Piparjuuri-sinihomejuustopaahtopaistileivät olutsiirapilla

Brittityylisen, hieman karamellimaisen ja katkeroisen IPA-oluen kanssa passaa erinomaisesti tuhti piparjuuri-sinihomejuustopaahtopaistileipä olutsiirapilla. Kokeile vaikka!

Tiesitkö: Piparjuuri oli tunnettu Englannissa jo 1600-luvun puolivälissä, varsinkin maalaisväestön ja työväestön parissa. Piparjuurta syötiin nimenomaan naudanlihan kera ja sitä kasvattiin majatalojen puutarhoissa uupuneille matkailijoille tarjottavaksi, koska uskottiin, että sillä oli elvyttäviä ominaisuuksia.

Piparjuuri-sinihomejuustopaahtopaistileivät olutsiirapilla

  • 4 viipaletta rapeakuorista, vaaleaa leipää
  • Noin 600 g valmista paahtopaistia
  • Noin 300-400 g englantilaista Stilton-sinihomejuustoa
  • 3 cm pätkä piparjuurta
  • 1/2 dl amber alea
  • Tuoretta timjamia

Olutsiirappi:

  • 2 dl amber alea
  • 2 dl ruokosokeria

Laita kasariin olut ja sokeri, keitä noin 10 minuuttia kovalla lämmöllä siirapiksi. Raasta piparjuuri, kiehauta olut ja laita piparjuuri likoamaan noin viideksi minuutiksi. Voitele leivät siirapilla, laita päälle sinihomejuustoa, sitten paahtopaistia ja lopuksi piparjuurta. Koristele timjamilla. Nauti brittityylisen IPA-oluen kera.

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso myös:

Kokeile oluen seuraksi ”skottilaisia kanamunia”