Lasipalatsin ja Kappelin blineissä jyrää perinteet

Blinisesonki on parhaimmillaan. Olutposti kävi katsastamassa ravintola Lasipalatsin ja Kappelin blinit.

Jotkut ruuat ovat parhaimmaillaan perinteisenä. Näin myös blinit, joiden esivanhemmat ovat ensimmäisiä jauhoista tehtyjä ruokia jo esihistoriallisina aikoina ja samantyyppisiä löytyy useista kulttuureista. Sana blin on muotoutunut sanasta mlin, joka tarkoittaa myllyä. Blinit valmistetaan taikinajuurella, useimmiten tattari- ja vehnäjauhoista, kuohkeuden salaisuus on vaalea lager-olut tai kivennäisvesi. Hyvä blini on pinnaltaan rapea, sisältä kuohkea, maultaan hieman hapan ja paistetaan reilusti voissa.

Venäjältä Suomeen rantautuneet blinit eli ”linnit” on täällä lehdissäkin mainittu jo 1860-luvulla, vaikka luultavammin niitä on syöty niin kauan kun Suomessa on ollut venäläisiä. Toki paksun kuohkeat blinit ovat meillä erilaisia kuin naapurissa nykyään, jossa blinit ovat ohuita lettusia, ja niitä syödään myös mm. makeiden täytteiden kanssa. Suomalaiset blinit ovat perimältään vanhempia, niitä ennen Neuvostoliiton aikoja syötiin myös naapurissa.  Muodikasta kausiruokaa blineistä tuli Suomessa kuitenkin vasta 1990-luvulla ja nyt blinit tunnetaan hyvin alkuvuoden ravintola- ja kotiruokanakin.

Ravintola Lasipalatsissa ja Kappelissa bliniviikot ovat jo pitkä perinne, niin kuin itse ravintolatkin. Kappelin paikka on tunnettu Helsingissä jo 1860-luvulta ja Lasipalatsissa on ollut ravintola jo 1930-luvulta. Näin perinteet velvoittavat myös bliniviikkoihin, joita pidetään aina vuoden alussa ja monet asiakkaat tulevat varta vasten juuri blinejä nauttimaan. Lasipalatsissa bliniviikkoja on vietetty jo neljännesvuosisadan ajan, Kappelissa blinejä on myös syöty pitkään.

Blinit on Suomessa totuttu syömään hieman joulustakin tutuin lisäkkein kuten mädin, erilaisten kalalisäkkeiden ja savuporon kera. Lasipalatsista kerrotaankin, että lisäkkeitä muutetaan vain tarkasti asiakkaiden toiveita kuunnellen, koska monella blinien samanlaisuus vuodesta toiseen on tärkeää. Tänä vuonna blinien lisäkkeissä tehtiin asiakkailta tullut muutos ja savoporo korvattiin katkarapuskagenilla. Muita täytteitä Lasipalatsissa ovat mäti lisukkeineen, graavilohi, sienisalaatti, omenapunajuuritartar sekä suolakurkut hunajan ja smetanan kera. Kappelissa täytteet ovat samantyyliset, punajuurisalaatin puuttuessa ja graavilohen korvautuessa savulohimoussella.  Ravintoloiden mukaan suosituin lisuke on edelleen muikunmäti.

Itse blinit leivotaan oikeaoppisesti taikinajuureen ja Lasipalatsissa onkin käytössä kahdeksankymmentäluvulta tutusta, jo edesmenneestä helsinkiläisestä Alesander Nevski- ravintolasta tuttu resepti. Blinejä meneekin siellä alkuvuonna noin 15 000 kappaletta ja ne paistetaan ravintoloissa tilauksesta – eikä puhuta pienistä raaka-ainemääristä, tattatijauhoja menee noin 1500 kiloa ja taikinassa olevaa vaaleaa ykköslageria 1500 litraa.

Ravintola Lasipalatsin bliniannos on maultaan talvisen tuhti, mukava yllätys on raikas punajuuriomenatartar. Hauskaa makua tuo suolakurkku hunajan kanssa joka toimii myös hieman väliraikastajana.  Blinikokonaisuus on näin perinteisen mainio. Blinien lisukkeet riittävät hyvin kahdelle, joka kolmelle blinille, jos joku jaksaa syödä –  36 euron annokseen saa niin monta bliniä kuin haluaa, toki isonälkäinen testaajakin jaksoi vain kaksi. Ravintolan syöntiennätys on 14 bliniä, tämän nautti teini-ikäinen poika, ja kokemusasiantuntijana voi sanoa, että kukaan muu ei kyllä syö yhtä paljon kuin tuon ikäinen.

Testasimme vegaanibliniannoksen miniatyyrikoossa.

Uusimpana vaihtoehtona Lasipalatsissa on vegaaniblini, jonka osuus koko myynnistä on noin 10 prosenttia, määrän kasvaessa joka vuosi. Vegaaniblinin lisäkkeinä on savutofutahnaa, punajuuriomenatartaria, hernepestoa, vegaaninen sashimi sekä merileväkaviaaria lisukkeineen. Annos on mukavan moninainen ja tervetullutta on, ettei se liikaa yritä olla samanlainen kuin perusversionsa, vaan lisukkeet ovat omanlaisensa ja sopivat myös yhteen.

Lasipalatsin blineille juomasuosituksena tarjoillaan Ruinart Brut -sampanjaa, joka sopi varsinkin maultaan ja tuhtiudeltaan hieman kevyempiin vegaaniblineihin sekä Piemonten alueen hienostunutta Angelo Negro Onorata Favorita -valkoviiniä, joka oli myös omiaan vegaaniblien kera.

Voissa paistettujen, tuhdin suolaisten blinien ja kalaisten lisäkkeiden kanssa sopii parhaiten vaalea, hieman katkera lager-olut, joka Lasipalatsissa on Sandelsia. Oluen mieto makeus tasapainottaa lisäkkeiden suolaisuutta samalla kun oluen kuplivuus keventää blinin rasvaista suutuntumaa. Erinomainen yhdistelmä,  jota avitti upouusi Kyrön vodka, joka oli maultaan pehmeän neutraalia.

Kappelissa blinien salaisuus on taikinajuuri ja yön yli levännyt taikina, josta tumman kullan väriset blinit paistetaan kirkastetussa voissa. Sesongin aikana blinejä menee noin 2500 kappaletta. Kappelissa blinit tarjoillaan joko itsenäisenä pääruokana (39 euroa) tai menuna. Me söimme menun.

Maistoimme alkuun syvän umamista rapukeittoa konjakkivaahdon kera. Koko aterin läpi tarjoiltiin Philippe de Nantheuil Brut -sampanjaa, joka sopi sekä alkuruuan että blinien kanssa mukavasti, samppanjan kuplivuuden keventäessä suutuntumaa ja happoisan hedelmäisyyden raikastaessa kokonaisuutta. Erinomaisena holittomana vaihtoehtona oli kupliva Lehtikuohu, joka on paras holiton kuohuva. Jälkiruuaksi maistunut veriappelsiiniparfait pistaasin kanssa oli hauskan sesonkimainen jälkiruoka, joka teki kokonaisuudesta mukavan keveän. Kappelissa tarjotaan blinejä nyt myös matalammalla kynnyksellä – kahvilan puolella, suurien ikkunoiden alla saa tilattua skagen-täytteisen blinin vaikka suolaisena välipalana.

Lasipalatsissa jälkiruoka oli vegaaninen suklaakirsikkaleivos.

Molemmissa ravintoloissa blinien koostumus ja rapeus oli erinomainen, lisäkkeitä oli tarpeeksi ja jo kahdesta blinistä tuli todella täyteen. Pöydässä blinejä nauttien keskusteltiinkin siitä, miten blinit ovat oivaa ravintolaruokaa – kotona tehtäessä ne vaativat paljon vaivaa ja pitkän ostoslistan lisäkkeineen, kun taas ravintolassa voi vaivattomasti nauttia pitkän kaavan mukaan rauhassa istuen rapean kuumia blinejä. Hyvän lisän nauttimiseen tuovat molempien ravintoloiden kauniit miljööt, joissa voi kuvitella itsensä sata vuotta taaksepäin samaa tekemässä  – blinejä nauttimassa!

Bliniviikot useissa ravintoloissa alkuvuoden ajan, ravintola Lasipalatsissa 3.1.-28.3. ja Kappelissa 9.1.-3.3.. 

Katso myös:

Viikon olut- ja ruoka-pari: Blinit ja rapea pils