Maailman suosituin tisle – vodka

Vaikka maailmalla on jo pitkään ollut valloillaan kasvava innostus viskejä ja ginejä kohtaan, niin mitä tislattuihin alkoholeihin tulee, on vodka edelleen myyntitilastojen ykkönen.

Vaikka monet mieltävätkin vodkan neutraaliksi sekä mauttomaksi tuotteeksi, on tähänkin kategoriaan pienten tuottajien myötä saatu hyvin mielenkiintoisia variansseja ja paljon erilaisia tuotteita. Eri tavoin maustetut vodkat pitävät kategorian mielenkiintoisena ja pientuottajien suodattamattomat tuotteet luovat persoonallisen lähtökohdan yleensä niin persoonattomalle vodkalle. Vaikkakin vodkamarkkinat ovat isojen brändien kyllästämät, myyntitilastojen ulkopuolelta löytyy mitä mielenkiintoisempia tuotteita.

Vodkaa on valmistettu tislaustaidon alusta alkaen ja nykyisin sitä tehdään ympäri maapalloa. Käytännössä sitä voi valmistaa mistä tahansa käymiskelpoisesta raaka-aineesta, mutta joitakin alueellisia rajoituksia sille löytyy. Pääasiallisesti eri viljalajikkeet, viinirypäleet sekä peruna toimivat vodkien valmistuksen raaka-aineina, mutta sitä voidaan tehdä myös melassista sekä muista sokeri- ja tärkkelyspitoisista maatalouden raaka-aineista. Käytännössä Euroopan Unionin alueella kaikki maustamattomat, yli 37.5 til-% omaavat tislatut alkoholijuomat ovat vodkaa.

Euroopan Unionin alueella vodka täytyy valmistaa ensin käymisteitse maatalousperäisistä raaka-aineista ja se on tislattava 96 tilavuusprosenttiin asti. Näiden määritelmien johdosta vodka joko tislataan useaan kertaan pannutislaimilla tai käyttämällä moniportaista kolonnitislainta. Portaidensa ansiosta kolonnitislaimessa alkoholiprosentit saadaan nousemaan yhdellä ajolla vaadittaviin lukemiin. Alkoholihöyry tiivistyy takaisin nesteeksi jokaisella kolonnin portaalla, ja tislautuu uudestaan taas väkevämmäksi. Mitä useampi porras, sitä vahvempi lopputulos. Pannutislaimessa samoihin prosentteihin pääsemiseen vaaditaan vähintään kolme tislauskertaa.

Suomalainen ”viina” nimitys tarkoittaa käytännössä kaikkia muita kirkkaita ja maustamattomia alkoholeja, jotka eivät yllä samaan tilavuusprosenttiin vodkan kanssa. Rakas kotimainen klassikko Koskenkorva Viinakin on tätä nykyä virallisesti vodkaa, vain sen tuotenimessä on edelleen käytössä sana ”viina”. Aikaisemmin se ei täyttänyt pohjoismaiden tarkempia asetuksia vodkalle lisätyn sokerinsa tähden, mutta EU:n myötä myös Koskenkorva Viinan etiketistä täytyy löytyä sana ”vodka”.

Vaikkakin vodkamarkkinoilla volyymeissa isot maailmanlaajuiset brändit myyvät edelleen valtavia määriä, on sen reuna-alueilla nähtävissä positiivista liikehdintää. Uusia toimijoita ja tuotteita on ilmestynyt markkinoille vanhojen brändien rinnalle. Vaikka käsityöläisvodkien osuus on myyntimäärällisesti marginaalista niin rahallisessa volyymissa ne ovat kuitenkin merkittäviä. Korkeamman hintatason premium-vodkat ovat tasaisesti kasvattaneet myyntiosuuksiaan, ja niissä liikkuva raha on määriin nähden varsin merkittävää.

Alkoholialan yleisimmät trendit ovat nähtävillä myös vodkamarkkinoilla. Luomu- ja lähiraaka-aineet, valmistuksen vastuullisuus sekä käsityöläisvodkien arvostus ovat kaikki nousseet nykykuluttajien myötä valtavirtaan. Makuvodkien puolella uusia raaka-aineita ja makuja tulee markkinoille jatkuvasti. Maailmalla odotetaan lainsäädännön muutosta, ja kannabinoideja sisältävien CBD-vodkien uskotaankin olevan tulevaisuudessa megatrendi. Yhtenä alan pienempänä trendinä voidaan pitää hävikkiraaka-aineista valmistettuja vodkia, esimerkiksi cocktailbaarien käyttämien sitrushedelmien uusiokäyttö on yleistynyt. Tämä osaltaan tukee vastuullista ja ympäristötietoista ajattelumallia.

Kotimainen käsityöläisvodka on vielä lapsenkengissä, mutta esimerkiksi Turku Distilleryn luomusta syysvehnästä tislaama Kaiho-vodka on saanut nuoresta iästään huolimatta useita kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia. Kaihon ja muiden käsityöläisvodkien menestys voidaankin nähdä osana isompaa juomakulttuurin muutosta, jossa edullisten kirkkaiden viinojen sijaan kuluttajat etsivätkin laatua ja elämyksiä. Enää edullinen päihtyminen ei olekaan välttämättä se mitä etsitään, sillä laatu korvaa määrän ja juomavalinnoilla tuodaan esille myös omaa henkilökohtaista arvomaailmaa.

Vaikka vodka on saanutkin markkinoille paljon haastajia, tulee se pitämään pintansa väkevien alkoholijuomien markkinoilla. Sen ylivoimaisena etuna on neutraali ja puhdas maku, mikä tekee siitä ideaalin cocktailien väkevöittäjänä. Vodkan rooli onkin tuoda juomasekoituksiin alkoholi ja antaa muiden raaka-aineiden luoda makumaailma. Yleensä kuuleekin fraasin, että mitä mauttomampi vodka sitä parempi. Onneksi pientuottajien käsityöläisvodkat ovat tulleetkin haastamaan tätä periaatetta ja ne jätetään rohkeasti suodattamattomiksi ja niihin käytettyjen raaka-aineiden annetaan maistua.

TISLEPOSTIN VODKATÄRPIT

Kaiho Single Estate Organic Vodka

Turku Distilleryn vastuullisesti luomusyysvehnästä tuotettu hyperlokaali taidonnäyte. Kotimaisten vodkien aatelia. 20-portaisella kolonnilla tislattu vodka jätetään rohkeasti suodattamatta ja se laimennetaan pullovahvuuteen Jakkulan lähteen vedellä. Vehnäisen viljainen, kaunis ja herkullinen, oikea nautinto!

Heidell Rose Petal Vodka

Naantalista ponnistava Heidell Distillery on nuoresta iästään huolimatta turkulaisten kollegoidensa tavoin palkittu jo kansainvälisesti. Gineistään paremmin tunnettu tislaamo valmistaa myös vodkaa ja makuvodkia. Kesäinen Rose Petal Vodka maistuu nimensä mukaisesti ruusun terälehdille ja on oiva raaka-aine kesän booleihin ja juomasekoituksiin.

Nemiroff De Luxe Vodka

Ukrainan vastine kotimaiselle Koskenkorvalle. Perinteinen neutraali vodka, joka toimii parhaiten jääkylmänä snapsina. Tukea Ukrainalle voi osoittaa monilla eri tavoilla, sen voi mukavasti tehdä myös nauttimalla Nemiroffin tuotteita. Sláva Ukrayíni!

Teksti Asko Ryynänen, kuvat Aniko Lehtinen

Artikkeli on ilmestynyt Olutposti 2/23 -lehdessä.

Katso myös:

Tisleposti vieraissa – Turun tislaamo Oy ja Kaiho vodka