Kansainvälisen olutpäivän kunniaksi esittelyssä Euroopan erilaiset olutlasit

Perjantaina 4. elokuuta juhlitaan kansainvälistä olutpäivää. Olut on Euroopan kolmanneksi juoduin juoma heti veden ja teen jälkeen.

Olutta juodaan jokaisessa Euroopan maassa, ja se tarjoillaan joka maassa tyypillisesti hieman erilaisista laseista. Panimoilla on omat suosituksensa lasien suhteen, ja ne noudattavat selvää linjaa maa- ja olutkohtaisesti. Erilaisten olutlasityyppien historiaan meitä johdattelee shopalike.fi-verkkokauppa.

Nonic pint -lasi (Iso-Britannia)

EnglantiTämä isolla suuaukolla varustettu lasi on suunniteltu vähentämään vaahdon syntymistä lasiin. Tuoppi on lujatekoinen ja helposti pinottavissa, eikä se luiskahda pois käsistä huurtuessaankaan. Lasin muotoilu estää sitä myös tarttumasta toisiin laseihin kiinni. Tuoppi on lähes jokaisen englantilaisen pubin vakiomalli ja sitä käytetään monenlaisten olut- ja siiderityyppien tarjoiluun.

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Lageroluet
  • Black Ale -oluet
  • Blond Ale -oluet
  • Brown Ale -oluet
  • California Common tai Steam -oluet
  • Cream Ale -oluet
  • Englantilaiset bitterit
  • Extra Special (ESB) -bitterit
  • Maito- ja suklaa-stoutit
  • Oatmeal-stoutit
  • Old Ale -oluet
  • India Pale Ale (IPA) -oluet
  • Pale Ale (APA) -oluet
  • Portterit
  • Pumpkin Ale -oluet
  • Red Ale -oluet
  • Ruisoluet
  • Saisonse-oluet
  • Stout-oluet
  • Winter Warmer -oluet

Beer Stein -kolpakko (Saksa)

Saksalaisperäinen tuoppihirmu kolpakko on tehty paksusta lasista, jotta se ei hajoa skoolatessa. Keskiajalla vain rikkaat ja kuninkaalliset saivat nauttia oluesta ja silloin tapana oli kilistellä laseja yhteen läikyttäen juomaa toisten tuoppeihin. Tämä vilpitön keino todisti, että juomakaverit eivät ole myrkyttäneet olutta.

Saksa

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Amerikkalaiset ale-oluet
  • Amerikkalaiset lageroluet
  • Englantilaiset ale-oluet
  • Saksalaiset lageroluet
  • Pilsnerit

Tulppaanilasi (Belgia)

Belgiaa kutsutaan monesti oluen valmistamisen ykkösmaaksi. Belgialaiselle oluelle tyypillinen tulppaanilasi on saanut muotonsa juurikin tulppaanista. Lasin keskiosa täytetään oluella sen ohueen kohtaan asti ja loppuosa kauniilla vaahdolla. Tämä lasi on suunniteltu erityisesti oluille, jotka maistuvat vahvan vaahdon kera sekä muille erikoisemmille oluille.

Belgia

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Belgialaiset ale-oluet
  • Biere de Garde -oluet
  • India Pale Ale (IPA) -oluet
  • Pale Ale -oluet
  • Scotch Ale eli Wee Heavy -oluet
  • Strong Ale -oluet

Vaasje-lasi (Alankomaat)

Tilatessasi ison oluen Alankomaissa, olut tarjoillaan hyvin suurella todennäköisyydellä Vaasje-lasista. Paikalliset käyttävät hyvän oluttuopillisen mittana kahden sormen sääntöä, jonka mukaan vaahtoa tulisi olla lasin yläreunassa kahden vaakatasossa olevan sormen mitan verran. Ylikuohuva vaahto pyyhitään nuolijan tyyppisellä laitteella pois. Kahden sormen sääntöä käytetään myös tilatessasi pienen oluen eli ”fluitjen”.

Alankomaat

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Vaaleat lageroluet
  • Pilsnerit
  • India Pale Ale (IPA) -oluet

Szklanka do piwa -vehnäolutlasi (Puola)

Puolassa on valmistettu olutta keskiajasta lähtien, onhan se yksi parhaista maista kasvattaa vehnää ja ohraa. Vanhin puolalainen pub ja samalla myös yksi Euroopan vanhimmista on nimeltään Piwnica Åšwidnicka. Se sijaitsee WrocÅ‚awin kaupungissa ja on ollut olemassa jo vuodesta 1273. Sana ”piwnika” eli kellari juontuu ”piwo”-sanasta, joka tarkoittaa olutta. Puolalainen olut juodaan yleensä korkeasta lasista (”szklanka”), jollainen löytyy lähes jokaisesta pubista.

Puola

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Kaikki vehnäoluet
  • Dunkelweizen-oluet
  • Hefeweizen-oluet
  • Kristalweizen-oluetn
  • Weizenbock-oluet
  • White Ale -oluet
  • Belgian Wit -oluet
  • Gose-oluet
  • Pilsnerit— 

Verres à bière -pilsnerilasi (Ranska)

Ranska on parhaiten tunnettu viineistään, mutta olut on silti erittäin suosittua Ranskassa. Vuonna 2014 Ranska tuotti noin 17 miljoonaa hehtolitraa olutta. Se on vajaa viidennes Euroopan suurimman oluen valmistusmaan Saksan tuotannosta. Ranska on kuitenkin lähes samalla viivalla TÅ¡ekin kanssa, joka on Euroopan eniten olutta kuluttava maa. Eri olutmerkit suosivat omia lasejaan, mutta jalallinen pilsnerilasi on yksi suosituimmista Ranskassa käytetyistä lasityypeistä.

Ranska

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Biere de Champagne -oluet
  • Biere Brut -oluet
  • Eisbock-oluet
  • Hedelmäoluet
  • Gueuze-oluet
  • Kriek-oluet
  • Lambic-oluet
  • Pilsnerit
  • Red Ale -oluet
  • Schwarzbier-oluet— 

Vaso de cerveza -lasi (Espanja)

Tyypilliset espanjalaiset olutlasit ovat pieniä ja ohuita. Lasi viilenee välittömästi, kun siihen kaataa kylmää olutta. Tämä on ideaalia kuumissa olosuhteissa, jotta olut ei lämpene ennen kuin se on ehditty juomaan loppuun. Pienet annokset mahdollistavat myös rennon tapasbaarista toiseen hyppelyn, joka on tyypillistä espanjalaiselle kulttuurille. Ilmiötä kutsutaan Espanjassa nimellä ”cañas y tapas”, olutta ja alkupaloja.

Espanja

 

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Amerikkalaiset ale-oluet
  • Amerikkalaiset lageroluet
  • Amerikkalaiset IPA-oluet
  • Amerikkalaiset pilsnerit
  • Kevyet lageroluet

— 

Birra Moretti -lasi (Italia)

Vuonna 1929 nähtiin ensimmäinen olutmainos Italiassa. Tuolloin alkoholin mainostaminen oli täysin laillista ja mainoksen sloganina toimi lausahdus ”ken juo olutta, elää 100-vuotiaaksi” (”Chi beve birra campa cent’anni”). Tämän lisäksi monet oluen hyödyt oli listattuna mainokseen: se sisältää vitamiineja ja sopii sekä naisille, miehille että lapsille. Juoma oli tarkoitettu juotavaksi kylmänä lounaan tai illallisen kanssa, sillä italialainen perinne on juoda vain ruokailun yhteydessä. Perinteisen aperitiivin aikaan olut on hyvin tavanomainen valinta, vaikka viini onkin edelleen kaikista suosituin valinta. Toinen italialainen sanonta meneekin näin: ”Ken juo olutta, elää 100-vuotiaaksi. Ken juo viiniä, ei koskaan kuole”.

Italia

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Biere de Champagne -oluet
  • Biere Brut -oluet
  • Eisbock-oluet
  • Hedelmäoluet
  • Gueuze-oluet
  • Kriek-oluet
  • Lambic-oluet
  • Pilsnerit
  • Red Ales -oluet
  • Schwarzbier-oluet— 

Korsó-kolpakko (Unkari)

Skoolatessasi unkarilaisessa pubissa älä ihmettele, jos ympärillä olevat ihmiset katsovat sinua paheksuen. Lasien kilistäminen toisiaan vasten on nimittäin loukkaavaa unkarilaisessa kulttuurissa. Tarinan mukaan tapa juontaa juurensa vuoteen 1848, jolloin itävaltalaiset valtasivat Unkarin ja voitonriemuissaan kilistivät olutkolpakoitaan yhteen kovaäänisesti. Muistaen tapahtunutta, vuodesta 1850 lähtien unkarilaiset ovat päättäneet olla kilistämättä olutlaseja yhteen seuraavan 150 vuoden ajan. Olut juodaan Unkarissa yhä lasituopeista, mutta skoolaamista ei tule tapahtumaan vielä seuraavaan vuosikymmeneen. Sen sijaan maljan saa nostaa kilistämättä laseja ja sanoa “Egeszsegedre” – kippis.

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Amerikkalaiset ale-oluet
  • Amerikkalaiset lageroluet
  • Englantilaiset ale-oluet
  • Saksalaiset lageroluet
  • Pilsnerit
Unkari

Egeszsegedre – kippis!