Kotisiiderikisan voitti Iisakki Pirilä

Ensimmäistä kertaa järjestetyn Kotisiiderikisan voitti Iisakki Pirilä. Vuoden siideristi – paras siiderintekijä –tuplatittelillä palkittu Pirilä voitti kaksi kilpailun neljästä sarjasta.

Pirilän siideri Lehtola 3 oli sarjan Käsittelemätön suomalainen aito siideri paras ja samalla koko kilpailun paras siideri. Tuomaristo arvioi kisaan lähetettyjen 17 siiderin joukosta parhaaksi valitsemaansa siideriä näin: ”Runsaan omenainen, täyteläinen, rikas, selkeä, tasapainoinen. Mainiosti onnistunut siideri.”

Palkinnoksi kisan järjestäjä Kuura Cider tarjoaa voittajalle mahdollisuuden tehdä oma siiderierä kaupalliseen jakeluun. Sen voi tehdä joko omista omenoista tai Kuura Ciderin tulevasta omenapotista. Siiderin tulee olla Suomalaisen Aidon Siiderin määritelmän mukainen ja sille haetaan sertifikaatti.

Yhteenvetona voi todeta, että kisan taso oli hyvä. Kilpailun järjestäjä Petri Halmetoja Kuura Ciderista arvioi suomalaisen harrastajatekemisen olevan keskitasoa tai sen yläpuolella.

Kotisiiderikisan satoa

Kotisiiderikisaan ilmoitettiin 17 siideriä neljään eri kategoriaan.

– Kisaan tuli yllättävän vähän still-siidereitä, tai erikoisempia, esimerkiksi samppanjamenetelmällä tehtyjä. Tyypillinen siideri oli pullokäymisellä poreutettu. Yllättävän moni jätti astiakypsytyksen lyhyeksi ja pullotus tapahtui pian käymisen jälkeen. Ilahduttavan moni oli antanut villihiivojen käyttää siiderin spontaanisti, tuomariston puheenjohtajana toiminut Halmetoja kommentoi.

Myönteistä oli myös se, että suomalainen omena maistui kaikissa siidereissä. Useimmissa tasapaino oli kunnossa, ja liiallisen hapokkaita tuotteita oli vain vähän. Tuomaristo totesikin parhaiden siidereiden olevan liki kaupallista tasoa.

Tuomariston voi sanoa olleen siideriliemissä hyvin marinoitu. Kilpailun kumppanina toimineen Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran hallitus huolehti, että siiderit arvioitiin asianmukaisesti. Mukana olivat kilpailun järjestäjä, tuomariston puheenjohtaja Petri Halmetoja, Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran puheenjohtaja Harri Ahola, siideriblogisti, siiderien maahantuoja Ingrid Viertola ja OlutPOSTIn päätoimittaja Mariaana Nelimarkka.

Kilpailun kategoriat vastaavat suomalaisen aidon siiderin määritelmässä mainittuja kategorioita.

Voittajat

Suomalainen aito siideri

Koskelan Kotisiideri Villihiiva, Jukka Hihnala

”Runsaasti omenaa, hyvät hapot, tanniini kohdillaan ja villihiivan aromit+++”

Järjestäjän omavaltainen kunniamaininta: Omenavoro, Nils Krogell

”Rustiikkia, tallia. Tosi kivasti napattu maalaissiiderin henkeä. Maku jää hennohkoksi, mutta ei haittaa kun aromi vie kivasti.”

Käsittelemätön suomalainen aito siideri

Lehtola 3, Iisakki Pirilä

”Runsaan omenainen, täyteläinen, rikas, selkeä, tasapainoinen. Mainiosti onnistunut siideri.”

Maustettu suomalainen aito siideri

Kylmämäen Kuiva, Jouni Kröger

”Maukasta omenaa. Tuhti hyvä siideri.”

Muu siideri

Lehtola 1, Iisakki Pirilä

”Tasapainoinen, vahvarakenteinen siideri.”

Koko kisan voittaja eli kotisiideri 2017

Lehtola 3, Iisakki Pirilä

Vuoden siideristi – paras siiderintekijä

Iisakki Pirilä