Kotipanimoesittely: Villi Veitikka Brew, Kerava

Luova hulluus on Villi Veitikka Brew’n kotipanimoharrastuksen suola (ja mustapippuri, korianterinsiemen sekä kaffirlimetinlehti). Lue lisää ja nappaa talteen himokkaan gosen resepti!

Pauli Hodjun luotsaaman Villi Veitikka Brew’n tarinan alku on se viime vuosina perinteiseksi muodostunut: Korona-ajan etätöissä aika kävi pitkäksi ja ajatus omista oluista siirtyi käytäntöön. Muuta perinteistä tästä panimosta onkin vaikea löytää. Villin veitikan oluisiin tutustuneet ovat oppineet tuntemaan panimon tyylisuuntauksia venyttävänä ja erikoisiakin mausteita hyödyntävänä toimijana. Into harrastukseen on tuonut mukanaan kokeellisten oluiden lisäksi myös yhteistä hyötyä kotiolutharrastajille, sillä Hodju tunnetaan myös HCBF-kotiolutfestivaalien puuhamiehenä.

Mikä kiinnostaa kotipanimoharrastuksessa?

Tässä pääsee toteuttamaan oluita, joita kaupasta ei saa. Harrastus mahdollistaa hullujenkin ideoiden muuttamisen resepteiksi ja valmiiksi oluiksi ilman turhan suurta epäonnistumisen pelkoa. Toisinaan yhdistelen myös kaupallisten tuotteiden ideoita keskenään ja tämän artikkelin ohessa oleva resepti on esimerkki siitä.

Käsin piirretyllä etiketillä varustettu olutpullo

Persoonalliset oluet vaativat myös persoonalliset etiketit

Millaisella laitteistolla aloitit harrastuksen ja millä panet oluesi nykyään?

Ajatus siitä, että mökkireissulla olisi hienoa tarjota itse tehtyä olutta, johti ensin muutaman kuukauden kokeiluihin olutuutteiden parissa. Taloudellinen panostus ei alussa ollut kovin suuri. Melko nopeasti hankin 30-litraisen Brew Monkin jolla olen olueni viimeiset pari vuotta valmistanut. Ensimmäinen tuolla laitteistolla pantu olut oli itse asiassa Lambic-tyylinen ja sen pullotin vasta aivan hiljattain.

Minkä vinkin antaisit aloittelevalle kotipanijalle?

Älä pelästy resepteistä liikaa vaan kysy rohkeasti vinkkejä kokeneemmilta. Ja kuten omasta tuotannostani voi päätellä: “Mikään idea ei ole liian hullu toteutettavaksi”

Kotiolutresepti: Himokas Himalaja Gose

Eräkoko: 19 litraa
Og: 1.047
Fg: 1.007
ABV: 5,3%
IBU: 9

Maltaat:

  • Viking Malt Pilsner 1,63 kg / 44 %
  • Weyermann Wheat Pale 1,6 kg / 43 %
  • Weyermann Wheat Dark 0,48 kg / 13 %

Humalat:

  • Perle 7 g @60min
  • Cascade 10 g @5min

Muut ainesosat:

  • Mustapippuri 5,8 g @10min
  • Korianterin siemenet 19 g @10min
  • Himalajan suola 23 g @10min
  • Kaffirlimetinlehti 4 g @10min
  • Valkopippuri 4 g @10min

Hiiva:

  • Lallemand Philly Sour

Valmistusohjeet:

Mäskäys: 64 ºC / 80 min

Käyminen: Pääkäyminen 14 vrk @18 ºC

Kotipanimoesittely: Granden Panimo, Tampere


Teksti: Erkki Ukkola

Kuvat: Erkki Ukkola

HCBF kokoaa kotipanijat yhteen

Martta apuun!