Ensimmäiset aidon siiderin sertifikaatit myönnetty

Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran työ on päässyt käyntiin. Kun viime syksyn sadosta valmistuvat siiderit tulevat myyntiin, on edelläkävijöillä sertifikaatti.

Suomalainen aito siideri -sertifikaatti todistaa, että siideri on tehty 100 % pastöroimattomasta suomalaisesta omenamehusta, johon ei ole lisätty vettä. Määritelmä sulkee pois tiivisteen käytön. Määritelmä mahdollistaa joitakin käsittelyjä, mutta edellyttää avoimuutta merkinnöissä.

Miksi sertifikaatti?

Suomalainen aito siideri -nimi auttaa kuluttajia arvioimaan siiderin suomalaisuutta ja aitoutta. Termin avulla on tarkoitus ohjeistaa valmistustapa niin harrastajille kuin kaupallisille tuottajille sekä vakiinnuttaa se. Kaiken taustalla on suomalaisen raaka-aineen ominaispiirteiden säilyttäminen ja esilletuonti.

Kuluttajalle näkyy ensisijassa sertifiointi ”Suomalainen aito siideri”. Siihen voi liittyä täydentäviä merkintöjä: Käsittelemätön suomalainen aito siideri tai Maustettu suomalainen aito siideri.

Sertifikaattia käyttävän siiderin etiketissä tai valmistajan nettisivuilla on oltava maininnat, mikäli siideri on suodatettu, hiilihapotettu tai makeutettu.

Ensimmäiset sertifikaatit kolmelle valmistajalle

Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran hallitus on myöntänyt ensimmäiset suomalaisen aidon siiderin sertifikaatit Paulan Puutarhan, Kuura Ciderin ja Panimoinen & Lemmes -yhtiön siidereille.

Sertifikaatit saavat angelniemeläisen Paulan Puutarhan Luotsi, Pläkä ja Reimari, lepaalaisen Panimoinen & Lemmes -yhtiön Hämeen Hitain 2016 ja Tärviö 2016 sekä fiskarsilaisen— Kuura Ciderin Siideri 16, Kuura Cuveé 15 ja ainoana käsittelemättömänä siiderinä Kuura Real 16.

Sertifikaattia omalle aidolle siiderilleen voi hakea Suomalaisen Aidon Siiderin Seuralta. Määritelmän mukaisen sertifikaatin myöntää SASS:n hallitus vapaamuotoisen hakemuksen perusteella.

Lähtökohta: luonnollinen suomalainen omenamehu

Aidon siiderin valmistusaine on suomalaisista omenoista puristettu mehu ilman lisättyä vettä, pastörointia tai mehutiivistettä. Mehupitoisuuden on oltava 100 prosenttia, paitsi poikkeustapauksissa prosessiin liittyen minimissään 95 prosenttia.

Kiellettyä on veden tai muun nesteen lisäys (paitsi suomalaisen omenamehun), pastörointi ennen käymistä ja kaikenlaisen mehutiivisteen käyttö.

Kotimainen omenamehu käytetään spontaanisti tai jalostetulla hiivalla perinteisillä tavoilla joko kerralla loppuun tai keskeyttämällä se sovituilla tavoilla. Hiivaravinteet ovat sallittuja. Alkoholipitoisuuden tulee ylittää 2,8 tilavuusprosenttia.

Sertifikaatin voi saada, mikäli käyminen on keskeytetty kemiallisesti tai mekaanisesti. Käytetystä menetelmästä täytyy olla merkintä (rikki, kaliumsorbaatti tai suodattaminen, sentrifugi tai pastörointi). Käymisen keskeyttäminen muilla tavoilla on kiellettyä.

Kaikenlaisten lisäaineiden käyttöä tulisi välttää, mutta prosessin vakauden ylläpitämiseksi niiden käyttö on osin mahdollista. Omenamehun ominaisuuksia ei tulisi liiallisesti muokata. Rikkiä saa käyttää ennen käymistä halutun käymistavan aikaansaamiseksi sekä prosessin aikana tuoreuden varmistamiseksi lopputuotteessa. Käyttö tulisi pitää vähäisenä; laki määrittelee käytön ylärajat.

Sallittua on myös malolaktinen käyminen joko spontaanisti tai lisätyllä maitohappobakteerikannalla. Sokerin lisääminen vähäisissä määrin on sallittua, jos sokeripitoisuus satovuoden omenoissa on tyypillistä alhaisempi. Max sokerilisäys 1 % potentiaalista alkoholin tilavuusprosenttia. Myös hiivaravinteet ehjän käymisen varmistamiseksi, entsyymit sekä keeving-prosessin vaatima kalsium-lisäys ovat sallittuja.

Kiellettyä on happojen lisäys tai poisto kemiallisesti, samoin sokerin lisäys yli laissa määritellyn siiderin alk % vol -rajan. Kiellettyjä ovat myös väriaineet ja aromilisät kaikissa muodoissaan sekä muut kemialliset muokkaukset kuin yllä mainitut.

Kypsytyksen ja astioinnin osalta siideristi saa melko vapaat kädet. Tuotteen liiallista muokkausta on kuitenkin vältettävä. Kiellettyä on lähinnä jälkimakeutus käymättömillä makeutusaineilla.

Tarjoilun yhteydessä tuotteen ominaisuudet eivät saa oleellisesti muuttua esimerkiksi keinotekoisesti hiilihappoa lisäämällä tai makeuttamalla.

Käsittelemätön aito siideri

Lisäluokkien tarkoitus on mahdollistaa täsmentävä tuotekuvaus, jolla kuluttajan on helpompi saada ymmärrys tuotteesta. Luokan nimeä voi käyttää aidon siiderin yhteydessä. Luokan perusvaatimukset ovat samat kuin suomalaisessa aidossa siiderissä.

Käsittelemätön aito siideri on spontaanikäynyt kuivaksi, ellei käyminen ole luonnollisesti pysähtynyt. Luokista tiukin ja samalla eniten alkuperäistä raaka-ainetta heijastava.

Sallittua on sulfiitin lisäys hyvin vähäisissä määrin (max 50ppm kokonaisrikki).

Kiellettyä on kaikki muu käsittely: ei suodatusta, keinotekoista hiilihapotusta, sokerilisäyksiä, hiivausta, ravitsemista, entsyymikäsittelyä, käymistä paineastiassa. Kyseessä on äärimmilleen viety natural-siideri.

Maustettu aito siideri

— Tässä luokassa suomalaiseen aitoon siideriin on haettu vivahteita muista raaka-aineista.

Maustamiseen on sallittua käyttää aitoja suomalaisia luonnonraaka-aineita. Niiden osuus voi olla korkeintaan 10 prosenttia juoman lopullisesta tilavuudesta.

Lisätty aine ja sen alkuperä tulee esittää selkeästi. Raaka-aine voi olla luonnonraaka-aineista tiivistettyä ja sisältää käymättömiä sokereita.

Muista kuin luonnonraaka-aineista tehdyt tiivisteet tai uutteet ovat kiellettyjä.