Panimomestarin illallinen Restaurant Havenin tapaan

Restaurant Havenin Guest Brew -illalliset alkoivat mainion kokeilevissa merkeissä, kun ensimmäistä illallista isännöi Kallio Breweryn Olavi Mensio.

Kiertolaispanimon oluista osa on valmistettu Italiassa Birra Amiatalla, toinen puoli taas Lohjalla UG Breweryllä. Restaurant Havenin tunnelmalliselle illalliselle Olavi Mensio oli varannut kattavan valikoiman oluitaan, joita hän höysti asiaankuuluvin tarinoin läpi aterian.

Olavi Mensio

Kallio Breweryn Olavi Mensio isännöi illallisen.

Aperitiivi jo paljasti, että nyt ollaan kokeilevan oluenpanijan kyydissä. Fit Burd -oluesta on tavoitteena tehdä täysin kauraan pohjautuva, toistaiseksi Mension keitoissa on päästy 40 prosentin kaurapitoisuuteen. Blonde alen uusimmassa versiossa kepeyttä tuomassa on myös vesimelonia.

Kolmen oluen kattaus alkuun

Keittiön tervehdyksen ja alkuruoan kanssa tarjolle tuli peräti kolme olutta. Mikä valinnanvaikeus! Kun oluet vielä olivat kaikki aivan eri tyylisiä, täytyi keskittyä, että löysi suosikkiparinsa.

Kantarellikeitto

Keittiön tervehdyksenä saapunut kantarellikeitto pani heti makunystyrät töihin kolmen oluen kanssa.

Maistelimme aluksi kantarellikeiton kanssa Orankia, joka on Toscanassa vuosi sitten tehty ”red ale”. Lainausmerkeissä siksi, että etiketin tekstistä huolimatta Mensio luonnehti tätä aperitiiviksi luotua olutta pikemminkin saisoniksi. Perinteisestä saisonista poiketen Oranki on käytetty viileässä. Hapokkuus nostaa makuja.

Keitolle pariksi oli tarjolla myös Madaha Tropical Milk IPA, jonka toinen versio on huomattavasti alkuperäistä maltillisempi.

– Tämä Suomi 100 -sarjan olut on humaloitu ronskisti slovenialaisilla lajikkeilla. Alun perin käytin runsaasti Styrian Wolfia, mutta siitä tuli liian voimakkaasti sipulin ja kananmunan aromit, kiitos vain palautteesta, Mensio naurahtaa.

Madahan nimi juontaa Mannerheimin suurelta ratsastusretkeltä Kiinaan, ja se tarkoittaa hevosta, joka saapuu Kiinan valtakuntaan. Tarinan mukaan marsalkan reissuruokavalio koostui pitkälti kananmunista ja maidosta, mistä syystä Mensio halusi saada olueen näitä aromeita. Laktoosi toimii niin, että se suunnilleen puolittaa oluen IBUt, karkeasti arvioiden 150:stä 75:een.

Kolmas keiton pariksi kaadettu olut oli Oolong Johnson, jonka kehitykseen Mensio on erityisen tyytyväinen. Tähän ”kiinalaiseen vehnäolueen” tuo varsin hienostuneen aromin Oolong-tee. Mensio luonnehtii sen antavan persikkaisuutta ja runkoa oluelle.

Teearomeissa kylvetettyä siikaa

Oolong Johnson innoitti Havenin keittiömestaria Sami Metsiä ja hän käytti sitä siian marinointiin. Pinnalta hiillostettu siika ja pikkelöidyt kasvikset on juomalle vaativa annos. Se viihtyy itsestään selvästi saman oluen seurassa, jota valmistuksessa on käytetty. Hedelmäisyys antaa tilaa aromeille.

Myös Oranki Saisonin kirpeys ja hapokkuuden nostattava efekti toimii etenkin pikkelöityjen vihannesten parina. Toisaalta laktoosin Madahaan tuoma makeus on niille hyvä vastapari.

Siika

Oolong Johnsonilla marinoitu hiillostettu siika oli keittiön taidonnäyte.

Taideolutta

Pääruoalle tarjotun oluen kyljestä selvisi, että Olavi Mensio on löytänyt hengenheimolaisia taidepiireistä. Hän valmisti keväällä Artbeer Suomi 17 -nimisen oluen Artfair-tapahtumaan. Olut oli oikeastaan osa taideteosta, sillä Valokuvataiteen liitto ja Muu ry järjestivät etikettikilpailun, jonka voittajien Ilona Niemen ja Pia Sirénin etiketit koristavat pulloa.

– Tämä oli täysin uusi olut, jonka loin taiteen näkökulmasta. Sain toiveen, että oluessa pitäisi olla punaista, viinimäisyyttä, alkoholiakin, ja tältä pohjalta improvisoin imperial red alen.

Mensio haki olueen haluttuja marjaisia vivahteita Monroe-, Endeavour- ja TNT-humalista.

– Olut tehtiin maistelemalla, reagoimalla ja koko valmistuksen ajan muokkaamalla. Lisäsin esimerkiksi humalaa tarpeen mukaan.

Jatkossa Mensio aikoo luoda vuosittain uuden oluen samalla idealla, taideväen toiveita peilaten.

Nyt puolisen vuotta kypsynyt 7,2-prosenttinen imperial red ale kehittyy barley winen suuntaan. Kohtuullisen vahvana ja runsasrunkoisena oluena siinä on paljon potentiaalia kypsyä isoksi olueksi.

Karitsa

Imperial red ale toimi ”sikahyvin” karitsan parina.

Vintagepotentiaalin lisäksi seurue hehkui riemusta maistaessaan olutta timjamivoissa pyöritetyn karitsan, tryffeliperunapyreen ja savuolutkastikkeen kanssa.

– Sopii ihan sikahyvin. Olut on ikääntynyt hyvin ja potentiaalia on vielä, Mensio summaa.

Sahtikakulle räätälöity mustikkastout

Sahti innosti keittiömestaria luomaan kerrosleivonnaisen, jossa sahti maistuu niin sitruunan kuin valkosuklaankin parina. Kun yksi kerroksista on mustikkaa, sai Mensio idean: hän loi tilaisuutta varten lempeän mustikkastoutin. Mustikat hän poimi itse ja lisäsi tuoreena keiton lopussa sekaan. Niistä olut sai herkän värin ja aavistuksen aromia. Elegantti, kepeä pari!

Jälkiruokaoluet

Sahtikakun innoittama mustikkastout ja UG Breweryn Pohjoisen jättiläinen.

Toinen jälkiruoalle ehdolla ollut olut oli erikoiserä sekin: UG Breweryn pikkujouluissa pantu Pohjoisen jättiläinen -barley wine. Helmikuussa valmistettu olut on vastikään pullotettu, mutta hyötyy ehdottomasti pidemmästä kypsytyksestä.

Odotukset tämän illallisen suhteen olivat korkealla, sillä monien Kallio Breweryn oluiden tyyli huutaa ruokaa seurakseen. Moniulotteinen kattaus täytti odotukset kaikin tavoin, mutta ei päästänyt ihan helpolla. Oman suosikkiparin etsiminen usean oluen joukosta oli kutkuttavaa ja palkitsevaa.

Hovimestari Alexander Winbergin ideoima Guest Brew -konsepti saa jatkoa marraskuussa, kun André Brunnsberg pääsee isännöimään vastaavaa illallista. Kannattaa pysyä kuulolla, tämä on jotain uutta kotimaisessa skenessä!

Kallio Breweryn oluet

Illallisella nautitut Kallio Breweryn oluet.