Hyvä Tuomas 2017: Mikko Salmi

Vuoden 2017 Hyväksi Tuomaaksi on valittu helsinkiläinen olutkouluttaja, tietokirjailija ja oluenpanija Mikko Salmi, 43.

Mikko Salmi on työskennellyt keikkakeittäjänä kahdeksassa suomalaisessa pienpanimossa, jos lukuisia kertakeittoja ei lasketa mukaan. Kouluttajana hän on pitänyt satoja olutkouluja ympäri maata. Pienen Olutkoulun oppeja ovat ammentaneet niin ravintola-alan opiskelijat ja muut ammattilaiset kuin tuiki tavalliset kuluttajat.

”Hänen vaikutuksensa suomalaiseen olutkulttuuriin on ollut todella tuntuva”, toteavat valinnan tehneet aikaisemmat Hyvät Tuomaat.

Tieto- ja oppikirjailijana hän on tavoittanut alan opiskelijat, ammattilaiset ja erityisesti laajat harrastajapiirit. Lisäksi terävästä kynästä on irronnut kolumneja muun muassa Olutposti-lehteen. Otsikot ”Itku pitkästä IPAsta” ja ”Blogien sietämätön kepeys” kertovat Salmen roolista sitoutumattomana unilukkarina nykyisessä pienpanimopöhinässä.

Salmen tuorein kirja, syksyllä ilmestynyt OLUT! (Readme 2017), avaa lukijalleen analyyttisesti eri oluttyylejä ja johdattaa olutkulttuurien historiaan tekijänsä veistelemillä kaunokirjallisilla lastuilla.

Salmen ensimmäisen askel ammattiin oli Mustialan maatalousoppilaitoksen kurssi syksyllä 1997. Kesätyöläinen Salmi puki työhaalarit päälleen ensin Kappelin panimossa 1998 ja seuraavan kerran jo samana syksynä Panimoravintola Haagassa, jonka jälkeen oluesta tulikin hänelle elämäntyö.

Valinnan tehneet vanhat Hyvät Tuomaat kiittävät Salmen monipuolisista osaamista, jonka hän osaa välittää kuulijoilleen ja lukijoilleen sekä niille, jotka pääsevät nauttimaan hänen panemistaan oluista. Juuri nyt niitä löytyy Panimoravintola Teerenpelistä (Hopfenweisse ja Milk stout) sekä tilausravintola Hollolan Hirvestä.

Vapaa-aikanaan Salmi ei matkaile vain hyvän oluen jäljille, vaan lukee ”kaikenlaista” kirjallisuutta ja viettää aikaa perheen kanssa.

– Syömme aina illallisen yhdessä ja keskustelemme päivän tapahtumista. Se on tärkeää, Mikko Salmi sanoo.

Olutliitto ja sen edeltäjäjärjestöt ovat nimenneet Hyvän Tuomaan vuodesta 1994. Olutliitto on jäsenenä European Beer Consumer Unionissa (EBCU).

Olutliitto haluaa edistää rakentavaa keskustelua alkoholipolitiikasta ja pidättäytyy siksi tänä vuonna valitsemasta Pahaa Nuuttia.