Suomen Paras Olut 2023 on Takatalo & Tompurin KASKI Mustakaura – tumma lager!

Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun voiton vei tänä vuonna Takatalo & Tompuri Breweryn KASKI Mustakaura 5,0 %. Tämä pehmeän paahteinen tumma lager vakuutti sekä suomalaiset että kansainväliset tuomarit kilpailun finaalissa. 

Suomen Paras Olut 2023 -voittaja Takatalo & Tompuri Brewery on Kymenlaaksossa, Virolahdella sijaitseva maatilapanimo, jonka oluessa käytettävä mallasohra ja kaura tulevat omilta pelloilta. Panimo on perheyritys ja sitä pyörittävät Mikko ja Marjo Suur-Uski. Oluiden Kaski-nimi tulee kaskeamisesta, jolla ennen on saatu maaperästä ravinteikas viljelyä varten. Panimon lisäksi Takatalo & Tompurin yhteydessä toimii ravintola ja tilaisuuksiin varattava erillinen tila.

Kilpailun sarjavoittajina on Takatalo & Tompuri Breweryn lisäksi panimoita ympäri maata: Etko Brewing Helsingistä, Olarin Panimo, Salama Brewing ja Fat Lizard Brewing Co. Espoosta, Vanhan Porvoon Panimo, Tornion Panimo, Panimoyhtiö TuJu Lappeenrannasta, Kakola Brewing Turusta, Lammin Sahti, Hailuodon Panimo, Mallaskuun Panimo Lapualta ja Sinebrychoff Keravalta. Erikoismaininnan saa myös eniten pisteitä saanut gluteeniton olut, joka tänä vuonna on espoolaisen Tired Uncle Brewingin Prost! For Uncles.  Valinta on tehty niiden oluiden joukosta, jotka panimot ovat ilmoittaneet glueenittomiksi kilpailussa.  Sarjavoittajat (max. 5,5 %) ovat kootusti saatavilla S-ryhmän tietyissä pisteissä ympäri Suomen.

 

Kilpailusarjoja on 15. Osallistujamäärältään suurimmat kilpailusarjat ovat vaalea lager, IPA ja hapanolut -sarjat. Kilpailuun ilmoitetusta 53 panimon 450 oluesta valittiin yli viisikymmenpäisen tuomariston arvioimana kilpasarjojen voittajat ja näistä kansainvälisen finaalituomariston avulla Suomen Paras Olut 2023. Lisäksi kilpailun pääyhteiskumppani Viking Malt palkitsi erikseen tumma- ja keskitumma ale sekä stout ja portteri -sarjojen sijoitukset.

Suomen Paras Olut -kilpailussa pyritään objektiivisuuteen: ”Kilpailussa kaikki oluet ovat samalla viivalla, koska ne arvioidaan täysin sokkona”, kertoo kilpailujohtaja, Olutliiton Anikó Lehtinen. ”Emme julkaise osallistuvien panimoiden nimiä kisassa, ettei tuomareillamme ole ennakko-oletuksia kilpailuoluista. Näin vain oluen maku ratkaisee. Tuomarimme edustavat laajasti suomalaista olutmakua: mukana on niin harrastajia, ravintola- ja kaupan alaa, olutmediaa kuin harrastustaan aloittelevia oluenystäviä. Tuomariksi haetaan ja jokaisen täytyy suorittaa tuomarikoulutus ennen kisaa.”

Suomen Paras Olut -kilpailu pidettiin Perho Liiketalousopiston tiloissa kesäkuun alussa. Päätuomarina toimi kokenut oluttoimittaja ja -tuomari Jussi Rokka ja kisamestarina pitkän linjan ravintola-ammattilainen Veera Savolainen.  Finaalituomariston puheenjohtajana toimi European Beer Consumers’ Unionin puheenjohtaja André Brunnsberg, ja sen jäseninä Viking Maltin panimomestari Raimo Koljonen, Olutliiton varapuheenjohtaja Milja Seppälä, olutkirjoittaja ja BJCP-sertifioitu oluttuomari Jouni Koskinen, Suomen Olutseuran varapuheenjohtaja Johanna Siik, toimittaja Mariaana Nelimarkka sekä kansainväliset tuomarit Thorsten Sander, Artur Napiórkowski, Marek Kamiński ja Michael Schmitt. He arvioivat kaikki 15 sarjavoittajaa ja valitsivat niistä Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun voittajan.

“Tuomaristo hoiti työnsä aikaisempien vuosien tapaan huolella ja asiallisen ammattitaitoisesti. Kilpailun oluiden tasokkuudesta kertoo se, että sarjojen parhaita valittaessa tuomaripöydissä käytiin hyvinkin perusteellisia keskusteluja. Kova taso teki finaalituomaristonkin tehtävästä vaativan: sarjavoittajien vahvuuksia saatiin pähkäillä useammasta näkökulmasta ennen kuin vuoden 2023 Suomen Paras Olut oli selvillä”, kommentoi päätuomari Jussi Rokka kilpailun kulkua.

Suomen Paras Olut on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot. Se on avoin kaikille Suomessa valmistetuille, säännöllisessä myynnissä oleville oluille. Kilpailun tavoitteena on ohjata kuluttajia valitsemaan ja maistamaan erilaisia oluita, parantaa suomalaisen oluen asemaa ja antaa panimoille mahdollisuuden esitellä oluitaan suurelle yleisölle.  Suomen Paras Olut -kilpailua järjestää Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Kilpailun käytännön järjestelyistä vastaa Olutliitto. Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kattojärjestön eli Euroopan Oluenkuluttajien liiton – European Beer Consumers’ Unionin (EBCU) hyväksymistä kilpailuista. Olutposti on kilpailun mediakumppani.

Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun voittajat:

Suomen Paras Olut 2023: KASKI Mustakaura 5,0 t%, Takatalo ja Tompuri Brewery

Sarjojen voittajat:

Kansainvälinen vaalea lager: Pumpattava barbaari, 5,0 %, Münich Helles, Panimoyhtiö TuJu

Pils: Barley Grind, 5,3 %, saksalainen pils, Olarin Panimo

Muu vaalea lager: 1873 Hunaja-bock, 7,3 %, Helles Bock, Tornion Panimo

Tumma tai värillinen lager: KASKI Mustakaura, 5,0 %, schwarzbier, Takatalo & Tompuri Brewery

Vaalea tai keskitumma ale: Lammin Sahti, 7,5 %, sahti, Lammin Sahti

APA ja Sessio IPA: Borgå Hazy Session IPA, 4,3 %, sessio IPA, Vanhan Porvoon panimo

NEIPA: Neon Beast, 6,0 %, samea IPA, Salama Brewing

IPA: Splitty Westy West Coast DIPA, 8,0 %, amerikkalainen IPA, Fat Lizard Brewing Company

Stout ja portteri: Lauha, 9,0 %, imperial stout, Kakola Brewing Company

Vehnäolut: Vehnä, 4,7 %, vehnäolut, Hailuodon Panimo

Maustamattomat ja maustetut hapanoluet: Vanilla Ducks, 5,0 %, maustettu hapanolut, Etko

Maustetut oluet: Pumpkin Ale, 8,0 %, syysolut, Mallaskuun Panimo

Kypsytetyt oluet: DBA Big Momma 10,4 %, tynnyrikypsytetty olut, Olarin Panimo

Alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet: Crisp Lager, 0,0 %, alkoholiton olut, Sinebrychoff

Muut oluet: KASKI Mustasavu, 4,6 %, savuolut, Takatalo & Tompuri Brewery

KUNNIAMAININTA: Paras gluteeniton olut 2023: Prost! for Uncles 5,5 t%, saksalainen vaalea Export-olut, Tired Uncle Brewing

Kuvat ja lähde: Olutliitto

Katso Suomen Paras Olut 2023 -finalistit