Viikon cocktail: Matias Pietarisen Green Swizzle

Harvemmalle absintti on tuttu cocktaileissa. Baarimestari Matias Pietarinen vinkkaa, miten tätä Sveitsissä keksittyä tislettä voi käyttää juomasekoituksissa.

Baarimestari Matias Pietarinen:

”Absintti on nykyään varsin epätavallinen raaka-aine cocktaileissa, joskin se on monenkin klassikko cocktailin selkäranka kuten Sazerac, Death in the Afternoon & Corpse Reviver No.2. Yleensä absinttia ei käytetä juomasekoituksessa pääalkoholina, vaan sen käyttötarkoitus on tuomaan cocktailiin syvyyttä tai aromikkuutta. Poikkeuksia toki löytyy, kuten Absinthe Frappé, jossa absintti on pääroolissa.

Kuten moni vanha alkoholi, niin absinttikin on alkujaan kehitetty lääkkeeksi ennen kuin siitä on tullut nautintoaine. Kyseisen alkoholin pääpiirteisiin kuuluu vaaleanvihertävä olemus, sekä se että siinä on käytetty koiruohoa, anista, fenkolia mausteena. Absintti on ollut kielletty monissa maissa ja osaltaan sen kieltäminen on vaikuttanut sen tunnettavuuteen ja käyttöön cocktailin raaka-aineena.

Pohtiessani minkä juomasekoituksen valitsisin, niin mieleeni muistui Green Swizzle- cocktail, tuo karibialainen unohdettu helmi, jossa vaalea rommi, absintti, barbadoslainen Falernum-makusiirappi ja tuore lime kohtaavat. Jäämurskalla tarjoiltava juomasekoitus on hedelmäinen ja runsas vaalean rommin myötä, aromaattinen absintin, sopivan mausteinen ja makea falernumin-siirapin ansiosta. Alkuperäisesti cocktail valmistettiin ”swizzle”tikun avulla, jota käsien välissä pyörittämällä sekoitettiin raaka-aineet keskenään ja saatiin aikaansa se, että cocktail viileni. Jos haluat tehdä saman efektin, voit myös käyttää cocktailin valmistamiseen baarilusikkaa tai pitkävartista lusikkaa, mutta pidä huoli siitä, että valmistusprosessin aikana juoma viilenee kunnolla ja saa tarpeeksi sulavettä.”

Green Swizzle

  • 4 cl vaalea rommi
  • 0,5 cl absintti
  • 2 cl tuorepuristettua limemehua
  • 2,5 cl Falernum –siirappia (lime ja manteli)

Valmistustapa: Swizzle tai rakentamalla

Lasi: Highball/Collins

Koriste: Tuore minttutupsu

Katso myös:

Kokeile IPA-olutta cocktailin tekoon – The Cos Bro