Pidä halloween- tai kekritasting!

Pyhäinmiesten viikonloppu marraskuun alussa on nykyään monen juhlaa. Suomalainen perinteinen kekri, kristinuskosta tullut pyhäinmiestenpäivä ja amerikkalainen halloween sekoittunut nyt yhdeksi juhlaksi, jossa nousevat esiin sulassa sovussa sadonkorjuu, naamioituminen ja vainajien muistaminen. Fiilistele viikonloppuna järjestämällä vaikka juhlateemainen oluttasting!

Perinteisesti suomalaisten vuosi on vaihtunut loppusyksyn kekri-juhlassa, jota vietettiin liikkuvasti sadonkorjuun aikaan. Kekri on ollut maalaisyhteisön tärkein juhla, jouluakin tärkeämpi, ja juhlan juuret ovat tuhansia vuosia vanhat.  Myöhemmin 1800-luvulla kekri liitettiin yhteen kristillisen pyhäinpäivän kanssa, ja samalla vanhat maanviljelykseen liittyvät perinteet saivat seurakseen uusia kristinuskosta peräisin olevia merkityksiä. Samalla monet kekriin liittyvistä tavoista siirtyivät jouluun, tämän viedessä vähitellen kekriltä sen perinteisen aseman. Kekri liittyi kiinteästi maanviljelykseen ja satovuoteen, kaupungistumisen myötä sen merkitys väheni huomattavasti. Viime vuosina kekriä on pyritty herättelemään henkiin ja se onkin nostettu esiin suomalaisena vastineena halloweenille. Kekrijuhlissa pääosassa ovat suomalaiset perinneruuat ja tietysti olut, joka on virrannut aina osana kekriä. Nyttemmin muutama panimo onkin julkaissut oluita, joissa viitataan joko suoraan tai verhotummin kekriin.

Halloweenin juuret löytyvät läntisen Euroopan kelttiläisillä alueilla vietetystä sadonkorjuujuhla Samhaininsta, joka erotti toisistaan kesän ja talven. Samhainia juhlittiin marraskuun ensimmäisenä päivänä, mutta koska kelttien aikakäsityksessä pimeä edelsi valoa, alkoi juhla jo edellisenä iltana. Kristinuskon tultua  juhlaan sekoittui kristillisiä aineksia ja se sai uudeksi nimekseen All Hallow’s Day eli kaikkien pyhien päivä ja näin juhlaa edeltävää iltaa alettiin kutsua nimellä All Hallow’s Eve eli kaikkien pyhien aatto, josta nimi lyhentyi ensin muotoon Hallow’een ja sittemmin halloweeniksi. Kelttiläisen kansanperinteen mukaan halloweeninä liikkui erilaista väkeä tuonpuoleisesta, keijuista vainajiin, mutta kristinuskon tultua osaksi juhlaa, vainajien liikkumisen sanottiin oluvan paholaisen työtä. Näin pahoilaisen symboliikka noitineen, luurankoineen ja lepakoineen tuli osaksi juhlaa. Nykyaikainen halloweenin vietto kehittyi kuitenkin vasta juhlan siirryttyä 1800-luvulla Yhdysvaltojen puolelle. Halloweenin aikaan monet panimot panevat oman kurpitsa-oluensa, jota voi maistella halloweenistä jenkkiläiseen kiitospäivään.

Järjestä omat kekri- tai halloweentastingit Olutpostin ohjeilla:

Kekri-tasting

Osta neljää kotimaista olutta: lageria, sahtia, baltic porteria ja marjaista hapanolutta. Maistele näitä oluita rasvaisten raakamakkaroiden, uunipaahdettujen juuresten, omenapiirakan ja kotimaisten juustojen kanssa. Kata pöytä notkuvaksi kekrin tapaan ja voit huudahdella perinteen mukaan ”uuniako vai köyriä?” Tällöin sinulle pitää tarjoilla herkkuja.

VINKKI; Kokeile myös pukeutua köyrimöröksi tai köyrijättäreksi perinteen mukaan. Kävele ympäri taloa ja nyökkäile ikäänkuin iskeäksesi nokallasi jotain tuvassa olijaa. Voit kulkea myös nelinkontin. Taattu menestys!

Halloween-tasting

Osta neljää jenkkityylistä olutta: IPA, pumpkin ale, farmhouse ale ja hoppy lager. Varaa viereen paahdettua kurpitsaa, juustokakkua, hodareita ja pizzaa. Jos uskallat, varaa myös teemaan liittyviä elokuvia. Pidä vaikka leffamarathon jenkkityyliin tastingin ohessa!

Lähteet: Finna-hakupalvelu, SKS.