Ruotsalaispanimosta maailman ensimmäinen hiilineutraali panimo

Ruotsalainen Falkenbergin panimo toimii sataprosenttisesti biokaasulla ja vihreällä sähköllä eli se on maailman ensimmäinen hiilineutraali panimo.

Carlsberg Sverigellä on nyt Ruotsin ja maailman ensimmäinen suuri panimo, jonka energiankulutuksesta ei tule lainkaan hiilidioksidipäästöjä.

Aiemmin tänä vuonna Carlsberg-konserni lanseerasi kestävän kehityksen ohjelman nimeltään Together Towards Zero. Ohjelmaan liittyen Carlsberg Sverigen Falkenbergin panimo käyttää energianaan sataprosenttisesti biokaasua ja vihreää sähköä, mikä pienentää panimon lämmitys- ja sähköenergiasta tulevat hiilidioksidipäästöt nollaan.

Falkenbergin panimo on käyttänyt vihreää sähköä jo vuosien ajan, ja neljännes sen tarvitsemasta lämpöenergiasta tulee panimon omasta jätevedestä saatavasta biokaasusta. Loput 74 prosenttia on tähän saakka ollut maakaasua, joka on nyt yhteistyössä energiantoimittajan Örsted AB:n kanssa saatu muutettua biokaasuksi. Biokaasulla on sertifikaatti, joka vahvistaa, että verkostoon toimitettu biokaasu on korvannut vastaavan määrän maakaasua.

– Olemme tehneet vuosia töitä saadaksemme panimostamme tehokkaamman ja toisaalta sen ympäristövaikutuksista mahdollisimman pienet. Tämä myös näkyy, kun katsotaan miten paljon olemme näiden vuosien aikana pienentäneet energiankulutustamme. On todella motivoivaa, että voimme nyt ottaa ison askelen eteenpäin ja käyttää ainoastaan hiilineutraaleja energianlähteitä, sanoo Carlsberg Sverigen toimitusjohtaja Ted Akiskalos.

Ruotsissa infrastruktuurin toimivuus ja biokaasun saatavuus verkostosta mahdollistaa siirtymisen kokonaan uusiutuviin energianlähteisiin ostamalla vihreää energiaa. Carlsberg-konserni tulee turvautumaan kaikissa toimintamaissaan parhaisiin saatavilla oleviin vaihtoehtoihin kestävän energian kehittämiseksi ja hankkimiseksi. Näihin kuuluvat mahdollisuuksien mukaan myös aurinkopaneelivoimalat ja uusiutuvan energian ostaminen.

Tavoitteet perustuvat tieteelliseen tutkimukseen, ja niiden avulla Carlsberg-konsernin tavoite on pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteen nousuun. Pariisin sopimuksen pohjana on max 2 asteen nousu, mutta asiantuntijat pitävät sitä yleisesti riittämättömänä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Yksi Together Towards Zero -ohjelman neljästä tavoitteesta, Zero Carbon Footprint, sisältää tavoitteen eliminoida hiilidioksidipäästöt kaikista konsernin panimoista sekä saavuttaa 30 prosenttia pienempi hiilijalanjälki oluen koko tuotantoketjun osalta vuoteen 2030 mennessä. Näiden kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi Carlsberg-konsernin panimot, Sinebrychoff mukaan luettuna, tulevat käyttämään sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa ja syrjäyttämään hiilen energianlähteenään vuoteen 2022 mennessä.

Carbon Trust on nostanut Carlsbergin esiin yhtenä kolmesta suuryrityksestä, jotka ovat asettaneet ja hyväksyneet näin kunnianhimoiset tavoitteet.

– Olemme Carlsbergin kanssa tutkineet vaihtoehtoja, joita heidän tulee ottaa käyttöön tulevina vuosina päästäkseen nollapäästöihin panimona. Näihin tulee sisältymään innovatiivisten energiatehokkuusteknologioiden sekä oman uusiutuvan sähkön ja lämmön käyttöönotto, ja lisäksi uusiutuvan energian kuten biokaasun hankinta. On erittäin rohkaisevaa nähdä jo nyt ensimmäisen Carlsberg-panimon muutos hiilineutraaliksi. Teollisuus voi omaksua uusia teknologioita ehkäistäkseen ilmastonmuutosta, sanoo Carbon Trustin pääjohtaja Tom Delay.

Helsingissä Beer & Environment -seminaarissa puhunut Carlsberg-konsernin kestävän kehityksen johtaja Simon Boas Hoffmeyer iloitsee Carlsberg Sverigen myönteisestä kehityksestä.

– Se on hyvä uutinen. Ilmastonmuutos on yhteiskuntamme ehkä suurin ongelma niin kansalaisille, hallituksille kuin yrityksillekin kaikkialla maailmassa, ja Falkenbergin panimon hiilineutraalius korostaa tahtoamme vaikuttaa ilmastonmuutokseen samaan aikaan kun hallitukset keskittyvät vaikutusten porrastamiseen ja toimenpiteiden nopeuttamiseen COP23-ilmastokokouksessa Bonnissa näinä päivinä, Hoffmeyer sanoo

Lue lisää Carlsberg-konsernin ympäristötavoitteista OlutPOSTIn 3/2017— artikkelista!