Olutposti järjesti lukijamatkan Tankerin ja Põhjalan panimoille

Olutposti järjesti ensimmäisen ulkomaille suuntautuneen lukijamatkansa Tallinnaan, jossa vierailtiin Tankerin ja Põhjalan panimoilla sekä tutustuttiin kaupungin oluttarjontaan.

 

Iloinen joukko suomalaista olutkansaa lähti suurin odotuksin matkaan Katajanokan terminaalista. Ryhmään kuului 30 henkilöä pääkaupunkiseudulta, Tampereelta, Turusta, Porista ja Ylöjärveltä. Olutpostia edustivat matkanjohtajana toiminut Mikko Hentunen, kustantaja Jari ”cyde” Hyttinen, ja kolumnisti Jouni Koskinen. Olutpostin kumppanina toimi Matkapojat.

Laivamatka sujui leppoisissa tunnelmissa Viking XPRS -aluksen kokousosastolla, jossa matkalaiset saivat viimeisimmän Olutposti-lehden sekä tukevan tietopaketin Olutpostin missiosta, arvoista ja tulevaisuuden näkymistä. Tallinnan satamassa meitä odotti bussikuljetus kohti ensimmäistä vierailukohdetta, vuonna 2014 perustettua Tanker-panimoa. Panimo sijaitsee vajaan 30 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta kaakkoon. Olutpostin lukijamatka on monille ainutkertainen tilaisuus tutustua Tankerin nykyisiin toimitiloihin, sillä yritys rakentaa parhaillaan uutta panimoa ja vierailukeskusta hieman lähemmäs kaupungin keskustaa. Tankerin perusvalikoimaan kuuluu yhdeksän olutta, joiden lisäksi tulevat kausituotteet, kollaboraatio-oluet ja erikoisuudet. Tällä hetkellä myynnissa on kaiken kaikkiaan parisenkymmentä eri nimikettä. Perillä kohteessa Tankerin perustajaosakas Ryan Suske ja markkinointipäällikkö Jaakub Rooso tervehtivät vieraitaan. Vastaanotto on sydämellinen ja lämminhenkinen. Suske ja Rooso aloittavat kertomalla panimon historiasta, nykytilasta ja kasvavista markkinoista – ja tottahan panimovierailuihin kuuluu aina myös tasting, joka Tankerilla on järjestetty panimoesittelyn yhteyteen. Tervetulojuomana laseihin kaatuu raikas Sauna Session Ale. Sen maustamiseen on käytetty aitoja koivunlehtiä.

Alkumaljaa seuraa Funderful Citrus Saison, Cloud Computing White IPA, Animal Instinct Bruxellensis Trois, Mu Isamaa 99/100 Pale Ale ja Checkmate Porter. Tuoreiden makujen kirjo saa aikaan tyytyväistä hykertelelyä.

Panimovisiitin jälkeen matka jatkuu Uba ja Humal -olutkaupan kautta hotellille. Iltaohjelma on kaikille vapaaehtoinen, mutta miltei koko ryhmä päätyy silti Rotermannin kortteliin BrewDog-baariin ja Taptap -taproomiin, joissa Olutpostin ystäville oli luvattu reilu alennus kaikista tuotteista.Illan mittaan joukko hajaantuu vielä kiertämään vanhankaupungin olutkeitaita. Myöhäisillan selvästi suosituimmaksi baariksi osoittautuu pienen sisäpihan kätköistä löytyvä Koht, vanhankaupungin piilotettu helmi.

Seuraavan aamupäivän auringossa astelemme jälleen linja-autoon. Näkymä bussin ikkunoissa vaihtuu keskikaupungin ihmisvilinästä huonekalu- ja sisustuskauppojen rivistöön, jota seuraa vehreä puisto- ja metsämaisema, Nõmmen kaupunginosa. Vajaan 7 000 asukkaan omakotialuetta värittävät korkeat harjakattoiset puutalot, jykevät kivilinnat ja aitojen taakse kätkeytyvät betonipalatsit. Asunnot täällä maksavat varmasti maltaita. Yhtäkkiä keskellä yläluokkaista aluettä bussi kaartaa neuvostoaikaisen teollisuusrakennuksen pihaan. Rapistuneen kiinteistön edessä on ruostunut traktorinrämä ja roskalavallinen alumiinijätettä. Lavan vieressä valkoinen pariovi on raollaan. Siihen on maalattu tuttu logo, Põhjala.

Põhjalalla ja Tankerilla on yhteinen ongelma: Olutta menisi kaupaksi paljon enemmän kuin sitä saadaan tehtyä. Siksi molemmat valmistajat ovat investoineet uusiin panimoihin, jotta nykyiset tuotantomäärät saadaan kerralla moninkertaistettua. Siinä missä Tankerilla uutta panimoa joudutaan odottamaan, Põhjalassa valmistaudutaan jo muuttoon. Uudet tilat ravintoloineen ja vierailukeskuksineen on rakennettu merimuseo Lennusadaman välittömään läheisyyteen osoitteeseen Peetri 5 ja ne on tarkoitus saada käyttöön vielä tämän vuoden puolella. Põhjalan laatupäällikkö Samu Heino toivottaa ryhmämme tervetulleeksi. Välittömästi panimoon päästyämme laseihin kaatuu Uus Maailm Session IPA, panimon toiseksi myydyin olut. Helsingin yliopistossa mikrobiologiaa opiskellut Heino vastaa siitä, että Põhjalan oluet päätyvät asiakkaille virheettöminä ja tasalaatuisina. Arvoketjusta ei saa löytyä heikkoja lenkkejä. Perinpohjaisen panimokierroksen ohessa Heino tarjoaa maistiaisia Põhjalan perusvalikoimasta, kausituotteista ja tynnyreissä kypsyneistä erikoisuuksista. Saamme maistaa jopa kaksi täysin uutta vasta syksyllä lanseerattavaa olutta. Kierroksen aikana Põhjalan koko oluentekoprosessi monine eri vaiheineen ja vivahteineen tulee tutuksi. Samu Heino painottaa, että elintarviketuotannossa hyvä hygienia on enemmän kuin puoli ruokaa. Vaikka Põhjalan kierroksella kohokohdat seuraavat toinen toistaan, sokerina pohjalla on, että kaikki osallistujat saavat laskea laseihin panimotuoreita maistiaisia suoraan tankista. Tämän kauniin tavan soisi kuuluvan jok’ikisen panimovierailun ohjelmaan.

Ennen paluuta Suomeen matkalaisille jää vielä muutama tunti omaa aikaa Tallinnassa. Osa ryhmästä lähtee ostoksille, osa syömään ja osa päättää muuten vaan nauttia hansakaupungin tunnelmasta. Matkan lopuksi paluulaivaan astelee joukko virkistyneitä ja ikimuistoisen matkan kokeneita oluenystäviä.

 

Teksti: Peter Tammenheimo

Kuva ja videot: Jari ”cyde” Hyttinen

Matkanjärjestäjä: Olutposti ja Matkapojat