Kotiolutpostin isänpäivälahjavinkit 2023

Isänpäivä lähestyy! Kotiolutpostin vinkeillä löydät parhaat lahjat niin aloitteleville kuin pidemmälle harrastuksessa ehtineille kotiolutmestareille.

Mitä hankkia isänpäivälahjaksi sille oman elämän panimomestarille? Pitkät kalsarit ja dekkarikirjailijan uusin teos? Ei todellakaan! Kotiolutpostin vinkeillä löydät varmasti mieleisen lahjan lähipiirin panomiehelle, oli lahjan saaja sitten isä, isoisä, puoliso tai muu isähahmo.

Aloituspakkaus

Mikäli isänpäivälahjan saaja on enemmän oluen nautiskelija kuin valmistaja, voivat monien panimotarvikemyymälöiden myymät aloituspakkaukset olla oiva keino olutharrastuksen laajentamiseen. Uutepakkaukset ovat helppo ja halpa tapa kokeilla oluen valmistusta käytännössä mutta myös täysmäskäykseen löytyy vastaavia settejä. Jos sopivaa ei löydy, auttavat nettikauppojen myyjät mielellään ostoskorin kokoamisessa. Aloituspakkauksen lahjaksi antajan on tärkeää muistaa, että se saattaa johtaa loppuelämän mittaiseen, sekä budjettia että hermojen kestokykyä toisinaan venyttävään harrastukseen.

Laitteet

Kuten kaikki tietävät, on kotiolut vahvasti välineurheilua. Peruskamoilla pääsee pitkälle mutta nälkä kasvaa syödessä (tai jano juodessa) ja tavaran määrä lisääntyy koko ajan. Käyttötavarat myös hajoavat ajan myötä ja niitä uusii mielellään ennemmin hyvissä ajoin kuin viime hetken paniikissa. Panimotarvikekaupoista löytyy kaikenlaisia lahjaideoita jokaiselle budjetille. Kysy tai vakoile laitteistotarpeita mutta muista, että eri merkkien tuotteiden ominaisuuksilla on eroja. “Vähän sinnepäin” ei aina itseään kunnioittavalle kotipanijalle riitä.

Maltaat

Jokainen kotipanija tarvitsee maltaita. Hyvä ja erityisen käytännönläheinen lahjaidea onkin hankkia miellyttävän tuoksuinen ja sopivan painava “pehmeä paketti” täynnä perusainesosia. Selvitä etukäteen, mitä perusmaltaita elämäsi kotipanija käyttää ja tarvitseeko hän maltaat rouhittuina vai ei. Rouhimattomat maltaat säilyvät hyvin, joten voit hankkia niitä myös suuremman määrän kerralla. Isänpäivän tärkein teema on rakkaus, joten muista:

Mikään ei sano “Rakastan sinua” kuin 25 kilon säkki maltaita

Lahjakortti

Joskus on fiksua olla tylsä ja hankkia lahjaksi lahjakortti. Jos lahjan antaja ei ole perehtynyt kotipanimoharrastukseen kovin syvällisesti, saattaa lahjakortti tuoda varmemman onnistumisen kuin summamutikassa hankittu laite tai raaka-aine. Kotimaiset panimotarvikekaupat myyvät myös lahjakortteja ja taiteellisempi voi sellaisen askarrella itsekin.

Muista myös nämä

Kirja on perinteinen isänpäivälahja ja niitä löytyy onneksi myös kotiolueen liittyen. Hyviä vaihtoehtoja isänpäivälahjakirjoiksi löydät esimerkiksi Kotiolutpostin kesän 2023 kirjasuosituksista.

Myös kaupallisen panimon tuottama olut toimii hyvin isänpäivälahjana. Tietyn tyylilajin tai tiettyä humalalajiketta sisältävä olut voi myös toimia hyvänä “voisit joskus tehdä jotain tällaistakin” -vihjeenä kotipanijalle.

Ennen kaikkea Kotiolutposti kannustaa ostamaan lahjoja tarpeen ja toiveiden mukaan myös isänpäivänä. Maailma hukkuu turhanpäiväiseen tavaraan ja kysymällä lahjan saajan toiveita etukäteen pystyt hankkimaan varmasti jotain sellaista, joka tulee käyttöön.


Teksti: Erkki Ukkola
Kuva: Erkki Ukkola