Kolmekymmentä vuotta Kalaravintoloita

Monien tuntema Kalaravintolat -ketju täytti tänä vuonna 30 vuotta. Nämä erilaisten kalojen mukaan nimetyt, virallisesti Momentin Groupin ravintolayhtiöön kuuluvat ravintolat ovat olleet osa oluenystävien vakiopaikkoja jo vuosia ja moni on niissä löytänyt ensi kerran erilaisten olutttyylien kirjon. Juhlan kunniaksi media- ja olutväki kokoontui vanhimpaan yhä samalla paikalla olevaan ”kalaan”, töölöläiseen Janoinen Lohi -ravintolaan.

Oluen ja muiden alkoholijuomien maahantuojayritys Servaalin perustajanakin tunnettu Juha Lehto perusti kaksi ensimmäistä Kalaravintolaa, Janoisen Lohen Töölöön ja Vastarannan Kiisken Kampin Tennispalatsiin vuonna 1992. Sittemmin Kalaravintolat ovat kasvaneet Punavuoressa olevalla Punavuoren Ahvenella, Harjun Hilpeällä Hauella, Lauttasaaren Kauniilla Kampelalla sekä Eerikinkadun Leijuvalla Lahnalla. Uusin tulokas ”kaloihin” on Kalasataman Muikea Muikku, joka on ravintolaketjusta ainoa, josta saa myös ruokaa.

Ravintolaryppään ohjakset, osana koko nyttemmin Momentin Group:ksi nimetyn konsernin osalta otti vuonna 1998 Juha Lehdon poika Teemu Lehto, jonka aikana konserni onkin käynyt läpi useita muutoksia sekä maahantuonnin että ravintoloiden puolesta. Yritys on ollut alusta asti perheyritys ja sitä se edelleen on; Lehdon vaimo Saara vastaa yrityksen kiinteistöistä ja poika Tapio on tehnyt työvuoroja ravintoloiden puolella.

Momentin Groupin toimitusjohtaja Teemu Lehto Kalaravintoloiden juhlaolut kädessään

Teemu Lehto kävi juhlatilaisuudessa läpi sekä Momentin Groupin historiaa että tulevaisuutta ja samalla esiteltiin konsernin avainhenkilöt. Itse yritys on vaihtanut nimeä muutamaankin kerran. Jotkut saattavat muistaa nykyään Momentin Restaurants -nimellä tunnetun ravintolaketjuryppään nimellä Delifox- ravintolat ja emoyhtiön nimikin on vaihtunut Capitol Investistä Momentin Groupiksi. Historian ajalta eniten liikevaihtoon on vaikuttanut Lehdon isän perustaman Servaali-maahantuontiyrityksen myynti Olville muutama vuosi sitten.

Tällä hetkellä Momentin Groupin osana ovat Momentin Restaurantsin, johon Kalaravintolatkin kuuluvat, lisäksi maahantuontiyritys Brew Seeker, kotimainen Mallaskosken panimo sekä Baltiassa toimivat Momentin Eesti, Latvia ja Liettua -yritykset kuten myös vähittäismyyntiyritys Edrinks. Lehdon tulevaisuudensuunnitelmissa on tuplata nykyinen 25 miljoonan liikevaihto seuraavien vuosien aikana.

Kalaravintolat oluiden airuena 

Kalaravintolat ovat olleet iso osa suomalaisten oluenkuluttajien vakiopaikkoja ja ne ovat vaikuttaneet paljon suomalaiseen olutkulttuuriin valikoimansa ja palvelukulttuurinsa kautta. Varsinkin belgialaisiin oluisiin ja ravintolatunnelmaan moni on tutustunut nimenomaan ”kalojen” kautta.

Janoisen Lohen tilaisuudessa kuulikin useita muisteloita asian tiimoilta, joista allekirjoittaneellakin on omansa. Nuorena yliopisto-opiskelijana Helsingissä rahat olivat tiukilla, mutta kun opintotuki tuli kerran kuussa, niin kävimme aina opiskelijakavereiden kanssa Tennispalatsin Vastarannan Kiiskessä juomassa kalliimpaa kirsikka-lambicia, joka oli silloin ainoa olut, joka oikeasti maistui. Muutenkin silloin 1990-luvulla belgialaiset oluet edustivat jotain ihan uutta helsinkiläisessä ravintolamaailmassa, ne maistuivat niillekin, joita lagerin ja brittioluen katkerot häiritsivät.

Historiallisiin oluttunnelmiin tilaisuuden vieraat pääsivät Janoisen Lohen kellarissa, missä maistatettiin kauniisti kypsyneitä olutharvinaisuuksia jopa 1980-luvulta asti. Uudempaa olutherkkua edusti Kalaravintoloiden juhlaolueksi Mallaskosken panimon tekemä Bitter Ale -olut, joka  tehty kuvaamaan yhtä ravintoloiden syntymäaikaan juotua oluttyyliä eli brittibitteriä. Juhlaoluita on tulossa enemmänkin – seuraava, belgialaistyylinen golden ale jo toukokuussa. Juhlaoluiden tyylit on suunniteltu yhteistyössä panimon ja ravintolajohdon kanssa.

Kalaravintolat ovat edelleen tärkeä lisä helsinkiläistä olutravintolatarjontaa,  ne ovat matalan kynnyksen ravintoloita, jossa kokemattomampikin oluenystävä pääsee olutelämysten makuun ja löytää uusia suosikkeja asiantuntevan henkilökunnan avulla. Ravintoloiden belgialaistyylisten bruin cafe – henki kutsuu istuskelemaan joko seurassa tai yksin hyvän oluen kera.

Olutposti onnittelee 30-vuotiasta Kalaravintolaketjua! 

Janoisen Lohen Jonna Suojasalmi ja Emilia Suoraniemi.

 

Captol Investin yritykset Momentin-nimen alle

 

Olvi ja Servaali yhdistävät voimiaan