Kotka Steam Breweryltä kiellettiin Sampanja Pils -nimen käyttö

Alkoholin valvontavirasto Valvira on todennut, että Kotka Steam Breweryn Sampanja Pils-tuotteen pakkaus- ja markkinointimateriaali on ristiriidassa EU:ssa nimisuojajärjestelmään kuuluvan Champange-viinin rekisteröityjen oikeuksien kanssa. Tuotteen nimi on vaihdettu Cuvée Pils:ksi.

Kotka Steam Breweryn Kari-Jukka Koivistoinen kielletyn oluen kera.

 

Kotka Steam Brewery lanseerasi Sampanja Pils -oluen viime vuonna. Samanniminen olut on ollut markkinoilla Kotkan Hovinsaaressa Kymen Mallasjuoman tekemänä yli sata vuotta sitten, kunnes kieltolaki kielsi juoman. Sampanja Pils elvytettiin unholasta kunnioituksesta vanhoja kotkalaisia olutperinteitä kohtaan ja se valmistetaan salaisella reseptillä, modernisoituna versiona. 

Kyseessä oleva olut on kupliva ja samppajamainen, kuiva olut, jossa on hieman hedelmäisyyttä ja hento keksimäinen aromi. Olut tarjoillaan samppanjapullosta ja sopii erinomaisesti vaikka aperitiiviksi.

Sampanja Pils -nimen kielto on sidoksissa EU:n nimisuojaasetuksessa säädettyyn laatujärjestelmään. Tietyt juomatyylit ovat nimisuojattuja valmistuspaikkakunnan mukaan. Champange-nimen alla olevia (viini)tuotteita saa tehdä vain Ranskan Champangen alueella kun olutpuolella esim. kölschiä saa tehdä vaan Kölnin alueella ja müncheneriä vain Münchenin alueella.

Juomatyylejä voi nimisuojata valmistuspaikan lisäksi myös valmistustavan mukaan ja mm. suomalainen sahti onkin samassa laatujärjestelmässä juuri omintakeisen valmistuksensa takia. Samassa elintarvikkeiden nimisuojan laatujärjestelmässä ovat myös mm. feta-juusto tai parmankinkku. Nimisuojaa voi hakea kansallisesti, meillä Maa- ja Metsätalousministeriön kautta, josta se menee EU:n käsittelyyn. Elintarvikkeiden nimisuojaa valvotaan kansallisesti ja Suomessa valvontaa tekee alkoholijuomien kohdalla Valvira.Valmistuspaikkakunnittain suojellut juomatyylit voi tarkistaa EU:n tietokannasta. Olutpuolella mm. münchenerin, kölschin ja muiden saksalaisten nimisuojattujen oluiden lisäksi siellä on liuta tuntemattomampia tsekkiläisiä oluttyylejä, muutama englantilainen olut ja on Liettua ja Kiinakin rekisteröinyt omat alueellisesti suojatut oluttyylinsä.

Säädökset ja valvonta eivät päde EU:n ulkopuolella, näin siellä näkyy vapaammin näitä meillä nimirajoitettuja oluttyylejä, mutta ei sekään tarkoita, että ne olisivat aina laillisia. Juomatyylien nimistä on voitu sopia erikseen myös mm. kauppasopimusten kautta.

Nykyinen Sampanja Pils -varasto myydään loppuun panimonmyymälästä Kotkan höyrypanimolla. Seuraavan kerran myymälä on auki perjantaina 9. helmikuuta klo 11–17.

Lähde: Kotka Steam Brewery-tiedote, Valvira, EU eAmbrosia-tietokanta

Kuvat: Vanha etiketti: Kim Lindberg, uusi etiketti: Kotka Steam Brewery, muut kuvat Kotka Steam Brewery/Arto Seppälä

Katso lisää:

Sampanja Pils! Aarre sadan vuoden takaa uudelleen tuotantoon

Saako Suomessa pantua olutta kutsua kölssiksi?