Olutta, ruokaa ja tarinoita – Takatalo ja Tompurin oluentekijäillallinen

Olut on parhaimmillaan yhdistettynä hyvään ruokaan ja tarinoihin. Molempia oli runsaasti saatavilla, kun suomenlinnalaisessa Adlerfeltin ravintolassa järjestettiin ensimmäinen oluentekijäillallinen Takatalo& Tompuri -panimon oluentekijä, maanviljelijä Mikko Suur-Uskin isännöimänä. Panimon oluet ravintolan ruokaan oli yhdistänyt ravintolapäällikkö, sommelier Olli-Matti Turunen.

Matka ei alkanut parhaimmiten, koska Helsinkiä koetteli myrsky, joka sai ilman tuntumaan jäätävältä. Hyisen laivamatkan jälkeen oli ihana astua tunnelmalliseen, lämpimään ravintolaan, jossa eteenmme kiikutettiin ensin lasit kuohuvaa, kun odoteltiin muita vieraita. Samalla ravintolapäällikkö Olli-Matti Turunen avasi hieman ravintolan juomalistan filosofiaa: – Otamme listalle lähinnä pientuottajien juomia sekä olut- että viinipuolella ja suosimme luomua ja lähituottajia mahdollisuuksien mukaan. Olemme huomanneet, että asiakkaita kiinnostaa juomien alkuperä ja vastuullisuus.

Adlerfeltin raivntola on toiminut vajaan vuoden, sijaiten samannimisessä rakennuksessa vinosti Suomenlinnan museota vastapäätä, sillan jälkeen. Ravintola tarjoaa erilaisia menuita, ja kesällä siinä on myös iso sisäterassi.

Adlerfeltin ravintolapäällikkö Olli-Matti Turunen

 

Itse olutillallinen koostui viiden ruokalajin menusta, johon oli sovitettu Takatalo&Tompurin oluista juomayhdistelmät. Panimon Mikko Suur-Uski esitteli jokaisen oluen, ja saimme kuulla mielenkiintoisia yksityiskohtia oluiden synnystä tai raaka-aineista. Ensimmäinen annos oli ohrainen arancini-pallo, mihin oli yhdistetty Kaski Vehnälager. Tämä olut on tehty Suur-Uskin veljen toivomuksesta saada hyvä, ”ei-vehnäolutmainen” vehnäolut. Oluen maku on vehnäisen pehmeä , mutta siitä lagerina puuttuu vehnäoluen hiivan aiheuttama banaanisuus, joten se on maultaan kevyempi ja tuki arancinin makuja hyvin.

Seuraava annos saa erikoismaininnan kekseliäästä yhdistelmästä.  Ravintolan hienostuneen aromikas savunieriä ja Kaski Mustakaura tumma lager – yhdistelmä oli täydellinen pari.  Täytyy myöntää, että aluksi savuisen tumman lagerin ja mietoaromisen kalan yhdistelmä kuulosti oudolta, mutta oli menun parhaimmistoa. Kaski Mustakaura -oluessa on omassa talossa viljeltyä ja paahdettua kauraa ja sen maku on pyöreän paahteinen, olematta kitkerä.

Illallisen aikana kuulimme tietysti myös panimosta. Takatalo & Tompurin panimo on Kymenlaaksossa, Virolahden Ravijärven kylässä sijaitseva maatilapanimo, jonka oluissa käytettävä mallasohra sekä kaura tulevat omilta pelloilta ja vesi omasta kaivosta. Oluiden Kaski-nimi tulee kaskeamisesta, jolla ennen on saatu maaperästä ravinteikas viljelyä varten. Suur-Uski itse on monen sukupolven viljelijäsukua, vaikka on tehnyt välillä uraa keittiömestarina.

Adlerfeltin ruuat olivat kaikki erinomaisia ja historiafiilistelijänä ilahdutti, että paikan tummassa leivässä on jokaisessa pullollinen Koffin Porteria, koska onhan Nikolai Sinebrychoff tehnyt uransa pääosan Suomenlinnassa, ja asunutkin siellä koko elämänsä.

Ilta oli hyvin rytmitetty, samalla kun kuuntelimme Suur-Uskin tarinointia oluesta, eteemme ilmestyi aina uusi annos. Menun kolmas ruokalaji on ”saunateemainen”, makkaramassaa muistuttavalla possulla täytetty dumpling kuumassa liemessä. Tämän kanssa nappivalinta oli Takatalo&Tompurin perinteinen Pils. Ravintolapäällikkö Turunen vinkkasikin, että tässä on ajateltu nimenomaan saunamakkaraa ja olutta.

Pääruokana tarjoiltu karitsanentrecote palsternakkapyrén ja hollandaise-kastikkeen kera oli herkullista ja sitä korosti juuri oikealla tavalla Kaski Kylmäsavulager: Oluen savu tuki karitsan makua, samalla kun olut raikasti annosta.

Kaski Kylmäsavulager on ollut ensimmäinen lajissaan ainakin Suomessa ja vaalea, miedosti savustettu lager onkin voittanut mm. Suomen Paras Olut -kilpailun oman sarjansa vuonna 2017. Oluen idea on Suur-Uskin mukaan syntynyt saunan vilvoittelun aikana omalla pihalla peltoja katsellen ja tuoksutellen. Innostuttuaan ideasta tehdä vaalea kylmäsavuolut, ensimmäisen kylmäsavustuslaitteen hän kokosi tietokoneesta, jääkaapista, uunista ja räsymatoista. Sittemmin savustimia on tehty jo pari uutta versiota, ja uusin on suunnitelmissa. Kaski Kylmäsavulagerin maltaan savustetaan 16 tunnin ajan epäsuoralla kataja- ja leppäsavulla ja savu ei värjää mallasta tummaksi, joten sen maku on hienostuneen, miedon savuinen.

Jälkiruuan kanssa nautittiin Kaski Juhlaolut, joka on kuiva, paahteinen imperial stout. Tämän oluen idea on peräisin Suur-Uskin keittiömestarivuosilta ja sen teon idea on muunneltu lihaliemen valmistuksesta. Olutta ei mäskätä veteen, vaan eräänlaiseen ”kauraliemeen”, jossa on jo makua itsessään. Näin saadaan paljon runkoa ja aromia olueen. Kuivan tuhti olut sopi erinomaisesti paksun suklaisen brownien, pakastekuivattujen vadelmien, stoutvaahdon ja karamellijäätelön kanssa.

Ruuan ja juoman kokonaisuus oli erinomainen ja itse ainakin nautin myös näistä ”juonnetuista” illallisista, jossa kuulee juuri siitä mitä samalla nauttii. Toivomme jatkoa Adlerfeltin tekijäillallisille sekä oluen että viinin parissa ja olemme onnellisia, että Suur-Uski jaksoi lähteä meitä viihdyttämään tänne ”Pikitien päähän”, kuten kuulemma Vironlahdella Helsinkiä kutsutaan.

Mikko Suur-Uski