Himabisse -kotiolutkilpailun voitto meni kuusenkerkkäoluelle

Kotioluentekijöille suunnatussa Himabisse -kilpailussa oli jälleen runsas osallistujamäärä ja kilpailussa nähtiin korkealaatuisia kotioluita monipuolisesti eri oluttyyleistä. Tämä espoolaisen Fat Lizard -panimon ja olutravintola Brewdog Helsingin järjestämä kilpailu käytiin nyt neljättä kertaa.

Himabisse-kilpailussa oluet arvioitiin mauttain. Kilpailijat olivat saaneet itse määritellä oluen maun ja ilmoittaa tuotoksensa joko raikas-, humalainen- tai intensiivinen- makukategoriaan. Oli ilahduttavaa nähdä miten ennakkoluulottamasti osallistujat olivat itse miettineet oluden aromimaailman riippumatta perinteisistä makukäsityksistä; raikkaissa nähtiin sekä kevyitä paahteisia oluita kuin intensiivisissä vaaleita, mutta tuhteja IPA-oluita. Kilpailuun osallistuneita oluita oli runsaslukuisesti, yli sata erilaista.

Brewdog Helsingin Rasmus Suikki maistamassa kilpailuoluita.

Kotiolutkilpailun tuomareina oli niin panimon väkeä, mediaa, ravintolan olutammatilaisia kuin oluen kuluttajiakin. Kilpailun päätuomarina toimi Brewdog -panimon panimotoiminnasta vastaava Jason Pond, joka kuvaili kilpailuoluita laadultaan korkeiksi ja mauiltaan mielenkiintoiksi. – On mukava huomata, miten paljon aikaa ja vaivaa kotioluentekijät ovat oluisiinsa panneet. Makuja oli monenlaisia, mutta yhteistä oli niihin pantu intohimo, mikä näkyi ja maistui oluissa, kommentoi Pond.

Tuomariston jäsenet Brewdogin Jason Pond, Fat Lizardin Tuomas Koskipää ja Brewdog Helsingin Tomi Niskanen oluiden arviointia odottamassa.

Tuomaroinnissa mukana ollut kotioluentekijä Janne Koskenniemi piti kilpailutuomarointia mielenkiintoisena ja hauskana tehtävänä. – Olin ensimmäistä kertaa tuomaroimassa kotiolutkilpailua ja oli itsekin kotioluentekijänä mielenkiintoista nähdä millaisia raaka-aineita kotioluentekijät käyttävät ja millaisia oluttyylejä kotona syntyy. Pääsin tuomaroimaan oluita alan ammattilaisten kanssa ja näin mitä ominaisuuksia he arvostavat oluessa. Opin paljon myös virhemauista ja tätä tietoa voin käyttää omia oluita tehdessä. Tuomaroinnin perusteella voin sanoa, että Suomessa on erittäin korkea kotioluen taso, monet oluet olivat yhtä hyviä ellei parempiakin laadultaan kuin kaupasta ostetut. Ymmärsin myös, että kotiolutkilpailuun osallistuessa kannattaa hioa oma resepti ajatuksella loppuun asti, silloin on mahdollisuus voittaa, kertoo Koskenniemi.

Tämän vuoden Himabisse-kilpailun voitti Saramäen panimo -nimisen kotiolutryhmän gruit-olut, jossa humalan asemasta oli käytetty kuusenkerkkää kuivahumaloinnissa. Kyseessä oli kauniin tasapainoinen olut, joka oli moniulotteinen, mutta samalla helposti juotava. Voittajat pääsevät matkalle Skotlantiin katsomaan Brewdogin panimoa ja voittajaolut pannaan kaupallisesti Fat Lizardin panimolla tämän vuoden aikana. – Pääsemme metsäreissulle, totesi palkintojenjakotilaisuudessa Fat Lizardin Tuomas Koskipää, sillä kuusenkerkkää menee olueen aika lailla.

Saramäen panimo ja Himabisse-kilpailun voittajaolut Kerkkä G.

Palkintojenjakotilaisuudessa Brewdog Helsingissä maistettin myös viime vuoden Himabisse-voittaja, joka oli aprikoosilla maustettu, brettahiivalla hapatettu olut.

Himabisse -voittaja Apri Sour ensimaistossa.

Kuuntele TÄSTÄ Fat Lizard -panimon Heikki Ylisen haastattelu kilpailun synnystä ja kehityksestä. Haastattelussa sivutaan myös Ylisen omaa kotiolutmenneisyyttä sekä kilpailun tulevaisuutta.

Kilpailun järjestävää tahoa, Fa Lizardin Heikki Ylinen ja tuomari, Brewdogin Jason Pond.

Himabisse 2019 -tulokset:

 • Koko kilpailun voittaja: KerkkäG tekijänä Saramäen panimo
 • Paras väri: Herukka Pale tekijänä Sonicu
 • Paras taiteellinen: Ménage à Brux Trois tekijänä Wooden Pickle Brewin
 • Paras chili-bisse: Ever So Bloody, Mary tekijänä Trivial Brew
 • Paras tekninen: Savuna ilmaan tekijänä Miehelän Pano
 • Paras etiketti: Putin’s Darkest Secret tekijänä Bonanza Brewing
 • Raikkaat -sarja:
 • Voittaja: KerkkäG tekijänä saramäen panimo
 • Perintöprinsessa: Grand Noel tekijänä Oluttoveri
 • Perintöprinsessa: Savuna ilmaan tekijänä Miehelän Pano
 • Humalaiset -sarja
 • Voittaja: Ménage à Brux Trois tekijänä Wooden Pickle Brewin
 • Perintöprinsessa: Mango Unchained Reloaded tekijänä Thirst Aid Brewin
 • Perintöprinsessa: Army of Dankness tekijänä Ogelin Panimo
 • Intensiiviset -sarja
 • Voittaja: Tynnyrivirka tekijänä Panimo Duun
 • Perintöprinsessa: Putin’s Darkest Secret tekijänä Bonanza Brewing Hk
 • Perintöprinsessa: Brett’a’Bomber tekijänä Kumpulan kotipanopaja

Kirjoittaja oli yksi tuomareista Himabisse-kilpailussa.