Uusia IPA-oluita espoolaiselta Fat Lizardilta

Espoolainen Fat Lizard Brewing tuo markkinoille maaliskuussa kaksi päivittäistavarakauppavahvuista IPA-olutta. Napa California edustaa Fat Lizardille tyypillistä West Coast -suuntaa, ja toinen uutuus – Comet Watch – on malliesimerkki lagerin ja ipan yhdistävästä Cold IPA -tyylistä.

Fat Lizardin luova johtaja Topi Kairenius kertoo uuden, West Coast -henkisen IPAn synnystä:

-Panimon perustamisesta lähtien pintansa pitänyt 101 California Pale Ale kaipasi rinnalleen reippaammin humaloidun maisteluparin, joten tuotantotiimimme lähti luomaan Napa Californian reseptiä niistä lähtökohdista.

-Oluena 101 on panimomme ensimmäinen resepti, ja jonkinlaisessa uusklassikon maineessa. Napa Californiasta ei odoteta yhtään vähempää, se on nykyisten prosenttirajojen puitteissa markettien amerikkalaisin IPA suoraan Suomen Kaliforniasta, Espoosta, Kairenius jatkaa.

Cold IPA-oluita on ilmestynyt viime aikoina Suomenkin markkinoille. Tämä tyyli on viileässä, lager-oluen tapaan pitkään kypsynyt IPA, toisin kuin yleensä ale-oluet, jotka käytetään nopeammin ja korkeammissa lämpötiloissa.

-Cold IPA -tyylissä oluen raikkaus puraisee aivan eri tavoin kuin tavanomaisissa IPA-oluissa. Voisi sanoa, että lager- ja IPA-maailmojen parhaat puolet kohtaavat Comet Watchissa. Lagerin juotavuus pysyy, mutta IPA:n aromimaailma tuntuu silti, Fat Lizardin laatupäällikkö ja head brewer Greta Mäkinen sanoo.

NAPA CALIFORNIA IPA

Alk.til-% 5,5%  / IBU 70  / Humalat: Chinook, El Dorado, Simcoe, Ahtanum / Gluteeniton

Comet Watch Cold IPA

Alk.til-% 5,5%  / IBU 44  / Humalat: Comet, Talus, SimcoeGluteeniton

Fat Lizardin kevätvalikoimaa täydentää myös jokavuotinen pääsiäisolut, kärsimyshedelmällä maustettu Jesus Lizard Passion IPA, joka saapuu kauppoihin niin ikään maaliskuussa, pääsiäiskauden korvilla.

Lähde ja kuvat: Fat Lizard Brewing Co.

Katso myös:

Kotipanijasta ammattilaiseksi: Greta Mäkinen / Fat Lizard Brewing