Olut ja makkara sopii kylmään syksyyn

Olut on ollut makkaran kaveri kautta vuosisatojen ja tämä oiva juoma- ja ruokapari kuuluu muun muassa skandinaaviseen, tsekkiläiseen ja saksalaiseen ruokaperinteeseen.

Olut ja makkara liitetään usein yhteen. Niillä onkin paljon yhteistä, koska molemmat ova maataloustuotteita, joiden alkuperäinen tehtävä on ollut säilöä satoa: mallasta on säilötty oluenteolla ja lihaa makkaranteolla.

Suomessa on aina valmistettu makkaroita eli säilötty lihaa tekemällä makkaraa, savustamalla ja kuivaamalla liha teurastuksen jälkeen syötäväksi. Tosin makkaranteko on ollut enemmän länsi- kuin itäsuomalainen tapa. Saksa katsoo olevansa makkaran alkuperämaa ja sieltä suomalaisen makkarateon vaikutteetkin tulevat.

Jos tarkastellaan yhdistelmää aromimielessä, niin makkara ja olut toimivat hyvin yhdessä. Oluen humalan aromaattinen katkeruus ja virkistävä hiilihappoisuus tasapainottavat makkaran tuhtiutta, rasvaisuutta ja suolaisuutta. Yleisolueksi makkaran kanssa sopii rapean humalainen vaalea pils tai hedelmäisen katkeroinen IPA, mutta usealla makkaralla on myös omat, tarkemmat olutsuosituksensa.

Tee oluen ja makkaran täsmäyhdistelmiä— seuraavien vinkkien avulla:

Tulisen makkaran, kuten vaikka chorizon kanssa sopii kevyesti humaloitu, maltainen tai hedelmäinen olut, kuten vaalea lager, golden ale, pale ale taI vaalea, hieman hapan vehnäolut, kuten belgialaistyylinen witbier.

Yrittimausteiset makkarat nauttivat maltaisten oluiden seurasta. Erilaiset amber alet ja lagerit sopivat hyvin yrttisten makujen seuraan, mutta kokeile myös tummaa lageria, jonka mieto paahteisuus sopii hyvin mausteiseen makkaraan. Kokeile myös kuivahumaloituja hapanoluita yrttisten makkaroiden kanssa, et pety!

Runsaasti valkosipulilla maustetut täyslihamakkarat toimivat usein tummien oluiden kanssa. Tukeva valkosipulin maku sopii tummaan, paahteiseen olueen, joka tasapainottaa makkaran vahvoja aromeja. Hyviä oluttyylejä näiden makkaroiden kanssa ovat tummat lagerit, porterit ja stoutit, mutta myös voimakkaan maltaiset red- ja amber alet sopivat hyvin.

Tuhdille, suolaiselle kokolihamakkaralle käy hyvin hedelmäinen saksalainen vehnäolut, maltainen red- ja amber ale, tuhti bock tai imperial IPA. Oluessa täytyy olla joko runsaasti hedelmäisyytta, maltaisuutta tai humalaa, koska nämä kaikki maut tasapainottavat makkaran rasvaisuutta.

Riistamakkaran kanssa käyvät vahvat, moniulotteiset oluet, kuten doppelbock, tumma vehnäolut ja paahteinen porter.

Perinteinen grillimakkara ja uunilenkki maistuvat hieman katkerampien oluiden kanssa. Rapea pils, hedelmäinen APA ja havuinen jenkki-IPA ovat oivia valintoja rasvaisen makkaran seuraksi. Myös vahvat bockit ja doppelbockit sopivat näiden makkaroiden seuraan.

Runsaanmakuinen juustogrillimakkara kaipaa seurakseen täyteläisen imperial IPAn tai vahvan lagerin,—  joiden maltaisuus tukee makkaran monimuotoista aromia humalan katkeruuden leikatessa makkaran rasvaisuutta. Kokeile näiden makkaroiden kanssa myös savuolutta, joka tuo hauskasti esiin makkaran juustoisuutta.

Tiesitkö?

Makkaran nimi lienee tullut latinan sanasta murtatum, joka tarkoittaa myrtillä maustettu. Eräissä lähteissä sanotaan makkaran latinalaisen nimen olleen myrtatella.

Tutustu myös Bryggeri Helsingin olut- ja makkaraviikkoihin: