Monkia voi siis suositella lämpimästi sekä kotipanijoille että muuten vain luostarioluista kiinnostuneille.

Teksti ja kuvat Erkki Ukkola, ilmestynyt 4/23 Olutposti-lehdessä.

Katso lisää:

Kirja-arvio: Randy Mosher – Mastering Homebrew: The Complete Guide to Brewing Delicious Beer