Kotimaisesta perunasta tehty Mummon Perunalager Tornion Panimolta

Tornion Panimo on tehnyt oluen perunasta yhteistyössä Pohjolan Perunan kanssa. Kyseinen olut on vaalea lager, jossa yleensä makua keventävät riisi ja maissi on korvattu kotimaisella perunalla.

Kevyet ja raikkaat lager-oluet ovat nosteessa sekä maailmalla ja yleensä niihin käytetään maun keventäjänä riisiä tai maissia. Tornion Panimo on korvannut nämä maunkeventäjät kotimaisella perunalla Mummon Perunalagerissa. Perunaa on oluessa noin viidennes.

– Tornion Panimo haluaa edistää kotimaista lähituotantoa, eivätkä siihen tuontiviljat sovi. Halusimme tehdä tyylipuhtaan kansainvälisen lager-oluen, mutta pitää samalla kotimaisuusasteestamme kiinni. Siksi korvasimme riisin ja maissin perunalla, Tornion Panimon toimitusjohtaja, panimomestari Kaj Kostiander valottaa päätöksen taustoja.  – Samalla saimme reivattua oluen hiilijalanjälkeä merkittävästi alemmaksi.

Ruokaviraston mukaan peruna on tärkeimpien nykyisin mitattavien ympäristövaikutusluokkien kannalta suositeltava raaka-aine. Yhden riisikilon tuotantoon kuluu 3 000–5 000 litraa vettä. Riisin vesiviljely synnyttää 12 prosenttia maailmanlaajuisista metaanipäästöistä. Yhden perunakilon tuotantoon puolestaan tarvitaan vain 202 litraa vettä, joka tulee pääsääntöisesti taivaalta.

Perunaa on käytetty olueen ennenkin mm. Saksassa, joten ajatus ei ole uusi, mutta sen käyttö on edelleen harvinaista. Syykin on selkeä: Riisi ja maissi ovat halvempia. Peruna tuo olueen vastaavaa neutraalinmakuista tärkkelystä, joka keventää oluen runkoa tehden siitä vaaleamman ja kuivemman.

Oluessa tuntematon peruna saattaa hämmentää kuluttajaa, joten tarvittiin luotettava kumppani viemään yhdessä perunaoluen ilosanomaa kansalle.

– Kun lähdin kehittämään perunaolutta, mieleeni tuli heti Suomen myydyimmät Mummon ranskanperunat ja Mummon muusi. Mummoa parempaa kumppania ei perunamaailmasta voisi saada. Niinpä soitin Pohjolan Perunan Jami Teirikarille, Kostiander kertoo yhteistyön ensiaskelista.

Pohjolan Perunalla oltiin panimon yhteydenotosta yllättyneitä, mutta myös innostuneita.

– Perunan viljelyn hiilijalanjälki on kolmekymmentä kertaa pienempi kuin riisin. Kotimaisen perunan eduksi voi laskea myös puhtauden. Pohjolan pitkä talvi on paras torjunta-aineemme, kertoo Pohjolan Perunan markkinointijohtaja Jami Teirikari.

– Mummon on yrityksemme perinteinen ja arvostettu brändi, joten olemme erittäin tarkkoja sen käytöstä. Tornion Panimo on kuitenkin tunnettu korkeasta laadustaan ja idea Mummon perunalagerista niin mainio, että olimme heti juonessa mukana. Tornion Panimon ja Mummon yhteistyön tulos on matalaprosenttinen ja maistuva seurustelujuoma, joka herättää taatusti keskustelua,Teirikari toteaa tyytyväisenä.

Mummon perunalager 4,5 % alk. til.

Kullanvaalea, kevyen maltainen, miedosti humaloitu, pirskahtelevan raikas.
Raaka-aineet: Vesi, ohramallas, peruna, humala, hiiva
IBU 15, EBC 2

Katso lisää:

Tornion Panimon Pienet Vienna – jo toinen kokonaan kotimaisella humalalla tehty olut