mainos
mainos

Tuomas Markkula tuntee oluttrendit

Kesän oluttrendeissä korostuvat ääripäät, uskoo yli 20 vuoden ajan pienpanimoalaa ja oluttrendejä seurannut Malmgårdin Panimon Tuomas Markkula.

Markkula näkee kesän suosikkioluissa kaksi päätrendiä, jotka ovat ääripäitä toisillensa.

– Hapanoluiden suosio kasvaa edelleen. Erityisesti helpommat hedelmä- ja marjasekoitukset toimivat ensioluina monille perinteisemmän oluen makua vierastaville, siideriin ja viiniin tottuneille kuluttajille. Samoin harvinaisemmat IPA:n alatyylit, kuten miedommin katkeroidut ja mehuisammat Juicy ja Haze IPA:t sekä NEIPA:t jatkavat yleistymistään, ison osan Suomen pienpanimoväestä kouluttanut Markkula sanoo.

tuomas markkula

Hapanoluiden ostajakunta on laajentunut huomattavasti, ja esimerkiksi Malmgårdin Panimon kokoiselle pienpanimolle kuningatar- ja mandariinihapanoluet ovat jo volyymiltaan kärkipään tuotteita pullo-oluiden puolella.

Toisaalta monet olutharrastajat kaipaavat Markkulan mukaan jo perinteisempiä makumaailmoja, kuten voimakkaammin katkeroituja ja maltaisia IPA-oluita tai laadukkaita pilsejä ja lagereita.

– Paluu laadukkaiden perusmakujen ääreen kiinnostaa selvästi osaa olutharrastajista. Esimerkiksi Malmgårdin Panimolla palaamme oluen valmistuksen juurille käyttämällä uudessa Proto-sarjan #23 tupla-IPA:ssamme Einkorn-viljalajiketta Malmgårdin pelloilta. Kyseistä yksijyvävehnää ei ole viljelty tai käytetty oluenvalmistukseen Suomessa tuhansiin vuosiin, Markkula kertoo.

Toinen Malmgårdin Panimon voimakkaista uutuuksista on Alkon tilausvalikoimaan kausituotteena saapunut, savuisissa viskitynnyreissä kypsytetty Islay Stout.

Hapanoluet mukaan piknik-koreihin

Markkulan mukaan trendaavista hapanoluista löytyy runsaasti makuja, jotka sopivat erinomaisesti yhteen kesäisten ruokien kanssa – joko makupareina tai ruuanvalmistuksen raaka-aineina.

– Kesän piknik-kattauksissa nähdään erilaisia sour- eli hapanoluita kuohuviinien tai viinien tilalla, ja yhä enemmän eri oluttyyppien ja ruokien yhdistämistä – muutenkin kuin lagerin ja grillimakkaran osalta, Markkula sanoo.

Malmgårdin Panimo on kehittänyt yhteistyössä Taste of Nikinmaki -ruokablogin kirjoittajan Henri Heinosen kanssa ruokareseptejä, jotka sopivat yhteen erilaisten olutlaatujen kanssa. Kokkina toimiva Heinonen on kehittänyt muun muassa kesäisen jälkiruokareseptin, jossa yhdistyvät jugurttipannacotta, valkosuklaa-suolakinuski ganache ja granita, jonka valmistuksessa on hyödynnetty marjaista sour-olutta.

Marinoiduista portobellosienistä rakennettu kasvis hot dog on suunniteltu nautittavaksi yhdessä hedelmäisen mandariini-sourin kanssa. Spelttilagerilla marinoitu grillattu possunniska on puolestaan kokeilemisen arvoinen jokaiselle grillatun lihan ystävälle. Myös viime vuosina suosiotaan kasvattaneet IPA:n alatyylit soveltuvat erinomaisesti kesäruokien kyytipojaksi – esimerkkinä mangosalsalla ryyditetty nacholautanen, jonka makuja voi täydentää speltti-IPA:lla.

Malmgårdin panimon ruokakattaus

Malmgårdin panimon tiedote.

Lue Olutposti-lehti 2/2020 nyt ilmaiseksi verkosta!