Hau hau – olutta koirille

Ihmisten olutta ei missään nimessä pidä antaa koirille, sillä sekä alkoholi että humala ovat ihmisen parhaalle ystävälle myrkyllisiä, mutta onneksi nykyään tähänkin suureen ongelmaan on ratkaisu: koiraolut.

Leipäjuusto, Olutpostin studiopäällikkö

Leipäjuusto, Olutpostin studiopäällikkö

Koiraolut ei teknisesti ottaen ole olutta, sillä niitä ei yleensä valmisteta käymisteitse, eikä niissä tietenkään ole sitä humalaa mukana. Ne ovat myös luonnollisesti täysin alkoholittomia. Maltaan ja lihan, kalan tai kanan lisäksi koiraoluissa käytetään myös vihanneksia kuten porkkanaa, bataattia ja maissia, sekä yrttejä kuten minttua, basilikaa ja fenkolia. Myös hedelmiä ja koirille turvallisia pähkinöitä saatetaan käyttää.

Kesäisen viilennyksen lisäksi koiraolutta voi käyttää nappuloiden pehmentämiseen, varsinkin jos koira on vähän nirso syömään niitä muuten. Koiraoluet ovat kuitenkin herkkuja, eivät ateriankorvikkeita, joten niitä ei suositella tarjottavan enempää kuin yhden päivässä.

Koiraoluissa käytettävä mallas sisältää runsaasti B-vitamiinia, joka on hyväksi turkille ja hampaille, ja esimerkiksi porkkanasta koira saa A-vitamiinia ja kaliumia. Minttu taas takaa koiralle kaksijalkaista juomaseuraansa raikkaamman aamuhengityksen.

Maailmalla valmistetaan myös koirasiideriä, mutta koiralonkero on ilmeisesti toistaiseksi täyttämätön markkinarako.

Kotimaassa Alahovin Viinitila Kortejoella valmistaa Vuppe-koiraolutta ja myös ainakin belgialaista Snufflea on Suomessa saatavilla. Molemmista on eri makuversioita. Koiraoluita löytyy myös joistakin koiraystävällisistä baareista ja hyvinvaruistetuista eläinkaupoista. Seuraavan kerran kun viet olutherkkuja tuliaisiksi vierailulle, älä siis unohda isäntäperheen karvaisia jäseniä!

Katso videolta Olutpostin arvovaltaisten koirapanelistien mielipiteet Vuppe-oluiden eri makuvaihtoehdoista!

Kotikoiraolutresepti

Koiraolutta voi tehdä myös kotona kotipanemisen sivutuotteena.

Ainekset:
– 6 dl kanalientä (alla)

– 3 dl laihaa vierrettä (alla)
– Porkkana

– Tuoretta minttua

Kanaliemi
Laita kokonaisen broilerin tai kanankoipien luut, nahka ja muut syömättä jääneet palat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että ne peittyvät. Keitä tunti keskilämmöllä kannen alla ja siivilöi toiseen astiaan. Muista, että jos nahkoissa tai muualla on esimerkiksi tulista kastiketta tai mausteita, jotka eivät sovi koiralle, niitä ei voi käyttää. Jos et tee koiraolutta heti, kanalientä voi säilöä pakkaseen.

Vierre
Sopivaa vierrettä saat oluen panemisen jälkeen huuhtelemalla mäskin ylimääräisellä vesiannoksella, sillä mäskäyksen jälkeen mäskissä ei ole enää liikaa sokeria. Vierrettä voi myös kerätä esimerkiksi pakastepulloon ja säilyttää pakkasessa.

Ohje
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Jätä yön yli jääkaappiin ja aamulla poista rasva pinnalta. Sen jälkeen koiraoluet voi pullottaa ja koristella koira-aiheisella etiketillä.

Teksti ja kuvat: Harri Soinila

Artikkeli on julkaistu 1/23 Olutposti -lehdessä.

Katso myös:

Tein itse ja säästin – säästä kotiolutharrastuksessa