Tornion Panimon Pienet Vienna – jo toinen kokonaan kotimaisella humalalla tehty olut

Tornion Panimo toi markkinoille toisen täysin kotimaisella humalalla maustetun, talvikauteen sopivan Pienet Vienna -oluen, jonka kaikki raaka-aineet tulevat kotimaisilta pientuottajilta.

Kuvassa vasemmalta Kaj Kostiander, Heikki Haapala, Heikki Huhtanen, Jari Pehkonen.

 

Kiinnostus lähituotantoa ja kotimaisia raaka-aineita kohtaan on kasvanut jo monta vuotta ja pienpanimobuumin myötä myös kotimainen humala on noussut parrasvaloihin. Tornion Panimo toi  markkinoille ensimmäisen täysin kotimaisella humalalla maustetun, valtakunnalliseen jakeluun tulevan oluen Pienet Hellesin helmikuussa 2022. Nyt on vuorossa toinen, talvikauteen sopiva Pienet Vienna, samalla konseptilla: Kaikki raaka-aineet tulevat kotimaisilta pientuottajilta.

– Olemme panneet kertaeriä olutta kotimaisella humalalla toimintamme alusta asti. Pienet-konsepti nosti suomalaisen humalan käytön kuitenkin aivan uudelle tasolle, kun kyse ei ole enää kertaerästä, vaan olut on saatavissa ympäri vuoden valtakunnallisesti, Tornion Panimon panimomestari Kaj Kostiander kertoo.

Pienet-oluet edustavat Kostianderin mukaan vahvasti pienpanimoideologiaa, jonka mukaan olut tuotetaan pienellä mittakaavalla ja lähellä kuluttajia.  Torniossa on hankittu kaikki raaka-aineet pientuottajilta: Kelhän tilalla Ala-Temmeksellä Pohjois-Pohjanmaalla viljelty ohra mallastettiin Pehkolan Mallastamolla Ruukissa ja humalan kasvatti Arctic Hopyard Ilmajoella. Osaksi oluissa on käytetty myös toisen pienmallastamon, Savomaltin maltaita.

– Pientuottajat kärsivät tiukentuneesta maailmantilanteesta eniten. Siksi haastammekin kuluttajat valitsemaan aidosti pientuotetun oluen koriinsa. Pienen mittakaavan lähituotanto on ekologista ja ennen kaikkea läpinäkyvää. Tiedämme tarkkaan, kenen hikeä on vuodatettu ja maksamme euromme suoraan tuottajalle, Kostiander perustelee. Pienet sille!

Suomen ensimmäisen kaupallisen pienmallastamon Pehkolan toimitusjohtaja Heikki Haapala on samaa mieltä. – Kotimainen lähituote tai -raaka-aine ei ole aina halvin vaihtoehto, mutta kuluttajien vastuullisuuden kasvaessa laatu ja eettisyys nousevat yhä tärkeämmäksi. Me olemme vastaamassa tähän kysyntään.

Pienmallastamot hankkivat ohransa mahdollisimman läheltä mallastamoa ja jokainen mallaserä voidaan jäljittää jopa peltopalstan tarkkuudella.– Onhan se hienoa, että kovalla työllä haastavissa pohjoisen oloissa viljelty ohra on jäljitettävissä lähellä tuotettuun pienpanimo-olueen sen sijaan, että se katoaisi kasvottoman suurtuotannon siiloihin, Pehkolalle mallasta viljelevä Jari Pehkonen toteaa tyytyväisenä.

Kotimaista humalankasvatusta on tutkittu Luonnonvarakeskuksessa jo monen hankkeen voimin ja nyt suunnitellaan laajemmin humalanviljelyn kaupallistamista Suomessa. Alan pioneeri Heikki Huhtanen viljelee Arctic Hopyards -tilallaan suomalaista humalaa. – Toistakymmentä vuotta olen seurannut Suomen pienpanimokentän kehitystä ja ollut kiinnostunut kotimaisesta humalasta. Erikoiskasvien viljelyssä olen aina ollut eturintamassa, joten päätin opiskella kaiken mahdollisen humalaan liittyvän ja lähteä kokeilemaan, Huhtanen valottaa taustojaan.

Pienet Vienna on saapuu hyvin varustettuihin K-kauppoihin ja Prismoihin kautta maan syys-lokakuun aikana.

Pienet Vienna 4,5 %
Punertava ja kevyt pohjahiivaolut, jonka hennon yrttinen humalointi päästää pehmeän pohjoisen maltaan oikeuksiinsa.
Ainesosat: Vesi, ohramallas, humala. Gluteeniton.

Lähde Tornion Panimon tiedote, Kuva Erno Karjalainen.

Tornion Panimo juhlistaa 150-vuotista tarinaansa 1873-juhlaoluilla