Suomen aidon siiderin tuottajille oma liitto

Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran rinnalle syntyi Lepaan jäsentapaamisessa Suomen aidon siiderin tuottajien liitto ry. Tuottajien oman järjestön ensisijaisena tavoitteena on edunvalvonta ja markkinointiyhteistyö.

Suomalaiset siiderituottajat perustivat Suomen aidon siiderin tuottajien liiton 4. joulukuuta 2021 Lepaalla. Liiton päätavoitteena on saavuttaa tasavertainen kohtelu kaikille alkoholin pientuottajille lain edessä, edistää yhteisiä markkinointitoimenpiteitä sekä tehdä yhteistyötä siiderin valmistuksessa tarvittavien laitteiden ja tarvikkeiden hankinnoissa.

Liiton jäseneksi voivat liittyä tuottajat, joilla on valmistuslupa ja kaupallista toimintaa. Mukaan otetaan siiderintekijät, jotka käyttävät kotimaisista omenoista puristettua mehua ja hyväksyvät ja käyttävät suomalaisen aidon siiderin määritelmää.

Perustamiskokouksessa liiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Richard Windischhofer Nude Ciderista ja varapuheenjohtajiksi Emmi Brownie Lepola Drinksista ja Mira Peltomäki Saaristo Siideristä. 

Suomen aidon siiderin tuottajien liiton perustajajäseniä ovat Richard Windischhofer, Nude Cider; Sami Vesterinen, Hallonmäen Siideripanimo; Johannes Vuorinen, Terissaari; Mira Peltomäki, Saaristo Siideri; Emmi ja Aaron Brownie, Lepola Drinks; Petri Halmetoja, Brinkhall Sparkling; Juho Nummi, Heisala Craft Drink Company ja Paula Achrén, Paulan Puutarha.

Tuottajat

Suomen aidon siiderin tuottajien liiton perustajajäseniä kuvassa, vasemmalta Johannes Vuorinen, Richard Windischhofer, Sami Vesterinen, Emmi Brownie, Aaron Brownie ja Mira Peltomäki.

Sertifikaatti liimana SASS:in ja tuottajien liiton välillä

Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran (SASS) puheenjohtaja Johannes Vuorinen luonnehti Lepaan tapaamista historialliseksi.

– Meillä oli ensi kertaa näin paljon tuottajia koolla. Tuottajajärjestön perustaminen oli agendalla, ja olemme erittäin tyytyväisiä, että se onnistui, Vuorinen kommentoi.

SASS:in perustajajäseniin lukeutuva Harri Ahola on tyytyväinen siihen, että aidon siiderin asema vahvistuu Suomessa, kun tuottajat muodostavat suomalaisen aidon siiderin tekijöiden yhteisön.

– On hyvä, että jatkossa suomalaisen aidon siiderin sertifioinnin hoitavat muut kuin siiderintekijät itse. Se, että on erikseen tuottajaliitto ja siideriharrastajien seura SASS selkiyttää tilannetta. Suomalaisen aidon siiderin määritelmä ja siihen perustuva sertifikaatti toimii liimana kahden järjestön välillä, Ahola toteaa.

Suomen aidon siiderin tuottajien liiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittu Richard Windischhofer toteaa, että siiderintekijöiden oli aika kasvaa aikuisiksi.

– Tuottajaorganisaation myötä itsenäistymme. Se on erittäin hyvä, ja oman liiton myötä voimme syventää tuottajayhteistyötä, Windischhofer toteaa.

 

Teksti ja kuva: Mariaana Nelimarkka