Himabisse -kotiolutkisan voitto Hallabrew:lle Joensuuhun

Fat Lizard Brewing Co:n järjestämässä Himabisse- kotiolutkisassa kruunattiin tänä vuonna joensuulaisen Jani Hietalan eli Hallabrew:n lakritsanjuurella maustettu Peto Black IPA koko kisan voittajaksi. Kilpailussa valittiin myös voittajat makukategorioissa raikas, humalainen, intensiivinen ja taide sekä annettiin muutama kunniamaininta.

Himabisse-kilpailua on järjestetty nyt kahdeksan kertaa ja kilpailun suosio on kasvanut yhdessä kotiolutharrastuksen kanssa. Ensimmäisen kerran kilpailu on pidetty jo edesmenneessä Brewdog -baarissa Helsingissä.  Tänä vuonna Himabisse-kilpailuun lähetettiin yli 160 erilaista olutta 81 kotipanijan toimesta ympäri Suomen ja kisa onkin vakiintunut Olutliiton Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun jälkeen suurimmaksi kotiolutkilpailuksi Suomessa.

Viivi Vallius tuomaroi

 

Himabissen vakituisina tuomareina ovat jo vuosia toimineet Fat Lizardin perustajat Heikki Ylinen ja kilpailun visuaalista linjaa tuomaroiva Topi Kairenius. Lisäksi kilpailussa nähdään vuosittain vaihteleva määrä erilaisia oluen ammattilaisia, kuten naapuripanimoiden oluentekijöitä, olutmediaa ja alan asiantuntijoita. Tänä vuonna kilpailuraadissa olivat Ylisen ja Kaireniuksen lisäksi Fat Lizardilta Viivi Vallius, Maku Brewingiltä Juho Virtanen, Pienen Ronja Ryöväri, toimittaja Anikó Lehtinen ja olutpersoona Katharina Jokinen. Oluentekijöitä edusti Olarin Panimon Ville Leino. Lisäksi tuomaristoon kuuluivat kilpailun sponsoreinakin toimivien Melkko Brew:n Matti Ojala  ja Ruotsista Humlegårdens Ekolagerin Klas Welin sekä Peter Högström. Olutpostistakin tuttu graafikko Oskari Sarkima oli mukana arvioimassa kotiolutetikettejä. Himabisse -kisan emäntänä toimi tänä vuonna oluen monitoimihenkilö Hanna Montonen vastaten kaikista kilpailujärjestelyistä.

Melkko Brew:n Matti Ojala arvioimassa olutta

 

Monista olutkilpailuista poiketen Himabissen kotioluet arvioidaan makukategorioissa raikas, humalainen, intensiivinen ja taide, joka tekee myös tuomaroinnista hieman erilaista. Oluita ei niinkään verrata muihin tyylinsä edustajiin vaan arvoidaan oluen virheettömyys, aromien tasapainoisuus sekä sen osuminen makukategoriaan. Lisäksi mietitään onko oluessa jotain erityistä, joka nostaa se muiden yläpuolelle. Tuomarit arvioivat oluet sokkona, joten ainoa mikä vaikuttaa, on oluen omat ominaisuudet.

Yleisesti voi sanoa, että kotioluiden taso nousee vuosi vuodelta ja oluentekijöiden kokeilunhalukkuus yllättää kokeneenkin tuomarin. Makukategorioista suurimmat ovat raikas ja humalainen ja kaupallisella puolella povattu lager-tyylin nousu näkyy myös kotiolutpuolella kilpailuoluissa. Humalainen -kategoriaa dominoivat erilaiset sameat NEIPA-tyyliset oluet ja intensiivisissä oluissa näkyi paljon tummia imperial stoutteja, varsinkin eri lailla maustettuna. Taide-kategoria on kilpailun pienin ja siellä korostuvat erilaiset hapanoluet.

Finaalituomaristo: Klas Welin, Juho Virtanen, Anikó Lehtinen, Heikki Ylinen ja Peter Högström sekä kisaemäntä Hanna Montonen

 

Jani Hietalan eli Hallabrew:n voitto-oluesta tuomaristo oli haltioissaan, kehuen sitä tasapainoiseksi, mielenkiintoiseksi ja erittäin hyvin toteutetuksi olueksi. Hietala itse kertoo oluestaan seuraavaa: – Peto Black IPA on 2016 Aavarannan Kotipanimolla suunnittelemani olut, kyseessä oli vasta neljäs erä mitä lankoni Joonan kanssa pantiin. Ajatuksena oli monesta tuttu sitruuna-lakritsi makukombo, toteutettuna Citralla ja lakritsijuurella. Tätä on tullut pantua monta erää vaihtelevalla menestyksellä ja nyt kolme viimeisintä erää on tehty hapettomalla prosessilla, humaloinnin suhteen taso onkin noussut. Peto oli mukana edellisessä kotioluentekijöiden joulukalenterissa, jonka kautta tulleiden parinkymmenen palautteen mukaan vielä tein viimeisimmät säädöt reseptiin. Tämä olut on jo monta vuotta pitänyt laittaa Himabisse-kilpailuun, koska jotenkin on juuri tämän kilpailun näköinen olut. En vaan ole saanut aikaiseksi panna tätä kilpailua varten aiemmin.

Päätuomari Heikki Ylinen ja Anikó Lehtinen julkistamassa Paras Bisse 2023 -voittajaa

 

Himabisse 2023 palkintogaala järjestettiin Fat Lizard-panimon taproomilla 4.3. Palkintojenjaon lisäksi kotioluentekijät saavat halutessaan palautetta päätuomari Heikki Yliseltä ja Ylisen edessä olikin jono pitkään, hänen käydessä oluita läpi kilpailuun osallistujien kanssa.

Himabisse 2023 tulokset:

Paras Bisse 2023: Hallabrew, Jani Hietala, Peto Black IPA

Kilpailun yllättävin olut – palkinto
Romu Brew, Roope Ruuhonen, Bitumi Stout

Kokemuksellisin olut – palkinto
Saunapanimo, Sampo Järvi, Horst mit glitter! India festbier

Kaunein olut – palkinto
Brewsala, Mikko Töykkälä, OLIMITENOLI WC IPA Doubleish IPA

Mie en kestä miten ihana idea – palkinto
Hallabrew, Jani Hietala, Hedelmäpommi Fruited Sour

Paras etiketti – palkinto
PPP Punkkisen Pienpanimo, Hento Herkkä Kerkkä Stout

Makukategoriat:

Raikkaat
Voittaja: Wanderer Brewing, Markku Leminen, HELLyES Munich helles
Perintöprinsessat:
Tanttalan Panimo, Aleksi Vanhala, Raison Saison
Haneski Brewing, Sami Hannuniemi ,Going back to the roots Berliner weisse

Humalaiset
Voittaja: Romu Brew, Roope Ruuhonen Full DH NEIPA
Perintöprinsessat:
Couch Potato Brewing, Matti Soldan, Shark Bait West Coast Double IPA
Tuomas, Tuomas Kuittinen, Ölppä1 NEIPA

Taide
Voittaja: Tanttalan Panimo, Aleksi Vanhala,  Validi Vadelma, sekamikrobi hapanolut

Intensiiviset
Voittaja: Hallabrew, Jani Hietala, Peto Black IPA
Perintöprinsessat:
Beast Town Brewery, Tuomo Äkkinen Dark winter Imperial Stout
Jaldaris brewery, Jallu Kotiranta Mennään Pussilla Stout

 

Himabisse-voittajat 2016-2023:

2023
Peto Black IPA / Hallabrew

2022
Make the Brewer / Wanderer Brewing

2021
Kaikki herkut Saison / Juha ja Lauri Halonen

2020
Reverence (For Sabro & Citra) NEIPA / Flame Out Brewing

2019
Kerkkä G Gruit / Saramäen panimo

2018
ApriSour / Olavin kellari

2017
Lakuva Porter / Jaldaris Brewery

2016
Mikon portteri / Mikko Leppialho

Lähde: Fat Lizard Brewing, tuomatointikuvat Topi Kairenius, palkintojenjakokuvat Oskari Sarkima.

Himabisse 2022 -kotiolutkilpailun voittaja Wanderer Brewingin tupla IPA