Viikon olut ja ruoka -pari: Kolmen suklaan kakku ja hapanoluthunajaviikunat

Rakasta oluella ja ruualla! Suklaa on lemmenruuista tunnetuin ja sitähän pidetään jopa rakkauden korvikkeena. Tässä kakussa suklaata on jopa kolme eri lajia, joten rakkautta riittää. Suuhun sulavan jälkiruuan kanssa tarjotaan suun täyttäviä, tuhteja oluita kuten paahteisten siirappista imperial stouttia tai lämmittävää barley wineä.

Suklaassa mielihyvän tunnetta aikaansaavaa serotoniinia tulee kaakaohedelmien sisältä löytyvistä kaakaopavuista. Hapanoluella ja hunajalla silattuihin viikunoihin taas yhdistetään rakkaus, hedelmällisyys ja viriliteetti. Viikuna on ollut rakkausruoka jo kauan, ja niiden sanotaan kasvaneen Edenin puutarhassa.

Kolmen suklaan kakku

  • 100 g tummaa suklaata
  • 100 g maitosuklaata
  • 200 g voita
  • 4 kanamunaa
  • 3 dl palmu/ruokosokeria
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1/2 dl tuhtia portteria

Koristeluun

  • 20 g (pari palaa) maitosuklaata
  • 20 g (pari palaa) valkosuklaata
  • syötäviä kukkia

Hapanoluthunajaviikunat

  • noin 6 tuoretta tai kuivattua viikunaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 dl marjalla maustettua hapanolutta
  • vaniljatanko

Laita leivinpaperia irtopohjavuokaan niin että leivinpaperi tulee reilusti yli. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Vaahdota sokerit ja kananmunat, lisää voi norona koko ajan. Siivilöi sekoittaen perunajauho ja lisää olut. Kaada vuokaan. paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 15-25 minuuttia, kunnes kakku on keskeltä ihan vähän tutiseva (joutuu vähän kyttäämään). Malta jäähdyttää kunnolla. Sulata koristesuklaat kulhossa mikrossa tai vesihauteessa. Koristele kakku sulalla suklaalla ja sirottelu syötäviä kukkia päälle.

Leikkaa viikunat lohkoiksi. Lämmitä olut ja hunaja kiehuvaksi. Laita viikunalohkot liemeen noin viideksi-kymmeneksi minuutiksi lepäilemään. Tarjoa suklaakakku viikunoiden kanssa.

Juomaksi tuhti imperial stout, barley wine tai hedelmäinen, tynnyrikypsytetty flanders ale.

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso myös:

Olutreissu: Järjestä olut ja rakkausruoka –tasting!