Olut-, siideri- ja ginimatka Latviaan ja Viroon

Heti kättelyssä todettakoon, että tämä artikkeli ei todellakaan ole kattava läpileikkaus Latvian tai Viron juomakulttuureihin, vaan enemmänkin muutaman päivän pikainen tutustuminen näiden kahden pitkän historian omaavan maan juomatarjontaan ja tunnelmiin. Tutustu myös artikkelin lopussa Olutpostin aikaisempiin Riika-aiheisiin matkaraportteihin, niin olet varmasti perillä siitä mistä on kyse.

Aloittakaamme Viron suurimmasta siideritilasta Jaanihansosta, jossa vierailimme myös viime vuonna. Satuimme paikalle samaan aikaan kun siideritilan päällikkö Alvar Roosimaa otti vastaan amerikkalaisten turistien ryhmän, jota mies pyöritteli tottuneesti ympäri tehdasta ja näyttävää vierailukeskusta.

Kysyttäessä onko kesälomaa näkyvillä toteaa Roosimaa:

”Mikä se on?”, eli ei ole.

”Tänään on näköjään merkkipäivä, sillä vieraanamme on suuri ryhmä Amerikasta ja illalla tulee vierailulle maamme presidentti, ja nyt vielä Olutpostin vierailu päälle”, kertoo Roosimaa.

Tälle kesälle Jaanihanso on satsannut näyttävästi alkoholittomiin siidereihin, joiden menekki on ollut sangen hyvä. Olutposti vieraili Jaanihansolla myös kesällä 2022.

Jaanihanso Siidrivabrik Õuna, Kaelase küla Põhja-Pärnumaa 87215
cider [at] jaanihanso.ee +372 5120 874

Jaanihansolla vierailee turisteja ympäri maailmaan. Nyt olivat vuorossa ameriikkalaiset.

Omistaja Alvar Roosimaa ja ties monesko kerta talon siidereiden maistatuksessa

Sitten kohti Riikaa Via Balticaa pitkin, joka on ikävä kyllä pitkältä osin tietyömaata, joten mitään joutuisaa puuhaa ajaminen ei todellakaan ollut. Samat tietyömaat haittaavat liikennettä niin Riiassa kuin Tallinnassakin, joissa paikallisetkin ovat todella käärmeissään liikenneruuhkien takia.

Itse Riika osoittautui luonnollisesti sangen suosituksi turistikaupungiksi, josta löytyy tietenkin ravintoloita moneen makuun. Yksi niistä on belgialaisiin oluisiin sekä hyvään pubiruokaan erikoistunut Belgian Beer Cafe Bon Vivat, josta löytyy noin 150 erillaista pullo-olutta ja 17 hanaa. Jos jollain on muistoissa vanha nihkeä neuvostoaikainen palvelukulttuuri, niin täällä jos missä kannattaa käydä oikaisemassa vanhat kokemukset. Huumoria ja palveluasennetta rittää kuten myös tietotaitoa talon tarjonnasta. Tietenkin sama palveluhenkisyys löytyy myös muista oluthuoneista sekä palveluammateista yleensä, vaikka kaupungin laitamilla vanhaan kunnon ”kivikasvo” -otteeseen törmääkin.

Belgian Beer Cafe Bon Vivat Marstalu street 8

Riian paras palvelu löytyi Belgian Beer Cafesta, ainakin jos se mitataan henkilökunnan huumorin määrässä

Talon borssikeitto oli elämys, kuten myös ruokiin suositellut oluet

Matkailusivusto Skyscanner listasi aikoinaan 20 kaupunginosaa, joista löytyy eniten hipstereitä. Ykkössijalle päätyi Riiassa sijaitseva Miera ielan alue. Ja missä hipsterit, siellä myös hyvät olutpaikat kuten yksi neljästä Labietis -panimon taproomista. Tässä panimon ensimmäisessä on 17 hanan lisäksi tarjolla noin 50 eri pullo-olutta. Kaikki latvialaisia, mutta myös muiden maiden pienpanimotuotteita on ollut hetkittäin saatavilla, kaveripohjalta lähinnä.

Labietis Taproom / Brewpub: ARISTĪDA BRIĀNA IELA 9A-2

Labietis Taproom / Brewpub sijaitsee luovan alan toimijoiden täyttämässä kulttuurikorttelissa muutaman kilometrin päässä Riian vanhasta kaupungista

Viihtyisät sisätilat ja asiansa osaava henkilökunta

Panimon oluet maistuivat kuten myös niiden kylkeen tarjoillut paikalliset juustot

Monelle voi olla nimi Valmiermuiža tuttu. Näin itsellenikin mutta se, että panimon tuottamien juomien kirjo on yllättävän laaja ei ollut tiedossa. Kun astut panimon taproomiin vastaa kokemus samaa kuin lapsille karkkikauppa potenssiin kolme. Ja eipä ole tullut tutuksi jutuksi sekään, että taproomien tiskin takaa löytyy yksi Latvian kolmesta olutsommelierista nimeltään Uldis Licis. Tässä kohtaa on turha kuluttaa tietokoneen näppäimistöä ja suppeaa sanavarastoa. Päästetään Uldis irti kertomaan videolla mikä on jutun juoni.

Valmiermuiža Embassy Riga: Aristida Briāna iela 9a

 

Pienin tuoppi 4 ever. Mittasuhteena toimii Olutposti-lehti, joka on muuten niin Pohjoismaiden kuin Baltiankin ainoa alan lehti. Sekin tuli selväksi vierailulla.

Kaņepes Kultūras centrs on nimensä mukaisesti kulttuurikeskus, jonka viihtyisä kesäterassi kokoaa yhteen natiivit ja eri maiden nuoret matkaajat. Paikkaa mainostetaankin asiantuntevana olutpaikkana. Tarjontaa oli kyllä kylmäkaapeissa ja hanojakin kolme, mutta henkilökunnan tietotaso oluista oli tyyliin; ”Ai missä olut kasvaa?”  Mutta hei, kyseessä olivat kesätyöntekijät ja omakaan tietotaito ei ole sieltä parhaimmasta päästä joten ihan sama. Tässä paikassa tunnelma on se juttu.

Kaņepes Kultūras centrs Skolas iela 15

Latvialaista laatuginiä löytyy vanhan kaupungin laitamilta. Distillers Republic on alkujaan 1700-luvun varastorakennuksen kellaritiloihin rakennettu pientislaamo. Samassa yhteydessä toimii tyylikkäästi sisustettu käsityöolut- ja cocktailbaari, jossa pidetään joskus myös ohjelmallisia iltoja. Tällä hetkellä Distillers Republic keskittyy lähinnä ginien ja rommien tuotantoon, ja mikäpä keskittyessä sillä testatut ginit olivat maukkaita. Koska kyseessä on myös cocktailbaari, piti testailla myös sitä puolta. Tämän jälkeen ei ollut murhetta tai huolta. Vahva suositus!

Distillers Republic  Vecpilsetas iela 8a

Saatavilla on myös hyvä valikoima latvialaisia oluita

Palkittu on kullalla jo kolmella pronssimaininnalla

Kohtuuhintainen gini-tasting 17 euroa sisältäen tonic-vedet

Gini-tastingin maistuvat tuotteet

Aivan heti ei pystynyt gini-tastingin ja maukkaiden drinkkien jälkeen polkaista auton rattiin, mutta seuraavana päivänä perä kohti todella ruuhkaista Riikaa ja nokka kohti Tallinnaa Valmiermuizan panimon kautta. Ja tietenkin kymmenien kilometrien tietyömaiden tarjotessa vauhdiltaan rauhallisen etenemisen, mutta samaa ei voi sanoa hermoista sillä pelkona oli myöhästyä sovitusta tapaamisesta.

Valmiermuiza tuottaa noin 2 miljoonaa litraa vuodessa, josta suurin osa menee vientiin ja varsinkin Viroon. Tallinnasta löytyy myös panimon oma taproom tai embassy, kuten he itse näitä nimittävät.

Kauhea on meteli pullottamossa ja kenelläkään ei korvasuojia!

Neula karttaan kaikilta vierailijoilta. Kuten arvata voi, oli Euroopan kohdalla tungosta kuten myös Amerikan länsirannikon mikä yllätti. Kauimpaa tulleet vieraat löytyivät Etelä-Amerikan kärjestä.

Panimon tuotteita

Vierailukeskuksen myymälästä löytyi juomia moneen makuun

Vierailukeskus sijaitsee historiallisessa rakennuksessa

Missä vitus? No St.Vituksessa Tallinnan Telliskivessä! Ravintola tarjoaa noin 25 hanaa, niin paikallisia kuin tuontioluitakin. Pullomerikin on sen verran vaikuttava, että kannattaa suunnata itse tonteille tarkistamaan paikka. Täällä tuli vedettyä totaaliset koomat, mutta ei juomista. Varoituksena kaikille jotka tilaavat paikan schnitzelin, niin sen koko ei ole aivan pienemmästä päästä.

St.Vitus Telliskivi 61b, 10412 Tallinn, Viro

St. Vituksen viihtyisä sali

Juomatarjontaa riittää ja katossa hauska grafiitti

Ja tässä muutama paikallisten suosittelema paikka Riiassa

Miezis & Kompānija
13. janvāra iela 21
https://www.facebook.com/miezisvecriga

Alus Rūme Trofeja
Avotu iela 74
https://www.facebook.com/AlusRumeTrofeja

Nurme
Avotu 53
https://www.facebook.com/NurmeBrewery

TEIKA
Brīvības gatve 348
https://www.facebook.com/AlusTEIKA

KAĶIS MAISĀ
Torņa iela 4
https://www.facebook.com/kakis.maisa.bar

Lue myös aikaisemmat jutut

Vierailukohteena Viron suurin siideritila: Jaanihanso

Laatu, asiakkaat ja yhteistyö – latvialaisen olutkulttuurin ainesosat (osa 1)

Laatu, asiakkaat ja yhteistyö – latvialaisen olutkulttuurin ainesosat (osa 2)

Riian oluttärpit

Riika. Oluen ja ruoan ystävien Riga Beer District

Teksti ja kuvat:cyde