Pyörällä olutta kohti! 

Pyöräily on oiva harrastus ja siihen voi helposti yhdistää olutta kun sen kohtuudella tekee. Olutpyöräily eli panimolta toiselle polkeminen on oma turismin lajinsa ainakin Belgiassa ja nyt myös Suomessa pyöräilyn yhdistäminen panimovisiitteihin on nousussa. Ja mikäpä onkaan parempaa kuin tukka kypärän alta hulmuten viilettää panimolta panimolle virkistävää olutta  välillä nauttien!

Oluen ja pyöräilyn yhdistäminen ei ole mikään uusi asia ja itse asiassa, eräs oluensukuinen juoma, mannereurooppalaisittain radler ja kansainvälisesti shandy onkin syntynyt 1920-luvun Saksassa pyöräilyn lomaan virkistys- ja janojuomaksi. Nyt pyöräily on elänyt renesanssiaan jo monta vuotta eikä sitä pelätä yhdistää myöskään olueen.

Yksi oluen ja pyöräilyn näkyvimpiä hahmoja Suomessa on JaskanKaljat -blogin Jaakko Matikainen, joka aloitti pyöräilyharrastuksensa osana polven kuntoutusta.

“Pyöräily on tuonut uutta sisältöä elämääni. Mielenkiintoista kyllä, pyöräily on saanut minut myös juomaan enemmän miedompia ja alkoholittomiakin oluita. Paras palautusjuoma onkin maultaan kevyt ja virkistävä matala-alkoholinen olut tai radler, joita tykkään sekoitella itse. Kannustankin kokeilemaan pyöräilyä, koska sen voi aloittaa todella matalalla kynnyksellä – tarvitset vain kypärän ja pyörän”, kertoo Matikainen.

Panimokierrosten ja oluen yhdistelyä on tehty myös Suomessa. Matikainen oli itse järjestämässä viime vuoden kesäkuussa ensimmäistä panimo & pyöräily -kierrosta yhdessä Olutpolkijat -seuran kanssa. Kiinnostus oli suurta ja loppujen lopuksi viitisenkymmentä oluen ja pyöräilyn ystävää polkivat ympäri Espoon panimoita. Tänä vuonna tapahtuma uusittiin sekä Espoossa että Turussa.

“Jos panimokierrokset tulevaisuudessakin kiinnostavat, niin kannattaa seurata JaskanKaljat -blogia minne tulossa tarkempaa infoa ajankohdista ja sisällöstä.”, vinkkaa Matikainen.

Espoossa voi olutpyöräillä muutenkin. Fat Lizard Brewing Co. -panimo järjestää kerran kuussa Bike 4 Beer -klubitapahtuman, jossa kuka vain saa tulla rentoon porukkaan mukaan viilettämään noin 15 kilometrin matkan ennen oluelle menoa. Hankkeen yhden puuhamiehen, panimon luovan johtajan Topi Kaireniuksen mukaan ajatus Bike 4 Beer -tapahtumasta lähti panimon toimitusjohtaja Jussi Arposalon omasta pyöräilyharrastuksesta ja siitä, että haluttiin hieman samanlaista yhteisöllistä liikuntatapahtumaa kuin edesmenneen helsinkiläisen BrewDog-baarin Mikkeller -juoksulenkit olivat.

“Ensimmäinen Bike 4 Beer -tapahtuma järjestettiin keväällä 2020 ja kiinnostusta on riittänyt siitä asti. Varsinkin korona-aikana pyörälenkit tarjosivat monelle mahdollisuuden kohdata muita ja viettää aikaa ryhmässä. Vuosi vuodelta olemme pidentäneet tapahtuman kestoa, tänä vuonna aloitimme jo huhtikuussa ja viimeinen pyörälenkki tehdään luultavasti lokakuussa. Nyt päätimme myös lyöttäytyä yhteen viikkiläisen CoolHeadin kanssa ja joka toinen lenkki lähteekin Fat Lizardilta ja joka toinen taas Viikistä. Panimo tarjoaa pyöräilijöille aina palautusoluen”, kertoo Kairenius.

Koko kesän pyöräilyn vetäjänä on toiminut ennen Fat Lizardilla ja nyt CoolHeadilla työskentelevä Samuli Viljanen, mutta Kairenius pyrkii itse olemaan joka kerta mukana, koska kokee pyöräilyn muutenkin lajikseen.

“Harvassa urheilulajissa pääsee nopeasti vaihtamaan maisemaa näin nopeasti. Pyöräily antaa vapauden tuntua ja samalla tulee kuntoiltua kuin itsestään”, summaa Kairenius. Seuraava Bike 4 Beer järjestetään 14.9.

Kauniit kelit kannattaakin hyödyntää pyöräillen. Helsingissä, Karjaan alueella ja monessakin muussa paikassa pyörän selässä pääsee nopeasti ja vaivattomasti panimon pihaan.

Jaskan pyöräilyolut: Itse tehty radler, Laitilan Kukko Vehnäolut ja sitruunalimonadi, puolet ja puolet

Topin pyöräilyolut: Fat Lizardin Ankle Slapper Ale

Olutpolkijat on matalankynnyksen pyöräilyseura, joka koostuu oluesta ja pyöräilystä kiinnostuneista pyöräilijöistä. Seuran tavoitteena on tarjota monipuolista pyöräilyä aina maantiepyöräilystä alamäki- sekä maastopyöräilyyn.  Liity mukaan: www.olutpolkijat.com  Olutpolkijat somessa Facebook ja Instagram: @olutpolkijat

Artikkeli on ilmestynyt Olutposti 2/23 lehdessä.

Teksti Anikó Lehtinen, kuvat Jaakko Matikainen

Katso myös:

Lähde pyörällä Olutmatkalle! Fiskars – Mathildedal – Kemiö