Kokeile oluen seuraksi ”skottilaisia kanamunia”

Ehdoton viikonloppuherkku on englantilainen pubiruokaherkku – skottilaiset kanamunat. Kokeile tätä vaikka brittityylisen bitterin kera tai paahteisen porterin kera.

Tiesitkö? Skottilaisten munien suomenkielinen nimi on käännösvirhe, alkuperäinen nimi Scotch egg tulee brittiläisestä William J. Scott & Sons -ruokalasta, joka yhden tarinan mukaan on keksinyt tämän ruokalajin. Ruokalajin synnystä on muitakin tarinoita, mutta ensimmäiset merkinnät löytyvät 1800-luvun alun keittokirjoista, joissa keitettyä kanamunaa ei peittänyt jauheliha vaan kalatahna. Lukuisissa muissakin ruokakulttuureissa esiintyy samantyyppinen murekeresepti, jonka sisällä on keitetty kanamuna.

Scotch egg  “skottilaiset “lihamurekekanamunat

  • 4 munaa
  • 200 g savupekonia

Mureke:

  • 300 g naudan jauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 1 pieni sipuli pienittynä
  • ½ dl korppujauhoa
  • Suolaa ja pippuria
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 dl amber ale -olutta

Seuraksi:

  • Salaattia tai perunamuusia

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Keitä munat löysiksi ja kuori ne varovasti.

Sekoita kulhossa jauhelihaan suola, pippuri, muna, mausteet ja sipulisilppu. Anna korppujauhon turvota vedessä 5 minuuttia ja sekoita se murekeseokseen. Jaa mureketaikina neljään osaan ja muotoile kustakin ohut pihvi. Laita muna jokaiselle pihville ja kääri mureketaikina munan ympärille, muotoile palloksi kostutetuin käsin. Kiedo pekoniviipaleet pallojen ympärille.

Pane murekepullat voideltuun uunivuokaan ja paista uunin keskitasolla 25-30 minuuttia, kunnes mureke on kypsää. Valele silloin tällöin rasvalla joka muodostuu vuokaan. Nauti rapean salaatin, tuhdin peunamuusin ja maukkaan brittityylisen bitterin tai paahteisen porterin kera.

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso myös:

Oluella maustettua Cornwallin piirasta pikkunälkään