Kotipanijasta oluttuomariksi

Oluttuomarointi on tapa kehittää osaamistaan myös kotipanijana. Hallabrew eli Jani Hietala näyttää esimerkkiä myös muille harrastajille.

Kontiolahtelainen Hallabrew on suomalaisen kotipanimoskenen tunnetuimpia tekijöitä. Jani Hietala on vuosien ajan tuonut (koti)olutharrastuksen ilosanomaa suuremman yleisön tietoisuuteen aktiivisella toiminnalla sosiaalisessa mediassa. Hietala on viime aikoina tullut tunnetuksi myös kotioluiden arvioijana. Vuonna 2022 järjestetyn Hallabrew Brew-O-Meter -rankinglistan tulostaulu eli vuoden mittaan ja lopullinen top 10 sisälsi pelkkiä huippulaadukkaita kotioluita.

Oluen kaataamista suoraan kegistä hallabrew panimojuhlissa 2020

Hietala on omalta osaltaan tuonut esille arviointiosaamisen merkitystä kotipanimo- ja olutharrastuksessa ja lähtenyt tielle kohti BJCP-tuomarin (Beer Judge Certification Program) pätevyyttä. Aiemmin suoritetun nettitentin lisäksi Hietala osallistui alkuvuodesta 2023 pätevöitymiseen kuuluvaan vaativampaan maistelukokeeseen, jonka tuloksia odotellaan vielä. Kotiolutposti kyseli asiasta tarkemmin ja selvitti, mistä tuomaroinnissa on kyse.

Oma osaaminen edellä

BJCP-tuomarointilomake täytettynä. Lomakkeessa arvioidaan kotioluen ominaisuuksia standardien mukaan.

Esimerkki Jani Hietalan täyttämästä BJCP-lomakkeesta. Jutun kirjoittajan portviinissä uitetulla tammella maustettu Old Ale on saanut hyvät pisteet, mutta myös kehittämisehdotuksia

Hietalan mukaan tuomarointiin panostamisessa on kyse itsensä kehittämisestä. Eri tyylien määritelmiin perehtyminen tuo varmuutta sekä omaan olutosaamiseen että oman kotipanimon reseptien suunnitteluun. “Varmaan siinä on mukana myös jonkinlaista pätemisen tarvetta”, Hietala naurahtaa.

Osana BJCP-kokeisiin treenaamista Hietala on tehnyt noin 140 “treenilappua” eli kotioluiden arvioita virallisen BJCP-lomakkeen ja tyylimääritelmien mukaisesti. Moni kotipanimo lähettääkin omia tuotoksiaan Hallabrew’n arvioitavaksi. “Yleisesti ottaen laatu on ollut huikeaa ja pisteet todella kovia”, Hietala tiivistää. Omissa arvioissaan hän pyrkii asianmukaisesti neutraaliuteen ja tyylin mukaiseen arviointiin. Pitkästä harrastuneisuudesta on tässä etua ja Hietalan mukaan “helpottaa kun tykkää kaikenlaisista oluista”.

Tuomaroinnin monet ulottuvuudet

Omat tuomariopinnot ja pätevöityminen eivät ole estäneet Hietalaa lähettämästä Hallabrew’n oluita kotiolutkilpailuihin. Hietala ei arvioi omatekemiään oluita itse, ainakaan BJCP-standardeilla, joten niiden laittaminen muiden arvioitavaksi on edelleen tärkeä osa harrastusta. Toisinaan kotipanijan ja tuomareiden näkemykset ovat eronneet toisistaan, mutta suoranaisia oikeusmurhia ei Hietalan mukaan ole tapahtunut.

Hietala korostaa oluen arvioinnissa rakentavan ja kannustavan palautteen merkitystä. Suomalaisten kilpailujen tuomaroinnin taso onkin tältä osin viime vuosina parantunut. Hyviä tapoja tukea kotipanijoita harrastuksessa ovat esimerkiksi niin sanotut kohteliaisuuspisteet (courtesy score eli tietty minimipistemäärä, jonka olut mahdollisista virheistä huolimatta saa) ja kattava kirjallinen arvio kehitysehdotuksineen. Tällöin vaivalla valmistettuja oluita kisaan laittanut kotipanija saa arvokkaita vinkkejä harrastuksensa hyödyksi vaikka itse kisamenestys jäisikin laihaksi.

Seuraavat askeleet

Hietalalle BJCP-tuomariksi pätevöityminen on intohimoisena olutharrastajana ollut pitkäaikainen haave. Pidemmän aikavälin tavoitteena on kisojen tuomarointi ja kokemuspisteiden kerääminen. BJCP-standardeja käytetään nykyään myös kaupallisten oluiden kilpailujen tuomaroinnissa, joten kokemus avaa mahdollisuuksia toimia monenlaisissa olutkilpailuissa, myös kansainvälisellä tasolla.

Päteviä tuomareita tarvitaan aina, joten Hietala kannustaa muitakin kotipanijoita suorittamaan tuomarikokeita. Online-tentti ei ole erityisen kallis ja sen läpäisee melko helposti jos on valmistanut erilaisia oluttyylejä tai ainakin tutustunut niihin. Vaikka tavoitteena ei olisikaan ura oluttuomarina, tuo pätevöityminen Hietalan mukaan parempaa oluttyylien tuntemusta ja varmuutta sekä omien että muiden harrastajien oluiden arviointiin. Hyvänä motivaattorina voi Jani Hietalan mukaan myös olutpiirien yhteisöllisyys: “Tuomarointi tehdään vapaaehtoisvoimin ja pätevät tuomarit auttavat merkittävästi myös kisaorganisaatioita”.

BJCP pähkinänkuoressa

  • Vuonna 1985 Yhdysvalloissa perustettu oluttuomarien sertifiointia tekevä järjestö
  • Kehittää ja valvoo oluttuomareiden osaamista, missionaan ylläpitää kotiolutkilpailujen ja niiden tuomareiden korkeaa tasoa
  • Julkaisee standardeja eri oluttyyleistä. Näitä hyödynnetään sekä kilpailuissa että oluiden arvioinnissa yleisesti
  • Lue lisää:Beer Judge Certification Program – bjcp.org

Lue lisää:


Teksti: Erkki Ukkola
Kuvat: Jani Hietala